Vlad Voiculescu: A fost identificat un virus cu tulpina sud-africană la Spitalul „Matei Balş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că în acest context ”cu atât mai mult regulile trebuie respectate” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că în acest context ”cu atât mai mult regulile trebuie respectate” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că miercuri a fost identificat un virus SARS-CoV-2 cu tulpina sud-africană la Spitalul „Matei Balş", precizând că nu este primul caz de acest tip în România.

„Astăzi, la „Matei Balş” a fost identificat un virus cu tulpina sud-africană. Nu este primul în ţară. Cu atât mai mult regulile trebuie respectate", a declarat Voiculescu la Guvern, potrivit Agerpres.

De altfel  Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a anunţat, săptămâna trecută, că au fost confirmate alte 2 infectări cu varianta sud-africană în Argeş (1) şi Bucureşti (1).

Potrivit INSP, cele 2 cazuri cu varianta sud-africană (B.1351) au fost confirmate atunci în laboratorul MedLife.

În primul caz fiind vorba despre un bărbat, cetăţean turc, în vârstă de 27 de ani, care s-a infecat în judeţul Argeş. Sursa infectării nu a fost precizată, bărbatul testându-se la cerere în vederea plecării sale în Turcia, dar fără să fi avut un istoric de călătorie sau vreun contact cu caz confirmat.

Cel de-al doile caz a fost confirmat la o femeie în vârstă de 42 de ani, din municiupiul Bucureşti, provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19. Dar aici sursa foarte probabilă este soţul, confirmat şi el cu varianta sud-africană (B.1351), în laboratorul INCDMM Cantacuzino (în săptâmâna 12). De altfel, acesta a călătorit doar în ţară, cu avionul, pe ruta Bucureşti - Cluj, iar locul expunerii nu a putut fi precizat.

Primele două cazuri cu tulpina sud-africană de coronavirus descoperite în România au fost anunţate de Medlife pe data de 5 martie. Dintre care unul a fost depistat în Bucureşti şi celălalt la Piteşti.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului. De asemenea, specialiştii explică faptul că până acum nu s-a observat creşterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai uşoare a virsului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite