VIDEO Epilog la scandalul apei potabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 30 ianuarie, scandalul apei potabile din Capitală a indus panică în bucureşteni, care au fost sfătuiţi să utilizeze cu prudenţă apa de la robinete. După o serie de declaraţii contradictorii între Ministerul Sănătăţii şi furnizorul de apă Apa Nova, mulţi bucureşteni au luat cu asalt magazinele, au cumpărat baxuri de apă îmbuteliată şi au evitat inclusiv să folosească apa de la robinet pentru igiena personală.

Scandalul s-a mutat pe reţelele de socializare, unde internauţii au început să se plângă de calitatea apei potabile din Capitală. Totul a culminat la şedinţa Consiliului General al Primăriei Capitalei (CGMB), când primarul general Gabriela Firea a anunţat că a sesizat atât Serviciul Român de Informaţii (SRI), cât şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT). 

De cealaltă parte, Apa Nova a anunţat încă de la primele reacţii apărute în mediul online că problema legată de gustul şi mirosul apei de la robinete a apărut după ce stratul de zăpadă s-a topit, iar cantitatea de amoniu care a ajuns în râul Argeş, sursă de apă pentru sectoarele 5 şi 6 din Capitală, a depăşit limitele normale, motiv pentru care a fost necesară utilizarea unei cantităţi mai mari de clor pentru tratarea apei, o confirmare în acest sens venind şi de la Apele Române.

Apa Nova a fost amendată de către Direcţia de Sănătate Publică Bucurureşti cu suma de 10.000 de lei, dar managementul comapniei a declarat că nu va achita acestă amendă întrucât toate rapoartele şi datele pe care le au la dispoziţie arată conformitatea apei la rigorile legii.

Panica a fost întărită în rândul populaţiei de afirmaţia apărută pe reţelele de socializare şi în presă care susţinea o depăşiere a limitei maxime de clor admis şi de cinci ori mai mare.  De fapt limitele cantităţii de clor nu au fost deloc depăşite.

Testele laboratorului DSP Bucureşti sunt făcute pentru două cantităţi de clor din apă: clorul liber, clorul care nu a reacţionat cu nici un alt element al apei şi clorul total, cantitatea de clor compusă din clorul liber şi clorul care s-a ataşat chimic de alte elemente din apă. Legislaţia României, prevede prin legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, o cantitate de clor liber între 0,1 – 0,5 mg/l, iar limitele pentru clorul total nu sunt specificate, dar există un raport între cantitatea de clor liber şi cea de clor total, baza pe o formulă de calcul. Astfel afirmaţia, ajunsă în mediul public, care susţinea o concentraţie de cinci ori mai mare decât limita permisă a fost făcută greşit între cel mai mare rezultat al clorului total (2,73 mg/l) şi limita maximă de clor liber admisă (0,5 mg/l).

Organizaţia Mondială de Sănătate (OMS) recomandă o cantitate maximă de clor liber în apă de 1,0 mg/l, iar cantitatea de clor total este recomnadat să nu depăşească 5,0 mg/l. Ambele valori obţinute de DSP în laborator în data de 30 ianuarie, clor libe şi respective clor total au fost cu mult sub limitele maxime recomandate de OMS.

DREPT LA REPLICĂ

După publicarea materialului, redacţia a primit din partea DSPMB un drept la replică, în care instituţia pecizează că punctul de vedere al angajatului său, care a apare în materialul de faţă, nu reprezintă poziţia oficială a DSPMB. Punctul de vedere al institutiei noastre a fost prezentat de către Ministerul Sănătăţii prin comunicările transmise. Totodată, DSPMB anunţă că a sesizat Comisia de Cercetare Disciplinară în cazul angajatei care a dat declaraţii pentru Adevărul.

Prezentăm mai jos dreptul la replică exact cum a fost transmis prin email de DSPMB:

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite