Adolescenții care au pus pe jar Miliția și Securitatea în 1955. Planurile organizației „subversive” Vulturii Negri
0La începuturile comunismului, pe aproape tot teritoriul României au existat oameni care s-au opus noului regim impus de Rusia. Una dintre cele mai inedite opoziții a fost în Harghita și era formată din tineri adolescenți.

Patru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au constituit așa-zisa organizație „Vulturii Negri”, pentru a lupta împotriva regimului comunist. Chiar dacă adolescenții nu au realizat nicio acțiune propriu-zisă, Securitatea le-a acordat o importanță sporită, rezultând un dosar cu peste 100 de file aflat în arhiva CNSAS. Tinerii au fost chemați la Miliție, interogați, bătuți și puși să dea declarații.
S-a întâmplat în perioada anilor 1955-1956, când, în multe zone din România, partizanii retrași în munți luptau încă împotriva comuniștilor, în așteptarea armatei americane salvatoare. Americanii nu au venit niciodată, astfel încât aproape toți partizanii au fost prinși, judecați și trimiși la închisoare. Mulți au fost uciși în bătăliile pe care le-au dat cu securiști și milițieni.

Petru (14 ani), Nicolae (15 ani), Valer (16 ani), Liviu (18 ani), Alexandru (16 ani), Eugen (16 ani), Petru (14 ani) și Nicolae (14 ani) au pus pe jar Miliția și Securitatea. Erau elevi la Școala Medie Tehnică Metalurgică din orașul Toplița. Băieții formaseră „organizația subversivă Vulturii Negri".
Ședință „subversivă” ținută lângă gardul de la WC-ul școlii
„Aveau jurământ («Jur! că vom fugi de la școală și nu vom trăda nimica din ceea ce știm și în caz de divulgare să fiu pedepsit cât mai aspru») și formular de adeziune («Subsemnatul, cer să intru în organizația Vulturii Negri pentru ca alături de tineri să lupt până la victorie împotriva comuniștilor dușmani ai poporului român»)
Din interogatorii, procese-verbale, rapoarte și declarații rezultă că elevii doreau să «treacă Frontiera către țările capitaliste». Pentru asta, trebuiau să adune merinde și arme. Planurile pentru procurarea armelor erau diverse (unul zicea să fure pistolul pe care un bunic îl ținea în șopron, altul să ucidă pădurari)”, spune Ana Glavce, cea care a studiat dosarul de la CNSAS.
De făcut, n-au făcut mare lucru. În afară că la un moment dat s-au aprovizionat cu 1/2 de litru de lichior, 1 litru de țuică „precum și alte alimente pentru hrană”, însă au consumat jumătate înainte de a putea porni la drum. Organizația avea un căpitan politic și unul de acțiune.
„Securitatea a investigat cu un sârg stupefiant toate aceste fapte. A investigat și desenele scrijelite pe bănci, furtul a 203 lei de la îngrijitoare, «ședința subversivă» ținută lângă gardul de la WC-ul școlii, «manifestul cu caracter contrarevoluționar» cu titluri îngrijorătoare precum: «Congresul nu a reușit», «Spionajul se îngroașe, SUA trimite ajutor»”, potrivit sursei citate.
Ideile adolescenților le-au pecetluit în mare măsură viitorul, fiind urmăriți și ascultați mult timp după acele evenimente.