35 la sută din bugetul oraşului Alba Iulia merge în restaurarea Cetăţii
0Cetatea de secol XVIII din Alba Iulia este readusă la viaţă prin ample lucrări de restaurare derulate atât în central fortificaţiei, dar şi pe latura de vest. Administraţia locală va investi în acest an aproape 80 de milioane de lei în lucrările de restaurare.
Pentru Primăria Alba Iulia, Cetatea pare să fie pariul pentru dezvoltarea economică a oraşului. În lipsa unor investiţii mari în domeniul industrial, turismul a rămas aproape unica şansă de susţinere a comunităţii locale. Administraţia locală a prevăzut pentru anul în curs nu mai puţin de 80 de milioane de lei, dintr-un buget total de 232 milioane de lei. Cea mai mare parte a fondurilor au la bază finanţări europene.
Schimbarea la faţă a interiorului Cetăţii
În 2012, sunt în derulare două proiecte majore ce vizează valorificarea potenţialului turistic pe mâna fortificaţiei . Unul dintre ele vizează modernizarea şi restaurarea interiorului Cetăţii. Aici, ar urma să prindă viaţă, pe locul fostului parc Custozza, o piaţetă publică şi să fie restaurate Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII Gemina, dar şi ruinele celei mai vechi Biserici creştine din Transilvania. Administraţia locală a alocat pentru continuarea lucrărilor din acest an aproape 46 de milioane de lei. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la peste 76 de milioane de lei.
Latura de vest a Cetăţii, adusă la imaginea din 1921
Un alt proiect îndrăzneţ, demarat în urmă cu opt luni, este cel de aducere a laturii de vest a fortificaţiei la imaginea din 1921. Atunci, o parte a zidului a fost dinamitată pentru ridicarea Catedralei Încoronării. Aici, vor fi excavaţi sute de mii de metri cubi de pământ, de pe o suprafaţă de un hectar de teren, care acoperă acum şanţul vestic. Deocamdată, au fost demontate elementele fântânii arteziene şi a ieşit la iveală extremitatea sudică a bastionului Sfântul Mihail, unul dintre cele şapte elemente de fortificaţie ale Cetăţii ridicate de austrieci. De la bugetul local s-a dirijat în acest an suma de aproape 36 de milioane de lei. Valoarea totală a proiectului este de 65 de milioane de lei.
Administraţia locală mizează şi pe potenţialul Palatului Principilor Transilvaniei, situat lângă Catedrala Romano-Catolică. De la bugetul local s-au prevăzut în acest an 700.000 de lei pentru fosta reşedinţă a lui Mihai Viteazul din urmă cu mai bine de patru secole. Banii vor fi folosiţi pentru reparaţii la acoperiş şi pentru întocmirea proiectului de restaurare a clădiririi cu 250 de camere. Costurile restaurării imobilului, părăsit de armată în urmă cu cinci ani, sunt estimate la 10 milioane de euro.
Numărul turiştilor, în creştere
„Marea scenă, Cetatea, este în construcţie. Noi am clădit bugetul pe anul 2012 în funcţie de nevoile reale ale oraşului. Mă bucur că cea mai mare parte a banilor vin din altă parte, de la Uniunea Ezuropeană. Am dovedit că ştim să atragem bani, că nu suntem novici aici“, a apreciat Mircea Hava, primarul din Alba Iulia.
Restaurarea şi promovarea Cetăţii, demarată în urmă cu 15 ani, a dus şi la creşteri semnificative ale numărului de turişti. Estimările arată că vara, circa 10.000 de vizitatori aleg lunar Alba Iulia. În urmă cu doar patru ani, cifra turiştilor nu era mai mare de 2.000 pe lună.
Valoarea totală a proiectelor cu finanţare europeană destinate transformării Cetăţii Alba Carolina într‑un obiectiv turistic de top este de aproximativ 67 de milioane de euro.
Fortificaţia de tip Vauban a fost ridicată de austrieci între anii 1714 şi 1738, pe spatele a 20.000 de iobagi români. Cetatea era centrul militar, depozitul general de armament şi reşedinţa principelului Transilvaniei.