STUDIU Care sunt meseriile cu risc mare de automatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
robotizare

Un studiu realizat în 46 de ţări arată că, până în anul 2030, în medie 16% din ocupaţiile actuale ar putea fi automatizate. Asta înseamnă 20 de milioane de joburi, conform cnbc.com.

Contabil, casier, recepţionist, ospătar, secretar sau asistent administrativ, vânzător – sunt meserii supuse celui mai mare risc de automatizare, arată un studiu. Asta pentru că implică acţiuni repetitive care pot fi realizate de roboţi software.

În România  se înmulţesc magazinele unde clienţii îşi scanează singuri cumpărăturile, băncile fără ghişee şi restaurantele în care comenzile sunt preluate de roboţi.

Şi în România specialiştii spun că ar fi în pericol sute de mii de joburi pe măsură ce firmele îşi automatizează activitatea. Un oraş ca Braşovul, de exemplu, ar putea pierde 100.000 de joburi în următorii 15 ani, estimează specialiştii în IT

Băncile sunt printre companiile care îşi automatizează masiv activitatea. Au roboţi care le răspund clienţilor care sună la call-center, iar unele nici nu mai au nevoie de ghişee. 

Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai afectate de automatizare vor fi femeile, pentru că ele sunt care ocupa, cu precădere, posturile unde roboţii vor fi introduşi rapid. Şansa lor este să înveţe încă de pe acum să se adapteze la tehnologia viitorului.

Studiul arată totodată că dacă joburile ocupate de femei sunt ameninţate de softuri, cele ale bărbaţilor sunt afectate de roboţii industriali, tot mai prezenţi în fabrici. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite