VIDEO Unde e dreptatea în retrocedarea proprietăţilor confiscate de comunişti? Despre o etică a restituţiei, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Socaciu FOTO David Muntean
Emanuel Socaciu FOTO David Muntean

Retrocedarea imobilelor expropriate şi abuzurile din jurul acestei proceduri sunt încă teme pe agenda zilnică a românilor. De ce este atât de anevoiasă această operaţiune şi, mai ales, cum pot fi împiedicate abuzurile? Am răspuns la aceste întrebări joi, la Adevărul Live. Invitat special: Emanuel Socaciu, conferenţiar la Facultatea de Filosofie.

Raportul corpului de control al premierului cu privire la modul defectuos în care au fost soluţionate, în decursul mai multor ani, unele dosare privind retrocedarea de imobile, dar şi suspiciunile de corupţie în cazul membrilor Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor readuc în actualitate o dezbatere veche de 25 de ani. 

image

Ce costuri, financiare şi morale, presupune restituirea proprietăţilor în România post-decembristă? Ce înseamnă dreptate transgeneraţională? Ce presupune evaluarea morală a restituţiei? Ce implică îndreptarea nedreptăţilor din regimul comunist şi, mai ales, cum pot fi împiedicate abuzurile?

Am răspuns la aceste întrebări joi, la Adevărul Live, alături de Emanuel Socaciu, conferenţiar al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul instituţiei şi autor, printre altele, al volumului „A cui e casa mea? Prelimnarii la o etică a restituţiei“.

Emanuel Socaciu FOTO David Muntean

Emanuel Socaciu, conferenţiar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean


Platforma de dezbateri Adevărul Live profită de experienţa unor specialişti în studiul eticilor aplicate pentru a desena cadrul fin al unei analize ca o competiţie de păreri. Vă oferim uneltele şi materia primă: discursul raţional, bazat pe argumente, şi un spaţiu de dezbateri şi dialog. Ce e bine şi ce e rău judecaţi dumneavoastră! Nu vă facem morală! Vorbim despre temele controversate, despre dilemele contemporane şi readucem pe agenda persoanală un cuvânt aparent abstract şi anacronic: etică. Cu alte cuvinte, instrumentarul elementar pentru a înţelege conflictele politice şi sociale ale lumii de azi.

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a apărut şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este singura instituţie din ţară unde se studiaza discipline etice, de la teoriile morale clasice la roboetică şi etica sexului. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile şi de a încuraja reflecţia raţională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite