Alba Iulia: Portret. Nicolae Bugneru, tinichigiul care a reparat 4500 de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Nicolae Bugneru, tinichigiul care a reparat 4500 de maşini
Alba Iulia: Portret. Nicolae Bugneru, tinichigiul care a reparat 4500 de maşini

De 15 ani tinichigiu auto, e convins că poate îndrepta orice caroserie, cât ar fi maşina de lovită. Ca să refacă un autoturism făcut „zob” lucrează o lună şi jumătate cel mult.

De copil, Nicolae Bugneru „meşterea” la maşinuţele de jucărie. Se considera la serviciul de descarcerare: îndoia tabla jucăriilor pe patru roţi, le demonta până reuşea să scoată din ele „oamenii”. Apoi le repara, îndrepta tabla şi erau ca noi. Pasiunea pentru maşini avea să-i dicteze viitorul. E tinichigiu auto cu vechi state de plată în domeniu şi are propriul atelier.

VW Golf, prima maşină „tunată”

Singur şi-a ales această meserie. A urmat şcoala profesională de tinchigerie şi vopsitorie. În paralel, lucra într-un atelier auto. Dimineaţa mergea la şcoală, după-masa la muncă. Avea doar 15 ani când a reparat prima caroserie la o maşină. „M-am angajat aşa devreme, pentru că am vrut să am banii mei. Şi nu-mi pare rău, am realizat că fac ce-mi place şi sunt plătit pentru munca mea”, povesteşte Nicolae. Îl pasionează tot ceea ce este legat de maşini (se pricepe şi la mecanică auto, vulcanizare, vopsitorie etc.), dar nu ca tinichigeria, pentru că, spune el, a fost mereu tentat să modifice maşinile, să le „tuneze”. „Mă bucur nespus că poate ieşi din mâna mea un alt fel de lucru decât realul”, afirmă tinichigiul. Îşi aduce aminte că prima maşină pe care a modificat-o a fost un VW Golf, autoturism la care a ţinut cel mai mult. În această maşină a investit toţi banii pe care îi câştiga, dar a meritat, spune Nicolae, pentru că din mâinile sale a ieşit o adevărată bijuterie. A lucrat doi ani la transformarea autoturismului. În cele din urmă l-a vândut la dublu preţ, căci avea nevoie de bani.

A avut 20 de autoturisme

Simţind că se poate descurca pe cont propriu, Nicolae Bugneru şi-a deschis în urmă cu câţiva ani un atelier. „Mi-am făcut nişte calcule şi am văzut că eu singur câştig într-o săptămână cât îmi dădea un patron într-o lună de zile”, spune Nicolae. Afacerea îi merge, chiar dacă mai greu acum, în perioada de criză. Repară pe zi caroseria la o maşină şi, făcând o simplă socoteală, poate afirma că în cei 15 ani de tinichigerie a îndreptat tabla la aproximativ 4.500 de autoturisme. I-a plăcut întotdeauna să cumpere maşini lovite sau mai vechi, să le repare, vopsească şi apoi  să le vândă la un preţ convenabil. Afirmă că nici nu mai ştie exact câte maşini a avut, vreo 20, dar ţine minte că primele trei au fost Dacii. Acum are un BMW 524 Turbo Diesel, despre care spune că este una dintre cele mai bune maşini. „Nu am dat bani pe BMW. Am reparat o maşină, am lucrat la ea în valoare de 500 de euro şi am primit la schimb BMW-ul. L-am pus la punct şi acum, dacă l-aş vinde, nu l-aş da cu mai puţin de 2500 euro”, afirmă tinichigiul.


Întrebări şi răspunsuri:

Cât se câştigă în tinichigerie?
N.B.:
„În orice caz, se câştigă mai bine decât în multe alte domenii de activitate. Eu nu pot să mă plâng, mă descurc. Câştig lunar cam de două ori salariul mediu pe economie. Şi încă un lucru pe care îl consider foarte important. Eu sunt şeful meu, nu mă comandă nimeni, eu îmi fac programul aşa cum consider de cuviinţă”.

Ce calităţi trebuie să aibă un tinichigiu auto?
N.B.:
„În primul rând, răbdare. De asemenea, să fie migălos în ceea ce face. Nu în ultimul rând, tinichigiul trebuie să fie serios, să–şi facă datoria aşa cum scrie la carte. Dacă ştie că trebuie să facă un lucru într-un fel, musai să iasă aşa, altminteri îşi face singur reclamă proastă şi nu-l mai caută clienţii”.

Ce-i place:

„Îmi plac oamenii comunicativi. În general prietenii mei sunt cam din acelaşi domeniu de activitate, pentru că avem teme comune de discutat. Apreciez, de asemenea, sinceritate, bunul simţ şi oamenii care se ţin de cuvânt”.

Ce nu-i place:
„Mă irită, indispun, oamenii aroganţi, persoanele care se umflă în pene, indiferent dacă au sau nu motive. Lenea, lipsa de respect, paraziţii care trăiesc pe seama altora, lăudăroşii, mândria prostească îmi displac total”.


Profil

Născut:
9 noiembrie 1979, Alba Iulia
Educaţie: Şcoala profesională de tinichigiu şi vopsitor auto
Ocupaţie: mic întreprinzător particular
Starea civilă: căsătorit, 2 copii

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite