Viața în Garda Elvețiană. Mărturiile unui bărbat care a asigurat paza pentru Papa Ioan Paul al II-lea

0
Publicat:

Mario Enzler, un bărbat care a făcut parte din Garda Elvețiană Pontificală, a povestit cum l-a transformat întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea şi ce înseamnă să asiguri paza la Vatican.

Mario Enzler a făcut parte din Garda Elveţiană în timpul Papei Paul Ioan al II_lea. Foto Aleteia.org
Mario Enzler a făcut parte din Garda Elveţiană în timpul Papei Paul Ioan al II_lea. Foto Aleteia.org

Sub domul impunător al Bazilicii „Sfântul Petru”, creat de Michelangelo, o santinelă îmbrăcată în dungi vibrante de albastru, roșu și auriu, stă în pază, nonstop. Deși personajul pare aproape un exponat viu dintr-un muzeu, el este, de fapt, un membru al Gărzii Elvețiene Pontificale, o unitate militară care reprezintă una dintre cele mai vechi și mai mici armate din lume.

Garda Elvețiană a fost fondată în 1506 de Papa Iulius al II-lea și de atunci a rămas un simbol al protecției și devotamentului față de Suveranul Pontif, membrii acesteia fiind cunoscuți pentru jurământul lor de a-l proteja pe Papă, chiar și cu prețul propriei vieți, și pentru dedicarea față de valorile religioase și istorice ale Bisericii Catolice. Ca parte a angajamentului lor, ei păzesc clădirile din Vatican, cum ar fi Palatul Apostolic, Muzeul Vaticanului și Bazilica Sfântul Petru şi au autoritatea de a impune reguli și reglementări în interiorul zidurilor Vaticanului. Acest lucru înseamnă că ei pot opri oamenii să intre în zonele restricționate, notează DailyMail.

Pentru a se înrola, recruții trebuie să aibă între 19 și 30 de ani, o înălțime de cel puțin 1,75 m și o diplomă sau o diplomă profesională. Antrenamentul include mânuirea armelor, tactici, tehnici de apărare personală și rezistență psihologică pentru a face față situațiilor dificile.

Unul dintre cei care au trăit această experiență este Mario Enzler, un cetățean elvețian care a făcut parte din Garda Elvețiană între 1989 și 1993, în timpul papalității lui Ioan Paul al II-lea, primul papă care a vizitat România, în 1999.

O experienţă unică

Crescut în nordul Italiei, aproape de Milano, Mario Enzler nu și-a imaginat niciodată că va ajunge să devină parte din această unitate de elită, mai ales că în adolescenţă visa să devină muzician şi să urmeze o carieră în domeniul artistic. Cu toate acestea, influenţat de tatăl său, s-a înrolat în armată, iar la scurt timp după ce şi-a terminat pregătirea i s-a oferit oportunitatea de se alătura Gărzii Elvețiene. Deși inițial nu a fost convins, a acceptat, iar peste ani avea să mărturisescă faptul că a fost una dintre cele mai bune decizii ale sale, una care i-a schimbat percepţia asupra vieţii.

„Experiența mea cu Garda Elvețiană - cum am ajuns să mă înrolez, oportunitățile pe care le-am avut și beneficiile pe care le-am obținut - continuă să mă modeleze. Încă port aceste lecții cu mine și încerc să împărtășesc cât mai multe povești și informații, deoarece a fost o experiență cu adevărat transformatoare”, a spus Mario Enzler, deşi au trecut 30 de ani de când a părăsit armata, în prezent fiind stabilit în Statele Unite.

Pentru Mario Enzler, cei cinci ani petrecuți alături de Ioan Paul al II-lea nu au fost doar despre a-l proteja, ci și despre a învăța direct de la el. Acest contact zilnic i-a permis tânărului de atunci să descopere un om care trăia profund în acord cu voința lui Dumnezeu, iar această experiență i-a întărit credința.

 „Când ești acolo, înțelegi că nu este doar o oportunitate pentru un tânăr de a promite că își va da viața pentru Papă, ci este o oportunitate de a înțelege cu adevărat ce înseamnă să fii catolic și cum ar trebui sau trebuie să se comporte un catolic. A fost o oportunitate de a-mi întări credința și de a descoperi că Dumnezeu te urmărește pe tine, astfel încât tu să-i poți urmări pe alții. Asta mi-a arătat Ioan Paul al II-lea - a urmat în mod autentic planul și voința lui Dumnezeu, așa cum sunt sigur că au făcut-o și Papa Benedict și Papa Francisc”, a mărturisit el.

Întâmplări inedite

În timpul serviciului său, Mario Enzler a fost martor la momente importante, istorice, dar a avut parte şi de întâmplări neobişnuite. De exemplu, își amintește o întâlnire cu un bărbat care pretindea că este Iisus Hristos și care încerca să îl convingă pe Papa să plece din Roma.

Într-o altă ocazie, a fost martor la un incident în care Papa Ioan Paul al II-lea a fost aproape călcat în picioare de jurnaliștii americani care voiau să-l intervieveze pe președintele George H. W. Bush, atunci când, după o întâlnire, au ieşit împreună pentru o conferinţă de presă.

„Când cei doi au ieșit și au venit să vorbească cu jurnaliștii și preoții americani, îmi amintesc că au vorbit puțin și apoi presa americană a vrut să îi pună întrebări președintelui despre afacerile interne. L-au înconjurat pe președinte, până la punctul în care bietul Părinte a fost călcat în picioare. A trebuit să îl înconjurăm pe Papă pentru a ne asigura că nimeni nu îl rănește. Și a fost un moment care a arătat cu adevărat umilința sa, pentru că atunci când președintele a plecat și ne-am cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, Papa a răspuns: «Este de înțeles. Eu sunt doar un preot»”, a mai povestit fostul membru al Gărzii Elveţiene.

În ciuda tuturor provocărilor, Mario Enzler a avut ocazia să trăiască momente de neuitat. De exemplu, a fost abordat de actorul Sean Connery, care i-a cerut o fotografie în timp ce era de serviciu.

„A fost un moment ciudat, dar și amuzant. Sean Connery era atât de încântat să mă vadă, chiar dacă eram doar un gardian”, şi-a amintit el cu încântare.

După ce a părăsit Garda Elvețiană, Mario Enzler a continuat să mediteze asupra experiențelor trăite și lecțiilor învățate.

În prezent, locuieşte în Statele Unite alături de soția sa Julie, pe care a cunoscut-o în timp ce ea studia la Roma, şi au împreună cinci copii şi patru nepoţi.

Deşi activează în prezent în domeniul politic, lucrând la Heritage Foundation din Washington D.C. în calitate de consilier al președintelui Trump, Mario Enzler a păstrat legătura cu mulți dintre foștii săi colegi din Garda Elvețiană.

În contextul actual, când Biserica Catolică se pregătește pentru o perioadă de tranziție după moartea Papei Francisc, Mario Enzler afirmă că va fi unul dintre cele mai importante conclavuri.

„Acest conclav este diferit de oricare altul. Este o nebunie acum din cauza influenței copleșitoare a social media și a mass-media”, crede el.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite