Încă un doctor care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi la Omsk a „decedat prematur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ngs55.ru
FOTO ngs55.ru

Încă un medic al spitalului din Siberia unde opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost internat de urgenţă după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion în august anul trecut a „decedat prematur”.

Spitalul de Urgenţă Nr. 1 din Omsk pare că a fost lovit de un blestem după ce l-a avut ca pacient pe Aleksei Navalnîi. După o serie de schimbări la nivelul conducerii şi plângeri referitoare la ameninţări, cel puţin două decese au survenit prematur în rândul personalului de vârf.

Potrivit postului RadioFreeLiberty/ RadioEurope, Rustam Aghişev, şeful Secţiei de Traumatologie şi Ortopedie, a decedat vinerea trecută, la vârsta de 62 de ani. Într-un comunicat, Spitalul de Urgenţă Nr. 1 din Omsk transmite că profesorul Aghişev a suferit în decembrie anul trecut un accident vascular cerebral şi nu a mai reuşit să treacă peste boală. Rustam Aghişev a lucrat timp de 30 de ani în cadrul acestui spital.

Moartea lui Aghişev survine la nici două luni după cea a medicului şef adjunct pentru anestezie şi resuscitare. Serghei Maksimişin a murit pe 4 februarie, la vârsta de 55 de ani, chiar în secţia în care a lucrat timp de 28 de ani. Cauza decesului: stop cardiac. Ambii medici l-au tratat pe Alexei Navalnîi imediat ce intrase în comă.

Cazul Navalnîi a dat peste cap rutina din Spitalul de Urgenţă Nr. 1 din Omsk. Imediat după internarea lui Aleksei Navalnîi, spitalul a intrat sub supravegherea atentă a Serviciului Federal de Securitate (FSB). Pe măsură de cazul Navalnîi s-a politizat, mai mulţi medici care s-au aflat la un moment dat în apropierea opozantului rus s-au plâns de faptul că sunt monitorizaţi de autorităţi şi se tem pentru viaţa lor.

În acelaşi timp, autorităţile au operat schimbări la nivelul conducerii spitalului. Şeful spitalului, Aleksandr Murahovski, a fost transferat la o altă clinică din Omsk, după care a fost „promovat”, în noiembrie anul trecut, în postul de ministru regional al Sănătăţii. Într-un comunicat, Executivul regiunii Omsk a motivat alegerea lui Aleksandr Murahovski, în vârstă de 49 de ani, prin faptul că acesta „a trecut prin toate treptele profesionale”, iar candidatura sa a fost acceptată de Moscova. Potrivit ziarului local „Gorod55”, Murahovski s-a deplasat chiar până la Moscova pentru a conveni asupra candidaturii, ceea ce nu este specific pentru numirile la acest nivel.

În afară de Murahovski, Spitalul de Urgenţă Nr. 1 din Omsk a rămas şi fără fostul adjunct al acestuia, doctorul Anatoli Kalinicenko. Acesta a demisionat în momentul plecării lui Murahovski şi s-a angajat la o clinică privată. „Tocmai am înţeles că iubesc mai mult chirurgia decât treburile administrative”, a explicat Kalinicenko decizia noii sale schimbări din carieră.

Intrat în comă la 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău la bordul avionului cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova, Navalnîi a fost internat timp de două zile la Omsk. La insistenţele familiei sale, opozantul a fost transferat la Spitalul Charite din Berlin. Acolo a reuşit să iasă din comă şi să se refacă complet. 

Aleksandr Murahovski face parte dintre medicii ruşi care s-au opus evacuării lui Navalnîi la Berlin şi care au respins concluziile medicilor germani potrivit cărora opozantul a fost otrăvit cu un agent neurochimic din gama Noviciok. El a insistat că nu au fost depistate niciun fel de substanţe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi cât timp acesta s-a aflat în grija spitalului din Omsk şi avansat ca posibil diagnostic „o tulburare de natură metabolică”. Ori analizele toxicologice efectuate de laboratoare militare din Germania, Franţa şi Suedia, precum şi un studiu publicat în celebra revistă medicală  „The Lancet” de către Spitalul Charite arată clar prezenţa unei substanţe Noviciok în corpul opozantului. Potrivit studiului, medicii de la Charite au descoperit că Navalnîi a primit atropină la Omsk, o soluţie care este folosită ca antidot pentru otrăvuri. În cele din urmă, toxicologul şef a regiunii Omsk a recunoscut administrarea atropinei în cazul lui Navalnîi, dar a pus acest lucru pe seama altor motive, nu pentru otrăvire.

O investigaţie jurnalistică realizată în comun de mai multe instituţii de presă internaţionale arată că Navalnîi a fost victima unei operaţiuni orchestrate de FSB. Opozantul chiar a reuşit să obţină informaţii despre operaţiune de la unul dintre membrii echipei care s-a aflat în ultimii ani pe urmele sale, inclusiv la Tomsk, unde a fost otrăvit, şi la Omsk.

În ciuda probelor, Kremlinul neagă informaţiile din cazul Navalnîi şi nu dă curs deschiderii unei anchete penale.

Pe de altă parte, Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea la Moscova, şi condamnat la doi ani şi jumătate de colonie penitenciară pentru încălcarea unei liberări condiţionate pe vremea cât s-a aflat în convalescenţă în Germania. Închis la colonia de muncă Pokrov, Navalnîi denunţă faptul că este privat de somn şi se teme că urmează să fie trimis la carceră, primind şase avertismente în acest sens în doar două săptămâni.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite