Vlad Mixich: Distanţarea socială trebuie să dureze chiar mai mult de 3 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Noi, în România, am implementat din timp prima măsură, dar la capitolul testare suntem încă foarte în urmă”, este de părere Mixich.
„Noi, în România, am implementat din timp prima măsură, dar la capitolul testare suntem încă foarte în urmă”, este de părere Mixich.

Expertul în poltici publice de Sănătate, Vlad MIxich, susţine într-o postare pe pagina sa de Facebook că, potrivit modelelor epidemiologice, regulile de distanţare socială ar trebui urmate timp de trei luni, în lipsa unui vaccin.

„Mulţi se întreabă, şi total justificat, cât timp va trebui să suportăm aceste măsuri de distanţare socială? Cât timp va rezista economia acestui şoc? Cât timp vom rezista noi acestui stil de viaţă?

Răspunsul este probabil cea mai dificilă decizie pe care guvernul fiecărei ţări, în parte, a trebuit să-l ia în ultimii 30 de ani.

Epidemiologii spun clar: până la apariţia unui vaccin/tratament, singura soluţie dovedit eficientă pentru a controla epidemia este combinaţia măsurilor de distanţare socială cu testarea pe scală cât mai mare, ambele implementate cât de repede posibil. E ceea ce a făcut Coreea de Sud din timp, e ceea ce a făcut Italia prea târziu.

Noi, în România, am implementat din timp prima măsură, dar la capitolul testare suntem încă foarte în urmă. Ca să înţelegem cât de în urmă: Norvegia a testat deja de 15 ori mai mulţi oameni/1 milion de locuitori decât noi. Slovenia de 10 ori mai mulţi/1 milion de locuitori, Austria triplu cât noi, Anglia dublu, ca să nu mai vorbim de Italia, Spania sau Germania care sunt cazuri speciale.

 Modelele epidemiologice mai arată că, pentru a fi eficiente, aceste reguli de distanţare socială trebuie să dureze chiar mai mult de 3 luni. Orice relaxare bruscă (subliniez bruscă) după doar 3 luni ar putea aduce un al doilea vârf epidemic, de obicei chiar mai dur decât primul. Regiunile chineze din epicentrul epidemic au fost închise total (mai sever decât azi în România) timp de 2 luni pline; Italia va rămâne închisă total pentru cel puţin 6 săptămâni.

 Luând în calcul costurile acestor izolări masive la nivel de societate, economiştii spun că am putea reveni la valorile economice dinainte de pandemie în primăvara lui 2021. Asta în ţările unde combinaţia de măsuri de mai sus au succes, izolarea masivă durează 3 luni şi epidemia este controlată.

 Dacă măsurile nu au succes (din variate motive) şi apare un al doilea val epidemic necesitând o nouă perioadă de izolare socială masivă, atunci reabilitarea economică nu se va produce mai devreme de 2023.

De ce nu mai vorbeşte nimeni despre al treilea scenariu, cel în care lucrurile sunt relaxate, se urmăreşte imunizarea naturală a populaţiei (fostul "model" britanic)? Răspunsul e simplu şi doare: doar în martie, 10002 morţi în Italia, 5690 în Spania, 2312 în Franţa. E ca şi cum s-ar prăbuşi în fiecare zi 4 avioane mari în Europa şi oricare dintre părinţii sau bunicii noştri poate fi în ele. Şi luna nu s-a sfârşit încă.

Se studiază în prezent mai multe scenarii pentru viitorul apropiat în condiţiile în care nu va apărea un vaccin/tratament eficient.

 🔵 Relaxarea treptată a măsurilor de distanţare socială, dar menţinerea pe termen mai lung a lor pentru persoanele peste 70 de ani, mai vulnerabile.

🔵 Relaxarea treptată a măsurilor de distanţare socială, dar menţinerea interdicţiei de evenimente cu mulţi participanţi pe termen mediu/lung.

🔵 Alternarea perioadelor de izolare strictă cu cele de relaxare (o ipoteză de lucru mai greu de calibrat).

🔵 Adaptarea condiţiilor de lucru pentru a permite funcţionarea economiei în condiţii de distanţare socială.

Omenirea nu a mai trecut niciodată prin aşa ceva: o pandemie de aşa proporţii într-o lume atât de intens interconectată. E şi prima oară când deciziile de sănătate publică influenţează şi determină cât se poate de direct bunăstarea economică a ţărilor. Suntem, cu toţii, pe un teren necunoscut.

Poate că nu ne place această realitate, poate că ne înfurie exprimarea acestor adevăruri. Dar indiferente la furia şi la frustrarea noastră, ele continuă să existe şi să lase urme în vieţile noastre. Şi dacă nu lucrăm împreună să le diminuăm, urmele vor fi foarte adânci”, a scris acesta pe Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite