Alba: Fost fotbalist de performanţă, închis pentru tentativă de omor, învaţă la Penitenciarul Aiud informatică şi tâmplărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost fotbalist, care lucrează la bucătăria Penitenciarului Aiud, s-a calificat în informatică şi tâmplărie. Programele de calificare de la închisoare sunt organizate în colaborare cu asociaţii din Alba Iulia şi Bistriţa.

Deţinuţii de la Panitenciarul Aiud pot să urmeze cursuri de specializare într-o meserie chiar în incinta instituţiei. Două asociaţii non-guvernamentale, Asociaţia AS 2011 din Alba Iulia şi Centrul de Reintegrare Socială ONISIM din Bistriţa, derulează proiecte cu finanţare europeană ce se adresează direct persoanelor închise.

Zile câştig pentru fiecare curs

Este vorba despre cursuri pentru tâmplari, lucrători în construcţii, creşterea animalelor, cultura plantelor, marochinărie, frizer, lucrător comercial, bucătar şi operator bază de date. „Putem vorbi de un interes din partea deţinuţilor, însă e greu de stabilit dacă este intrinsec sau extrinsec. Trebuie spus că ei primesc şi zile câştig pentru absolvirea fiecărui curs de calificare, mai exact 30 de zile. Îmi place să cred că vor să-şi facă şi o meserie, care să le asigure traiul după eliberare“, a spus Ciprian Sabău, directorul adjunct al Penitenciarului Aiud.

Persoanele private de libertate pot urma chiar două sau mai multe cursuri. Orele de practică se fac tot în incinta penitenciarului, la atelierul de tâmplărie, cel de marochinărie, pe şantierele din interiorul puşcăriei şi la gospodăria agrozootehnică.

A combinat informatica cu tâmplăria

Adrian Chiş (31 de ani) din Lupeni a fost 14 ani fotbalist de performanţă la cluburile Minerul Lupeni şi Jiul Petroşani. A  ajuns după gratii în 2009, în urma unei condamnări pentru tentativă de omor. A primit opt ani de închisoare. Când a auzit de cursurile de calculatoare din penitenciar s-a înscris fără să stea pe gânduri. „Înainte să încep cursurile de calculatoare, ştiam doar să pornesc computerul şi să intru pe anumite jocuri. L-am luat practic aproape de la zero. Nu ştiam ce e un fişier, un folder. Am învăţat să folosim programele de editare, de prezentare Power Point, nici nu auzisem de cuvintele acestea“, spune Adrian.

image

Adrian Chiş lucrează la bucătăria penitenciarului

Tânărul şi-a făcut calcule precise şi s-a hotărât să combine informatica cu industria de prelucrare a lemnului. Aşa s-a înscris şi la cursurile de  tâmplărie. „Tâmplăria mi se pare una dintre cele mai bune meserii pentru omul simplu. După eliberare eu vreau să combin cunoştinţele de informatică cu ceea ce voi învăţa la atelierul de tâmplărie. În Valea Jiului, zona din care provin, în afară de turism şi lemn, totul este mort. Sper că ambele cursuri mă vor ajuta să-mi găsesc un loc de muncă“, a spus Adrian Chiş., care, de când este la Aiud, s-a specializat şi în domeniul culinar având în vedere că lucrează la bucătărie. Bărbatul are un an şi opt luni până când poate fi eliberat condiţionat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite