Alba Iulia: VIDEO Şanţul de vest al Cetăţii scos la lumină cu 16 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul a fost semnat de secretarul de stat Răzvan Murgeanu, primarul Mircea Hava şi directorul Simion Creţu.
Contractul a fost semnat de secretarul de stat Răzvan Murgeanu, primarul Mircea Hava şi directorul Simion Creţu.

Lucrările vor începe în 2011 şi se vor încheia în 2013. Contractul de finanţare din fonduri europene a fost semnat ieri în prezenţa secretarului de stat din Ministerul dezvoltării, Răzvan Murgeanu.

La eveniment au participat primarul Mircea Hava şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională, Simion Creţu. Obiectivul general al proiectului este reabilitarea, reconstituirea şi punerea în valoare a laturii de vest a Cetăţii Alba Carolina pe o suprafaţă de patru hectare şi jumătate.

Cetatea reconstituită integral

Proiectul prevede excavarea a sute de mii de metri cubi de pământ care acoperă acum şanţul pe suprafaţa respectivă. Administraţia locală doreşte astfel să reconstituie integral forma Cetăţii, de dinainte de 1921.

O parte a zidului din partea de vest a fost dărâmat în urmă cu 89 de ani, iar şanţul acoperit cu pământ, în timpul lucrărilor de construcţie a Catedralei Încoronării. Prin urmare, aproximativ un sfert din Parcul Unirii va dispărea, iar o parte a zidului va fi reconstruit.

Prin această operaţiune vor fi readuse la lumină spaţii din incinta zidurilor, care ar urma să aibă un rol comercial important pe viitor. Accesul auto se va face pe trei poduri de beton, iar cel prietonal pe un pod de lemn, lung de peste 50 de metri, ce va face legătura între Poarta a V-a şi Poarta a IV-a. Valoarea investiţiei este de 68,3 milioane de lei, adică aproape 16 milioane de euro, din care 12 milioane de euro provin din fonduri europene.

„Va dipărea o parte din Parcul Unirii, dar prin toate investiţiile din Cetate se crează peste 10 hectare de spaţii verzi. Prin scoaterea la lumină a şanţului se va crea imaginea reală a Cetăţii“, a spus primarul Mircea Hava

280 de locuri de muncă temporare

Datele tehnice ale proiectului mai prevăd amenajarea a 19.500 metri pătraţi de zone verzi, a unei piste de biciclete, a două poduri mobile şi a unui spaţiu multifuncţional de 4.580 metri pătraţi. Proiectul se va derula pe perioada a 27 de luni. Va fi gata în 2014, dacă termenele de desfăşurare a licitaţiei şi de contractare a lucrărilor se vor derula normal.

„Exemplul parteneriatului public-privat de la Alba Iulia poate fi un imobld şi pentru alţi primari din ţară. Cettaea este un bulgăre de aur, iar turismul este un motor de dezvoltare pentru România“, a afirmat secretarul de stat Răzvan Murgeanu.

Pe timpul investiţiei se vor crea 280 de locuri de muncă temporare, iar ulterior ar urma să existe 26 de locuri de muncă permanente. „Prin acest proiect se are în vedere extinderea sezonului turistic pe tot parcursul anului. De asemenea, se preconizează creşterea investiţiilor în zonă şi a numărului de turişti care vizitează Cetatea“, a spus Nicolaie Moldovan, şeful Serviciului de proiecte comunitare din Primăria Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite