Vaccinurile compensate, așteptate cu sufletul la gură

0
Publicat:

Ministrul Sănătății a anunțat că se lucrează la un act normativ prin care bolnavii cronic vor beneficia de vaccinuri compensate. În acest moment, singurul ser gratuit pe care aceștia îl pot face prin programul național este cel antigripal.

Persoanele peste 65 de ani sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor Foto: Arhivă
Persoanele peste 65 de ani sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor Foto: Arhivă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-un interviu la TVR că lucrează împreună cu reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la norme prin care vaccinurile destinate adulților cu boli cronice să fie compensate. „Cred că am făcut un pas mare pentru pacienţii cu boli cronice. Nu se referă la programul de vaccinare pentru copii”, a spus Rafila.

”Sunt vaccinuri care ar trebui repetate”

Subiectul compensării vaccinurilor pentru adulții cu boli cronice prin programe naționale este unul discutat de foarte mult timp, afirmă Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice, COPAC. „Sunt vaccinuri care ar trebui repetate la 10-15 ani și categoriile vulnerabile sunt pacienții cronici și persoanele cu vârste peste 65 de ani. Prin compensare, ei vor putea accesa mult mai ușor aceste vaccinuri, costurile acestora nefiind mici. Sperăm ca, prin astfel de programe, să și prevenim mai mult, nu doar să tratăm”, mai spune Gănescu.

Până acum, specialiștii Ministerului Sănătății nu au avansat nicio listă concretă de vaccinuri destinate pacienților cu boli cronice.

În țările vestice, funcționează anumite scheme de vaccinare recomandate anumitor categorii de pacienți cu boli cronice, fie că este vorba despre cei cu boli cardiovasculare, oncologici sau persoane în vârstă. „Putem lua exemplul Germaniei, unde, pentru persoanele în vârstă, este recomandat vaccinul pentru zona zoster. În fiecare țară există câte 2-3 vaccinuri recomandate bolnavilor cronic. Diabeticii ar avea nevoie de vaccin împotriva hepatitei, la fel cei cu boli hematologice ar avea nevoie de și vaccinul pneumococic, și de cel împotriva hepatitei”, conchide Gănescu.

Acces mai mare la vaccinul HPV

Potrivit lui Rafila, de anul viitor, accesul la vaccinul HPV va fi lărgit. „Aţi văzut că există mare interes pentru vaccinul HPV în rândul adolescentelor, să compensăm şi vaccinurile pentru infecţia cu papilomavirus cât mai repede, în cursul anului viitor”, a subliniat ministrul.

Până acum, în cadrul unei campanii derulate de Ministerul Sănătății începând cu anul 2020, aproape 120.000 de fete cu vârste între 11 și 18 ani au fost vaccinate gratuit împotriva virusului HPV, cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere sexuală. Infecția poate duce la apariția câtorva tipuri de cancer, cel mai răspândit fiind cancerul de col uterin. România ocupă unul dintre primele locuri din UE la mortalitatea prin cancer uterin.

Reamintim că pentru a asigura maximum de protecție, vaccinul trebuie administrat în minimum două doze la copiii sub 14 ani și trei doze la cei peste 14 ani. În unele țări, serul a fost administrat și băieților, aceștia fiind purtători de virus, rezultatul fiind că mortalitatea prin cancerul de col uterin aproape că a dispărut.

În februarie anul trecut, mai multe asociații și organizații nonguvernamentale pentru drepturile copiilor și femeilor au adresat autorităților o scrisoare deschisă prin care cereau, printre altele, ca numărul de doze de vaccin HPV din cabinetele medicilor de familie să crească. Una dintre aceste organizații este „Mame pentru mame”, Ana Măiță fiind președintă. „Am cerut de ani întregi o măsură reparatorie care să ajute tinerele femei până în 30 de ani – 25 de ani, am pus noi ca limită de vârstă – să poată să-și facă acest vaccin gratuit sau măcar compensat 50%, pentru că nu sunt costuri mici. Aceste tinere femei aveau vârsta adolescenței la prima campanie de vaccinare anti-HPV, cea care a eșuat cu răsunet. Și cred că avem obligația morală față de aceste femei”, explică Ana Măiță, preşedintă a organizaţiei „Mame pentru mame”.

Includerea băieților în vaccinarea anti-HPV

Pe lângă compensarea cu 50% a vaccinurilor pentru femeile cu vârste până în 25 de ani, organizația neguvernamentală a mai cerut includerea băieților în vaccinare și o platformă electronică funcțională de solicitare a vaccinării din partea părinților, după modelul celei de vaccinare anti-COVID. „Medicii de familie ne-au spus că mai de ajutor ar fi, în loc de platformă, acest vaccin HPV să fie scos din zona de necesitate ca părinții să-și exprime dorința să-l primească copilul și inclus în politica generală de vaccinare a copiilor, în care medicul sună părintele să vină cu copilul la vaccinare. Iar dacă părintele nu dorește să-și vaccineze copilul, atunci să facă cerere”, mai spune Ana Măiță.

În acest moment, pentru a beneficia de vaccinarea anti-HPV, părintele copilului trebuie să facă cerere la medicul de familie. Cererile sunt centralizate la Ministerul Sănătății, care cumpără și distribuie prin cabinetele medicilor de familie acest vaccin.

Reamintim că, în România, o serie de vaccinuri pentru copii sunt puse gratuit la dispoziție de către stat. Este vorba despre vaccinul hepatitic B; hexavalent - contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemophilus influenzae tip B şi contra hepatitei virale tip B; pneumococic; ROR - împotriva pojarului, rubeolei şi parotiditei; tetravalent - diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)/ VPI; poliomielitic VPI.

În ultimele luni, numeroși medici de familie pediatri au semnalat lipsa mai multor seruri de imunizare din cabinete.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite