UPDATE Greva din Sănătate se suspendă. Cum i-au convins guvernanţii pe medici să renunţe la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva din sănătate ar putea fi suspendată FOTO Adevărul
Greva din sănătate ar putea fi suspendată FOTO Adevărul

Guvernul a aprobat, miercuri, deblocarea a peste 1.000 de locuri de muncă în spitale, dar şi alocarea din fondul de rezervă a 200 de milioane de lei pentru spitale. Astfel, reprezentanţii Sindicatului Sanitas au decis să suspende greva generală programată pentru mâine, 28 noiembrie.

UPDATE Majoritatea solicitărilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost acceptate, printre care şi deblocarea posturilor, rămânând în discuţie creşterea eşalonată a bugetului, astfel încât în 2016 să ajungă la 6% din PIB, a declarat miercuri preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. Drept urmare, sindicatele au decis să amâne greva generală programată să înceapă mâine.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a precizat că este vorba despre o creştere a bugetului Sănătăţii la rectificarea din 2014, ca să ajungă la 5% din PIB, în condiţiile în care deocamdată bugetul este de 4,3%, apoi la 5,5% în 2015 şi la 6% în 2016.

UPDATE Tot miercuri, Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare în care merg la spital. Concret, Executivul a aprobat o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat că va aloca din fondul de rezervă al Guvernului 200 de milioane de lei pentru buna funcţionare a spitalelor în anul 2013. 

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că banii vor merge către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, astfel încât să fie suplimentate contractele încheiate de consiliile judeţene cu spitalele şi să nu mai existe arierate.

Mai mult, 1.124 posturi din sistemul de sănătate, în principal pentru medici din toate specializările, dar şi pentru asistente şi moaşe, vor fi deblocate prin scoaterea la concurs a acestora, a completat miercuri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după şedinţa de guvern.

Ministrul a arătat că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar şi a dat ca exemplu secţia de chirurgie cardiacă deschisă la spitalul Marie Curie din Capitală, care nu poate funcţiona din cauza lipsei de personal.

Aceasta era una dintre cerinţele sindicatelor care au protestat zilele trecute şi care urmează să anunţe astăzi dacă îşi menţin sau anulează greva generală anunţată pentru mâine.

Protestatarii ceruseră şi creşterea salariilor în sistemul medical. Medicii rezidenţi vor primi burse cuprinse între 100-150 de euro. Se discută în continuare despre creşterea salariilor, probabil acest lucru se va face anul următor, în două tranşe.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că după şedinţa de Guvern se va întâlni cu reprezentanţii Sanitas şi vor semna contractul colectiv de muncă „ceea ce înseamnă încheierea conflictului de muncă început de Sanitas, respectiv suspendarea grevei”. 


„Ne-am întâlnit, am avut o discuţie pe toate revendicările. Probabil biroul executiv va decide suspendarea grevei, asta în condiţiile în care contractul colectiv de muncă va fi semnat şi vor fi deblocate posturile din sistemul de sănătate. Dacă aceste probleme vor fi soluţionate, amânăm greva”, a explicat pentru adevarul.ro Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

De altfel, în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a anunţat că 1.000 de posturi din sănătate vor fi deblocate, banii din fondul de rezervă al Guvernului urmând a fi direcţionaţi către Ministerul Sănătăţii.

„Îi mulţumesc domnului Nicolăescu pentru modul în care au păstrat dialogul cu sindicatele din Sănătate. Vă sprijin efortul pentru dialog, raţiune, pentru a da tot ce e omeneşte posibil pentru sistemul de Sănătate. Astăzi aprobăm deblocarea a peste 1000 de posturi în Sănătate, toţi banii din fondul de rezervă se duc la Sănătate. Vreau să vă rog, pe cât posibil, să contracaraţi iresponsabilitatea presei băsiste care tot îi îndeamnă pe oameni să intre în grevă şi să lase oamenii să moară în spital”, a declarat premierul Victor Ponta.

La rândul său, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a precizat că cel mai probabil greva programată mâine nu va avea loc.

„Deblocarea posturilor presupune şi o discuţie la Ministerul de Finanţe, asta înseamnă că spitalele vor face angajări. Oricum, Sanitas va lua astăzi decizia, dar dacă va fi suspendat conflictul de muncă pe contractul colectiv de muncă, va fi suspendată şi greva din 28 noiembrie. Legat de procentul din PIB, noi am reuşit să obţinem un procent de 4,37% pentru anul 2014, nu cei 6% pe care i-am cerut. Sperăm să obţinem mai mult decât atât”, a explicat pentru adevarul.ro preşedintele CMR.

Angajaţii din sănătate au făcut grevă de avertisment pe 25 noiembrie, între orele 8.00 - 10.00, timp în care activitatea din spitale a fost blocată, iar pacienţii care nu au reprezentat urgenţe nu au beneficiat de asistenţă medicală de specialitate. La greva de joi, 28 septembrie, ar urma să participe 130.000 de cadre medicale din întreaga ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite