Universitatea din Bologna, cea mai veche din Europa
0Fondată în 1088 e.n., Universitatea din Bologna este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Europa şi a doua ca mărime din Italia, după Universitatea "La Sapienza" din Roma.
Fondată în 1088 e.n., Universitatea din Bologna este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Europa şi a doua ca mărime din Italia, după Universitatea "La Sapienza" din Roma. Instituţia, care are drept motto "Alma mater studiorum", numără în prezent mai mult de 100.000 de studenţi. Premierul Italiei, Romano Prodi, este unul dintre celebrii alumni.
Dante Alighieri, Francesco Petrarca şi Nicolaus Copernic, printre Absolvenţi
Încă de la înfiinţare, Universitatea din Bologna era vestită prin predarea atât a legislaţiei canonice, cât şi a celei civile. Instituţia a început să prindă formă în oraşul Bologna la sfârşitul secolului al XI-lea, când experţii în gramatici, retorică şi logică au pus bazele Dreptului ca ştiinţă. Potrivit documentelor istorice, primii savanţi care şi-au legat numele de universitate au fost Pepone şi Irnerius. În 1158, la îndemnul a patru doctori, despre care se crede că au fost studenţi ai universităţii, împăratul roman Frederic I a promulgat decretul "Constitutio Habita", în care universitatea era declarată legal "un spaţiu unde cercetarea se poate dezvolta independent". Istoria instituţiei bologneze este una a marilor gânditori în ştiinţe exacte şi umaniste, care au impus-o ca un punct de referinţă indispensabil în ansamblul culturii europene. În secolul al XIV-lea, aşa-numiţii "artişti" - experţi în medicină, filosofie, astronomie, logică, retorică şi gramatică au început să colaboreze cu şcoala de Drept, iar în 1364, a început predarea teologiei. Printre cei care au studiat la Bologna în această perioadă se numără Dante Alighieri şi Francesco Petrarca. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, Nicolaus Copernic a fost student la Bologna. În 1497 el a început aici studiul medicinei şi dreptului canonic, precum şi observaţiile astronomice care au dus la descoperirea sistemului heliocentric.
Punctul de start al electrotehnicii moderne
Odată cu începutul Revoluţiei Industriale din secolul al XVIII-lea, universitatea a devenit un promotor al dezvoltării ştiinţifice şi tehnologice. Reprezentative pentru această perioadă au fost studiile lui Luigi Galvani, Alessandro Volta Benjamin Franklin şi Henry Cavendish, acesta din urmă fiind unul dintre fondatorii studiilor electrotehnice moderne. Între celebrii alumni ai secolului 20 se numără scriitorul Umberto Eco şi premierul Italiei, Romano Prodi. În prezent, universitatea numără mai mult de 100.000 de studenţi în 23 de facultăţi, între care Drept, Medicină, Litere, ştiinţe Politice, Arhitectură sau ştiinţe Economice. Instituţia are filiale în mai multe oraşe ale provinciei Emilia-Romagna din nordul Italiei, dar şi o filială în Argentina, la Buenos-Aires.
128 de tipuri de diplome de licenţă
Universitatea a trecut prin procesul de armonizare cu sistemul educativ al Uniunii Europene, semnat de statele membre chiar la Bologna. Instituţia oferă în prezent 128 de tipuri de diplome de licenţă "Laurea" sau "Laurea breve", la finalul primilor trei ani de cursuri, urmate de un număr similar de tipuri de diplome specializate "Laurea specialistica" (după alţi doi ani). Totuşi, unele cursuri au menţinut vechea organizare, cu un singur ciclu de studii, de cinci ani. Medicina este singurul domeniu unde cursurile durează şase ani.
Procesul Bologna
Universitatea bologneză este locul unde, pe 11 iunie 1999, miniştrii responsabili cu învăţământul superior din 29 de ţări europene s-au întâlnit la Bologna pentru a semna un document prin care se puneau bazele armonizării sistemelor de învăţământ superior. Acordul, numit "Declaraţia de la Bologna", a iniţiat un proces important şi actualmente ireversibil, de compatibilizare a studiilor universitare, după sistemul 3+2+1, adică trei ani de studiu pentru licenţă, doi pentru masterat şi unul pentru doctorat. Principalul obiectiv al procesului Bologna este formarea spaţiului european al învăţământului superior şi promovarea sistemului european la scară globală, pentru a-i creşte competitivitatea internaţională.
Cum poţi studia în Italia
Sunt mai multe feluri în care tinerii români pot ajunge să studieze la Bologna. Cel mai la îndemână este programul Erasmus, prin care se poate obţine un stagiu de studii parţiale. De asemenea, se poate aplica individual. Începând din 2007, taxele şi alocaţiile financiare sunt aceleaşi, atât pentru studenţii români, cât şi pentru cei italieni sau din alte ţări ale UE. Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii organizează "vizite culturale" pentru studenţii străini. La Universitatea din Bologna. Aceste vizite sunt o bună oportunitate de a descoperi anumite aspecte ale istoriei, culturii locale şi regionale. Taxa anuală de şcolarizare este între 850-1.000 de euro, în funcţie de cursurile alese. Doctoranzii care primesc granturi din partea universităţii nu trebuie să plătească taxe.