Ziua Zborului, a doua ediţie la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de zbor şi de distracţie îşi satisfac gustul de aventură şi-şi exersează imaginaţia pilotând aparate neconvenţionale. Red Bull Flugtag - Ziua Zborului revine pe 16 septembrie

Pasionaţii de zbor şi de distracţie îşi satisfac gustul de aventură şi-şi exersează imaginaţia pilotând aparate neconvenţionale.

Red Bull Flugtag - Ziua Zborului revine pe 16 septembrie la Bucureşti ca să le dea aripi tuturor ideilor mai grele decât aerul. La doi ani de la prima prezenţă în România, febra competiţiei a cuprins spiritele îndrăzneţe din toată România. Într-un timp foarte scurt, au fost înscrise 1.349 de proiecte. După o selecţie perfect aerodinamică, juriul a permis intrarea pe pistă a 44 de schiţe.

Având în vedere că, în primul rând, este un concurs de creativitate, printre dihăniile înaripate care îşi vor lua zborul, descoperim diverse surse de inspiraţie, de la Familia Flinstones la 1001 de Nopţi sau Bob Marley. Aşadar, cavalerii aerului se vor lansa (la apă) la bordul unor aparate ca Sultanul Zburător, Air Jamaica, Flying Pig, Ştrumful Aviator. Nu puteau lipsi din concurs, alături de multe altele, concepte revoluţionare precum Porumbelul Vidanjor sau Nepoţii lui Ştefan cel Mare - şi Sfânt, adăugăm noi.

Printre adevăraţii piloţi discriminarea nu există. Ca o dovadă, sexul slab se apropie de rampă cu o echipă de trei tinere domnişoare-pilot, care abia aşteaptă să le arate băieţilor chiar şi lecţia de aterizare la punct fix, dacă nu bate vântul prea tare.

Regulamentul competiţiei spune că înaintea fiecărei plonjări, piloţii Red Bull se vor prezenta într-un mod cât mai original şi amuzant, printr-un moment de pantomimă, dueluri, dansul ploii sau orice alt mijloc de a atrage atenţia publicului. Notele vor fi date de juriu în funcţie de amplitudinea zborului, efectul artistic al aparatului şi durata aplauzelor publicului rămas la sol, măsurată, bineînţeles, de un aplauzometru atestat de standardele internaţionale Red Bull.

Chiar dacă aparatele sunt din lemn, fibră de sticlă sau plastic biodegradabil, concurenţii mai harnici au început deja şantierele şi testele în tunelele aerodinamice. Dintre cele 44 de echipaje concurente, aproape un sfert sunt din Bucureşti, celelalte oraşe participante fiind Azuga, Braşov, Constanţa, Cluj Napoca, Baia Mare, Reghin, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Ploieşti, Oneşti, Suceava şi, în premieră, Chişinău, cu o echipă de temerari.

Premiul 1 le oferă tuturor celor cinci membri ai echipei un curs intensiv de parapantă care îi va ajuta să înţeleagă că se poate zbura mai mult de cinci secunde, într-o săptămână de training şi distracţie alături de instructori campioni. În plus, fiecare este invitat şi în Barcelona, la Red Bull Air Race 2008.
Locul 2 le aduce zburătorilor o lungă cercetare a peisajului dintre Bucureşti şi Istanbul, pentru că sunt invitaţi la cel mai spectaculos eveniment aviatic: Red Bull Air Race 2008.

Iar echipa clasată pe locul 3 va merge la Budapesta unde are şansa de a fura puţină meserie şi să înveţe cum se poate zbura pe sub podurile de pe Dunăre, la Red Bull Air Race 2008. În România, Red Bull Flugtag a ajuns la a doua ediţie, care se anunţă prin numărul înscrierilor şi inventivitatea aparatelor selecţionate drept una extrem de spectaculoasă şi plină de umor curajos.

Ziua zborului s-a născut în Austria

Primele maşinării zburătoare care s-au lansat în competiţia Red Bull Flugtag - Ziua Zborului s-au întrecut în 1991, la Viena. Ideea concursului îi aparţine lui Dietrich Mateschitz, proprietarul companiei Red Bull, iar succesul pe care l-a avut a determinat organizarea lui şi în afara Austriei.
Încă de la început, ineditul evenimentului a atras numeroşi pasionaţi de zbor care acum aveau ocazia de a-şi îndeplini un vis nebunesc: să-şi construiască singuri aparatele de zbor, pe care apoi să le şi lanseze, atât în aer, cât şi în apă.

Renumele concursului s-a răspândit rapid în întreaga lume, iar în ultimii 10 ani Flugtag - Ziua Zborului a înfierbântat spiritele de pe cinci continente, în peste 20 de ţări - de la Spania şi Israel la Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă şi Africa de Sud.

Fiecare echipă Flugtag este formată din cinci membri şi îşi desemnează un pilot care îşi ia zborul de pe rampă manevrând aparatul. Odată ajunşi în apă, concurenţii, împreună cu maşinăriile, sunt recuperaţi de bărcile şi skijeturile Red Bull.

Regulamentul spune că, pentru a zbura, participanţii trebuie să aibă minimum 18 ani. Cei care au mai puţin de 18 ani, dar sunt prinşi deja de febra competiţiei, pot face parte din echipele de construcţie, însă nu li se permite nici să piloteze, nici să sară în apă.

În 2005, Red Bull a organizat nouă competiţii Flugtag în Milano (Italia), Maribor (Slovenia), Budapesta (Ungaria), Atena (Grecia), Bratislava (Slovacia) şi Goteborg (Suedia). Au urmat Tel Aviv (Israel) şi Bucureşti, în septembrie, iar punctul final al Red Bull Flugtag 2005 a fost ediţia de la Dubai, din Emiratele Arabe Unite, din 25 noiembrie.

La această ediţie, cele mai îndrăzneţe şi aerodinamice aparate care s-au lansat în apa Dâmboviţei au fost "Bon Appetit", condus de un echipaj din Bucureşti (locul III), "Cizma zburătoare", încălţată de cinci viteji din Târgu Mureş (locul II), şi "das Barza", concepută de cinci clujeni (locul I). Câştigătorilor locului I li s-a oferit onoarea de a participa la Red Bull Air Race în Europa, iar pilotul a primit un curs de pilotaj.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite