Viaţă de sas în satul Moşna
0Willy Schuster, sas din Oradea, şi Lavinia, soţia sa, au în satul sibian o gospodărie în care fac agricultură sută la sută ecologică, aşa cum au văzut la fermele tradiţionale din ţările pe care le-au colindat.
Din Drumul Naţional 14, după Mediaş, mai faci cam 15 kilometri până la Moşna, un loc pitoresc, cu case vechi, rupte parcă din alte vremuri. Iar pe Willy şi Lavinia Schuster, tinerii care au lăsat străinătatea pentru a face agricultură bio autentică în România, îi cunoaşte toată lumea.
Plecaţi în 1995 în Germania şi apoi în Elveţia, ca translatori, Willy Schuster, sas, şi Lavinia, soţia sa, de loc din Mediaş, s-au întors acasă în 1999, hotărâţi să pună pe picioare, pentru ei şi pentru copiii lor, un loc în care să trăiască autentic şi sănătos, fără E-uri şi poluare, în care munca în natură să fie o plăcere, şi nu o corvoadă.
Willy (46 de ani) este originar din Oradea şi este lăcătuş, iar soţia sa, Lavinia (42 de ani), era casnică în momentul în care au decis să plece în Germania. Willy vorbeşte fluent germana, maghiara şi engleza, iar până să plece a lucrat în ţară ca translator pentru ONG-uri care desfăşurau la noi programe sociale.
Plecaţi ca şi traducători în Germania, au ajuns de acolo în Elveţia, unde au devenit fanii gospodăriilor tradiţionale, iar Lavinia a fost impresionată de brânzeturile făcute acolo. „Ne-am îndrăgostit de modul ăsta de viaţă bio. Mergeam şi traduceam la şcoli şi la colegii. Am găsit copii fericiţi, un mediu foarte liniştit, la ţară. Şi în Elveţia se face caşcavalul cel mai bun, la stâne, sus, în deal", spune Willy zâmbind.
Au început cu două hectare de pământ
În 1999, au cumpărat casa de la Moşna, două vaci cu lapte şi două hectare de pământ. Şi chiar dacă nu sunt feriţi de neplăceri, furturile repetate fiind cea mai mare problemă, gospodăria lor este astăzi renumită chiar şi în afara ţării pentru stilul de viaţă pe care îl promovează şi pentru produsele bio făcute aici.
„Acum avem aproape 20 de hectare de pământ, pe care le exploatăm extensiv", spune Willy. „Pe terenuri cultivăm furaje pentru cele şapte vaci cu lapte, lucernă, porumb, ovăz sau trifoi, porumb, soi propriu local, de Moşna, pe care l-am salvat în urmă cu opt-nouă ani. Are bobul consistenţă, conţinut, e foarte bun pentru mămăligă", se laudă Willy.
Pe o jumătate de hectar, cei doi soţi au o plantaţie de trandafiri, cresc porci, doar rase româneşti, şi cultivă legume pentru consumul familiei. Dacă au surplus, trimit legume şi pentru vânzare. „Am dorit să fim o încurajare în toată România, pentru toate familiile tinere de la ţară. Chiar şi pe două - trei hectare de pământ se trăieşte foarte bine, dacă vrei să lucrezi", crede Willy.
Caşcavalul cu trifoi
În bucătăria Lavinei miroase minunat, iar povestea curge lângă o cană de cafea caldă, în timp ce pe foc, în tigaie, se rumenesc flori de salcâm proaspăt culese, trecute prin aluat de clătite şi prin zahăr pudră.
Lavinia e neîntrecută la prepararea brânzeturilor
Însă adevăratele minunăţii pentru care Lavinia este renumită în sat sunt brânzeturile făcute cu tot felul de ingrediente, de la un trifoi special, adus din Elveţia, până la flori sau nucă.
„Sunt înnebunită după brânzeturi, iar în Elveţia am învăţat de la o şcoală de gospodine de munte. Nu mi-a ieşit chiar de la început, la primul caşcaval care mi-a reuşit am plâns de bucurie", îşi aminteşte femeia. A început cu brânză-cremă şi cu iaurturi, la care a renunţat însă pe parcurs, adaptându-şi producţia la cererea de pe piaţă.
„Străinii preferă brânzeturile maturate, iar cei mai mulţi cumpărători sunt turişti. Fac caşcaval cu flori, cu nucă, vreau să-mi încânt consumatorul. Iar «coroana» o reprezintă caşcavalul cu trifoi, cred că e inconfundabil, e un trifoi special, sămânţa am primit-o de la un grădinar din Elveţia", spune Lavinia.
Lavinia preparară cu aceeaşi plăcere dulceţuri tradiţionale. Ea este renumită pentru dulceaţa de trandafiri sau cea de lapte.
Cinci copii fericiţi
În gospodăria soţilor Schuster, toată lumea munceşte cu drag. Au cinci copii, doi băieţi şi trei fete, cel mai mic în vârstă de 8 ani, iar cel mai mare, de 20. Dorinţa ca ei să crească frumos i-a făcut pe cei doi soţi să ia decizia de a-şi întemeia o gospodărie la ţară.
„A fost una dintre motivaţiile principale, să-i avem în jurul nostru, să le placă. Întotdeuna încercăm să combinăm utilul cu plăcutul, munca şi distracţia. Fetele călăresc, am încercat să-i motivăm pe copii să facă totul că plăcere, încercăm să-i păstrăm alături şi, chiar dacă pleacă la studii, să revină aici cu drag", speră Willy.
Din gospodăria familiei Schuster nu lipseşte tractorul
Voluntari din toată lumea
Gospodăria soţilor Schuster nu este doar un model despre cum poţi trăi sănătos în România, ci şi un loc unde voluntari din toată lumea au şansa să deprindă tainele agriculturii ecologice. Gospodăria celor doi este prinsă în cadrul WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), o reţea de ferme ecologice care oferă oamenilor posibilitatea de a reintra în contact cu lumea satului.
Voluntarii („wwooferii") muncesc la fermele care îi găzduiesc, iar, în schimbul acestui ajutor, fermierii le asigură mâncare, cazare şi o experienţă unică de a trăi şi de a explora viaţa la ţară. „Wwooferii" au ocazia să discute şi să înveţe din experienţa fermierilor despre biodiversitate, agricultură ecologică şi mişcarea ecologică. În România sunt în prezent 31 de gospodării-gazdă, iar la Moşna au ajuns până acum voluntari din toată lumea, din Franţa şi Germania până în Canada sau chiar Australia.
Gabriel (foto), în vârstă de 22 de ani, a venit la Moşna în urmă cu două săptămâni. „Sunt din Franţa, din Bretania, am 22 de ani, am văzut ferme cu agricultură intensivă în alte ţări - Australia, America - şi am vrut să văd o fermă cu agricultură extensivă", spune Gabriel. Va sta la Moşna trei luni şi face de toate, munceşte şi la animale, dar şi în grădină, iar cel mai mult îi place faptul că este atât de prins de tot ceea ce se întâmplă, încât nu simte niciodată nevoia să se uite la ceas.
„Este o familie extraordinară, am găsit-o pe site-ul WOOF România şi am întrebat dacă pot veni pentru trei luni", povesteşte Gabriel, care în Franţa a lucrat la o fermă de vaci. Tânărul spune că, la întoarcerea în ţara natală, vrea să-şi cumpere acolo o fermă şi să aplice tot ce a învăţat la Moşna.