Alba Iulia: Biserica Greco-Catolică reclamă „procesul de epurare“ iniţiat de ortodocşi
0
Vechea dispută dintre credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici continuă. Conflictul este reaprins ca urmare a demersurilor unor preoţi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului la Patriarhia Ortodoxă Română.
Zilele trecute pe site-ul Patriarhiei Ortodoxe Române apărea un comunicat conform căruia Preafericitul Părinte Patriah Daniel a încercat de mai multe ori să sensibilizeze autorităţile statului pentru adoptarea unor măsuri legislative şi a unor soluţii de rezolvare a neînţelegerilor patrimoniale dintre Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă în conformitate cu realitatea confesională din teritoriu.
Patriarhul României a apreciat că se impune, din partea parohiilor aflate în litigiu, cât şi a eparhiilor din Transilvania să informeze mai bine autorităţile şi opinia publică din ţară şi din străinătate despre problemele cu care se confruntă.
Parohii ortodoxe chemate în judecată
Conflictul a fost reaprins în urma unei unor situaţii în care parohii ortodoxe din judeţele Maramureş şi Satu Mare „au fost chemate în judecată, chiar dacă în localităţile respective nu există niciun credincios de confesiune greco-catolică sau altele în care, deşi credincioşii ortodocşi au contribuit financiar la construirea unui nou locaş de cult destinat greco-catolicilor, totuşi sunt intentate procese de revendicare a bisericii aparţinând majorităţii ortodoxe din localităţile respective“, se arată în comunicat.
Ca urmare a acestor fapte Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că se pregăteşte deja o nouă adresă referitoare la problemele menţionate, care va fi înaintată Preşedinţiei României, Parlamentului şi Guvernului României. Această problemă va fi discutată şi în cadrul Comisiei Mixte Guvern-Patriarhie în viitorul apropiat.
Poziţia Bisericii Greco-Catolice
În replică Arhiepiscopia Greco-Catolică Majoră din Blaj îşi arată îngrijorarea faţă de „procesul de epurare“ considerând că ideea acaparării credincioşilor ortodocşi este o concepţie depăşită, iar implicarea autorităţilor este nejustă.
„Realitatea confesională din teritoriu, la care Patriarhia Română face referire, este rezultatul a 40 de ani de persecuţie comunistă îndreptată împotriva Bisericii Greco-Catolice, urmaţi de încă 20 de ani în care comunitatea greco-catolică este supusă unui proces sistematic de epurare culturală şi religioasă în România. La 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi de la repunerea în legalitate a Bisericii noastre, este greu de înţeles de ce Patriarhia Română continuă să atace dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, iar prin dezinformare să instige opinia publică la ură împotriva credincioşilor greco-catolici, prezentându-i drept acaparatori de biserici şi credincioşi ortodocşi“, se susţine în comunicat.
Arhiepiscopia Majoră – Blaj susţine că Biserica Greco-Catolică revendică în instanţă doar acele lăcaşuri de cult şi proprietăţi de care a fost deposedată abuziv în 1948 de către Statul comunist, iar recursul la justiţie este soluţia adoptată de Biserica Greco-Catolică pentru a-şi intra în drepturi ca urmare a refuzului Statului Român să repare nedreptatea din 1948, precum şi a refuzului Bisericii Ortodoxe Române la orice formă de colaborare pentru a rezolva situaţia.