Alba Regalis, drumul regilor români prin Alba, devine rută cultural-turistică
0Turiștii care vizitează Alba au la dispoziție un nou traseu cultural-turistic care marchează traseul parcurs de regii României prin peregrinările lor din această parte a țării.

Ruta „Alba Regalis" este marcat prin plăcuţe cu cod QR, având imprimată o imagine cu coroana de oţel a suveranilor României Mari.
Prima dintre acestea a fost poziționată pe edificiul care înconjoară Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, construită între 1921-1922 cu scopul încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, eveniment ce a avut loc în 15 octombrie 1922.
„Muzeografii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia au documentat aceste treceri ale regilor prin spaţiul nostru, fie din presă, pentru că ziarele vremii au scris mereu pe unde au trecut regii, fie din fotografiile aflate în colecţia muzeului. Fiecare plăcuţă va avea un cod QR care va spune o poveste, va conţine un text cu ce s-a petrecut atunci, în timpul acestor vizite, precum şi câteva fotografii din arhiva muzeului. Va fi o poveste care vrea să aducă turişti şi care trebuie să spună nu doar povestea oraşului, ci şi povestea unor vizite regale", a afirmat muzeograful Ioana Rustoiu.

Aceasta şi-a exprimat convingerea că vor fi cât mai multe astfel de „coroniţe" dezvelite pe traseu. Directorul adjunct al Muzeului Unirii, Tudor Roşu, a completat că „Alba Regalis” vrea să pună pe o altfel de hartă locuri de o însemnătate deosebită.
„Este un proiect la debut. În anii care urmează, cu siguranţă produsul acesta se va îmbogăţi foarte mult”, a spus Tudor Roşu, care a adăugat că istoricii cunosc foarte multe detalii despre vizitele suveranilor în Alba. Astfel de plăcuţe vor fi puse şi la Blaj, Abrud, Câmpeni, Roşia Montană.
Vizitele regale la Alba Iulia
Mai 1919 – prima vizită a Suveranilor României în Transilvania unită: aceștia participă la evenimente în Țara Moților, la Alba Iulia și Blaj. Printre acestea s-a numărat și inaugurarea unui pod la Câmpeni.
1921 – Regele Ferdinand și Regina Maria au vizitat șantierul viitoarei Catedrale a Încoronării
15 octombrie 1922 – Ceremonia Încoronării de la Alba Iulia.
Aprilie 1923 – Regina Maria a participat alături de Principesa Elena la deschiderea Congresului Uniunii Femeilor Române din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Maria. Uniunea Femeilor Române din Alba Iulia aniversa atunci un deceniu de la întemeiere.
1924 – suveranii României au participat la centenarul nașterii lui Avram Iancu
20 mai 1929 – Regina Maria, Regina Elena și Regele Mihai, Principele Nicolae, Elisabeta și Ileana, au participat la Serbările Unirii de la Alba Iulia, prilej cu care a fost inaugurat și muzeul din incinta Catedralei Încoronării.
1934 – Regele Carol al II-lea a făcut o scurtă vizită la Alba Iulia
1936 – Regele Carol al II-lea a participat la Serbările ASTREI de la Blaj împreună cu fiul său, Mihai, care avea și titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.
14 octombrie 1937 – Regele Carol al II-lea și Principele Mihai au participat la inaugurarea Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan” de la Alba Iulia.
23 decembrie 2007 – Regele Mihai a vizitat Alba Iulia, primind titlul de cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia.