Valul 5 cu prelungiri sau valul 6 de COVID-19. Opinia experţilor despre ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul bolnavilor de COVID-19 este din nou în creştere FOTO Shutterstock
Numărul bolnavilor de COVID-19 este din nou în creştere FOTO Shutterstock

Subvarianta BA.2 a Omicron vine tare din urmă în acest val 5 al pandemiei din care varianta Delta nu lipseşte. Unii specialiştii vorbesc despre probabilitatea evoluţiei în „dinţi de fierăstrău”, iar alţii, chiar de un val 6.

Varianta Omicron a noului coronavirus a devenit dominantă în România, arată ultimul studiu al specialiştilor de la MedLife. Mai mult decât atât, aproape o treime dintr-un lot de 171 de probe secvenţiate indică o creştere rapidă a numărului de infecţii cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. 

„Concluziile acestei etape a studiului arată că, din cele 171 de probe secvenţiate, provenite din mai multe oraşe din ţară, 46 au fost depistate cu subvarianta BA.2 a virusului, în timp ce restul de 124 de probe conţin varianta iniţială BA.1 şi o probă – varianta B.1.1.161 (o tulpină cunoscută de aproximativ un an, dar care în acest moment nu prezintă interes)”, se arată în documentul MedLife. În cadrul studiului au fost secvenţiate probe de la pacienţi din Braşov, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi Târgovişte, cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provenind din Braşov şi Bucureşti.

Risc de prelungire a valului 5

Biologul dr. Dumitru Jardan, coordonatorul studiului, a atras atenţia că în doar două săptămâni prevalenţa noii subvariante a înregistrat o creştere de la 3% la 27%, catalogând drept „accelerat” ritmul de răspândire a acesteia: „Dincolo de gradul ridicat de contagiozitate şi de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severităţii bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave. Rămâne de văzut, însă, dacă BA.2 va influenţa sau nu o prelungire a valului 5”. 

La rândul său, preşedintele MedLife Group s-a arătat precaut cu privire la finalul acestui val 5 al pandemiei, chiar dacă pare a fi fost depăşit vârful valului. „Ţinând cont de dinamica subvariantei BA.2 din ultimele două săptămâni, cel puţin pe loturile analizate de noi, trebuie să ne raportăm cu precauţie la finalul valului 5 al pandemiei şi să avem în vedere şi scenariul pesimist, în care am putea înregistra un al doilea vârf al acestui val, determinat de noua subtulpină. Dacă ritmul de răspândire a subvariantei BA.2 se menţine la acest nivel, sunt riscuri ca România să înregistreze o prelungire a valului 5. Aşadar, nu e momentul să lăsăm în totalitate garda jos sau să ne relaxăm. Respectarea măsurilor de prevenţie şi vaccinarea cu schema completă, inclusiv doza booster, rămân în continuare esenţiale pentru a ieşi cât mai curând din acest val. Pandemia nu s-a încheiat. Este foarte probabil ca după acest val să urmeze şi alte tulpini. Este nevoie să ne adaptăm şi să rămânem în continuare prudenţi”, a declarat Mihai Marcu.

Aproape 600 de cazuri de infecţie cu Omicron

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 14-20 februarie, în România s-au făcut 599 de secveţieri – dintr-un total de 10.830 – şi au fost confirmate 597 de cazuri de infecţie cu Omicron. 

Până la data de 20 februarie 2022 au fost confirmate 5.947 de cazuri cu varianta Delta şi 2.519 cazuri cu varianta Omicron. Până în prezent, dintre cele 2.519 cazuri cu varianta Omicron, la 226 a fost detectată subvarianta BA.2 (9%). Rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare (VOC) a fost, până la data de 20 februarie, de 94%.

BA.2, mai transmisibilă cu 50% decât tulpina-mamă Omicron 

Datele OMS din acest moment sugerează că BA. 2 ar putea fi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială, iar studiile internaţionale arată o capacitate mai mare a noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta iniţială şi de a ocoli răspunsul imun obţinut prin vaccinare. Un astfel de studiu a fost semnalat de prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, în cadrul conferinţei „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”: „Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA.2 este mai transmisibil cu 30-50% faţă de varianta BA.1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvarianta BA. 2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA.2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistentă la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA.2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominantă în cel puţin 11 ţări”. 

„Se arată la orizont un posibil val 6”

Universitarul este rezervat în privinţa finalului pandemiei: „Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA.1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA.2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei, şi se arată la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA.2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă se va adeveri ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”. 

Decizia de a nu te vaccina pentru infecţia cu virusul acesta nenorocit”, mai spune epidemiologul, „este un factor de risc modificabil de deces, tot aşa cum este decizia de a nu renunţa la fumat a unui fumător, pentru a preveni un potenţial deces cauzat de fumat. Şi într-un caz, şi în celălalt, riscul poate fi foarte semnificativ redus printr-o singură hotărâre, şi aceasta este aceea de a te vaccina pentru prima situaţie sau de a renunţa la fumat pentru a doua. Să nu uităm că riscul unui adult nevaccinat de a deceda în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 este de 68 de ori mai mare decât cel al unui adult care a primit cele două doze plus doza booster şi să avem în vedere că Danemarca şi Suedia au putut să renunţe la măsuri nu pentru că virusul nu ar mai circula la ei, ci pentru că atât danezii, cât şi suedezii sunt majoritar vaccinaţi!”

Ministrul Sănătăţii: „Nu ne punem problema unui val 6”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, este de părere că e nevoie de mai multe studii înainte de a trage o concluzie referitoare la valul 6. 

La rândul său, cercetătorul Octavian Jurma opinează că, în lipsa vaccinării, în luna martie fie vom intra într-o fază de platou, fie va începe din nou să crească numărul de cazuri. „Din fericire, nu există posibilitatea ca BA.2 să producă un nou val atât de curând după BA.1, cel mult prelungirea valului 5 cu 1-2 săptămâni. Boosterul ar fi putut fi o cale eficientă de a reduce impactul BA.2 care poate evita nu doar imunitatea după Delta, dar chiar şi imunitatea dobândită după infectarea cu BA.1. Pentru cei care doresc să nu experimenteze pe cont propriu diferenţa dintre BA.1 şi BA.2, boosterul rămâne opţiunea cea mai bună pentru că este la fel de eficient faţă de ambele variante”, mai spune cercetătorul . 

Ultimele date oficiale indică aproape 15.000 de cazuri noi de COVID-19 identificate marţi, în România, aproape dublu faţă de ziua anterioară şi un număr alarmant de decese: 215. Dintre acestea, 211 sunt ale unor pacienţi cu boli asociate. Din totalul de 215 pacienţi decedaţi, 183 au fost nevaccinaţi şi 32 vaccinaţi. Numărul persoanelor internate în spital este în descreştere, 8.915 cu, 649 mai puţini decât cu o zi înainte. La ATI sunt internate 1.063 de persoane, cu 38 mai puţin decât în ziua anterioară, din care 929 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 532 sunt minori, 523 fiind internaţi în secţii şi 9 la ATI. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite