Alba Iulia: Câini antrenaţi pentru a găsi victimele unui cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La acţiune au participat zece câini şi proprietarii acestora, membrii ai Asociaţiei Române pentru Câini de Salvare. Scopul antrenamentului a fost creşterea capacităţii câinilor de a căuta şi găsi persoane prinse sub dărâmături.

Zece câini de salvare au fost antrenaţi timp de trei zile să caute persoane dispărute în cazul producerii unui cutremur, de către salvatori specializaţi din Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Carei.

Activităţile s-au desfăşurat de vineri până duminică în incinta fostei societăţi comerciale Resial SA Alba Iulia. Cadrul de desfăşurare a antrenamentului a fost perfect, aici având loc acţiuni de demolare a fostelor hale de producţie ale fabricii Refractara.

Câini salvatori cu atestat

Proprietarii câinilor sunt membrii ai Asociaţiei Române pentru Câini de Salvare (ARCS) şi au participat la mai multe acţiuni de căutare a unor persoane rătăcite sau victime ale unor avalanşe.

„Realizăm acţiuni de căutare şi salvare a unor persoane prinse sub dărâmături în urma unui cutremur. Câinii sunt antrenaţi şi primesc certificate care atestă faptul că pot participa la astfel de activităţi. Procesul cere multă răbdare şi mult calm“, a spus George Popa (32 de ani), vicepreşedinte organizatoric al ARCS, de profesie medic veterinar.

image

Procedura de antrenament este simplă. Unul dintre salvatori se ascunde printre ruinele clădirilor, iar câinele este trimis să îl caute. Persoana „dispărută“ este găsită de fiecare dată. „Fiecare acţiune este filmată. Seara organizăm şedinţe şi analizăm ceea ce a făcut bine şi mai puţin bine fiecare câine“, a afirmat Tiberiu Krizbai (30 ani), asistent medical, membru ARCS şi al Salvamont Alba.

George Popa a fost prezent la antrenament cu câinele Yan, cu atestat de căutare a unor persoane prinse sub dărâmături, iar Tiberiu Krizbai cu câinele Inata.

„Facem această activitate din pasiune“

„Avem încheiate protocoale de colaborare cu toate serviciile Salvamont din ţară. Suntem chemaţi de Poliţie şi de ISU la acţiuni unde este nevoie de câini. Aşteptăm să fim chemaţi în continuare pentru că misunea noastră este să salvăm vieţi“, a completat George Popa.

image

Au participat la multe acţiuni de salvare, una dntre cele mai dificile fiind în februarie 2010, când o avalanşă a suprins un salvamontist la Bâlea Cascadă. O altă acţiune a avut loc în luna iulie într-o pădure de lângă Alba Iulia, unde s-au rătăcit două femei care au fost găsite după câteva ore de căutări.

„Facem această activitate din pasiune. Nu suntem plătiţi. Mai mult, cheltuim din banii noştri pentru a pregăti câinii. Un astfel de câine are o capacitate de a căuta şi găsi pesoanele dispărute, mai ridicată decât orice aparat din lume“, a mai afirmat George Popa.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite