Vlad Voiculescu: „În ţara cu cele mai mari probleme legate de infecţii nosocomiale infecţioniştii, epidemiologii şi microbiologii ar trebui preţuiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, atrage atenţia într-o postare publicată pe contul său de Facebook, că România este în continuare ţara europeană cu cele mai mari probleme legate de infceţiile nosocomiale, astfel că epidemiologii, infecţioniştii şi microbiologii ar trebui preţuiţi. În schimb, arată fostul oficial, legea salarizării vine cu sporuri „ridicole” pentru aceştia.

„În ţara în care se poate argumenta statistic că Guvernul a fost cel mai mare criminal prin nepăsare, nepricepere, minciună şi manipulare (şi asta în vremuri de pace şi democraţie - originală sau nu, şi nu doar la Colectiv), în ţara cu cele mai mari probleme legate de infecţii nosocomiale din Europa, în ţara cu cel mai mare deficit de specialişti infecţionişti, epidemiologi şi microbiologi, în ţara în care infecţiile nosocomiale si/sau cu bacterii multirezistente ucid mai mulţi oameni decât multe patologii de temut, în ţara asta, oamenii, specialiştii care vor şi pot face ceva împotriva acestui ucigaş de temut numit infecţii nosocomiale ar trebui preţuiţi şi motivaţi”, a arătat fostul ministru Vlad Voiculescu pe Facebook.

Potrivit acestuia, sunt peste 10.000 de infecţii cu Clostridium difficile, în condiţii de subraportare. Mai mult, Voiculescu arată că anual sunt sute de mii de pacienţi care primesc zilnic antibiotice, deţinând locul doi în Europa, în 2015. 

Cum pot fi limitate infecţiile nosocomiale

„Cum putem limita infecţiile nosocomiale din spital? Nu e niciun secret! Produse biocide de calitate, investiţii cu cap în infrastructura spitalicească, reguli clare pentru utilizarea antibioticelor cu eliminarea utilizarii lor nejustificate, in special a celor de rezervă etc. Iar toate acestea depind - ca mai toate lucrurile din sectorul sanitar - de oameni. De existenţa şi de calitatea muncii profesioniştilor din domeniu: infecţionişti, epidemiologi şi microbiologi”, completează Vlad Voiculescu.

Voiculescu afirmă că unele sporuri care se aplică acestor profesionişti sunt „ridicole”, iar perpetuarea aceste situaţii va duce la faptul că nu vor fi căutate de specialiştii tineri în Boli Infectioase sau in Epidemiologie către posturi in spitalele multidisciplinare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite