Un concediu i-ar aduce încasări mai mari
0
Tânărul om de afaceri Iustin Paraschiv, de 28 de ani, crede că a găsit soluţia pentru criză: o vacanţă prelungită. Antreprenorul consideră 2009 un an foarte greu pentru firmele sale din industria alimentară: cu vânzări în scădere, dar cu investiţii în derulare.
Prahoveanul Iustin Paraschiv deţine, împreună cu familia sa, mai multe companii în industria alimentară ce au avut anul trecut un rulaj de 148 de milioane de euro.
Principalul segment de business îl constituie distribuţia şi este reprezentat de societatea Carmistin Mizil, însă Paraschiv gestionează şi o fabrică de mezeluri (Ana şi Cornel), o fermă de taurine (Pajo Holding), un abator pentru bovine (Ladrisi Grup), dar şi câteva ferme de pui achiziţionate anul trecut (Avicarvil).
De asemenea, pentru asigurarea furajelor, Paraschiv investeşte şi în agricultură. El deţine 1200 de hectare cultivate cu grâu şi porumb.
UN Pariu de 10 milioane de euro
La începutul lui 2008, cu câteva luni înainte să vină criza, optimistul Iustin Paraschiv a decis să-şi extindă afacerile. „Vindeam pasăre, iar firmele producătoare nu-mi furnizau cât aveam nevoie“, îşi aduce el aminte. Considerând că face o investiţie profitabilă, a cumpărat în aprilie 2008, pentru şase milioane de euro, o parte din activele Oltchim Râmnicu Vâlcea prin compania Avicarvil.
Sigur pe sine, imediat a conceput şi planurile de investiţii. Destul de ambiţioase: 10 milioane de euro în trei ani. Pentru jumătate dintre ele, antreprenorul spera să obţină fonduri europene, însă, câteva luni mai târziu, criza a dat totul peste cap. „Am vrut să amânăm investiţiile, dar n‑am mai putut. Contractele cu furnizorii de materiale şi de utilaje erau deja semnate“, spune el cu o urmă de regret.
„În plus, dacă anulam aceste investiţii, aveam o pierdere şi mai mare din cauza utilajele anilor ‘70“, adaugă antreprenorul. Paraschiv descrie sfârşitul anului trecut ca fiind cel mai crunt de când este el în afaceri.
„Eram pe punctul de a închide unitatea de la Vâlcea pentru că tot ce făceam şi credeam că fac bine era de fapt greşit“, mărturiseşte el. Cele mai mari probleme le-a avut din partea angajaţilor de acolo, pentru care instruirea a durat mai mult decât planificase omul de afaceri. „Când am făcut achiziţia din Vâlcea am crezut că lucrurile sunt simple. Mi-am zis că nu-i greu să creşti pui. Dar de fapt este mai complicat decât orice alt business din industria alimentară“, spune el.
Între timp, lucrurile au început să meargă mai bine pentru Paraschiv. Din cele două proiecte cu fonduri europene, unul a fost deja aprobat şi investiţia este în derulare. Este vorba despre două milioane de euro pentru modernizarea abatorului de pui de la Vâlcea. Însă, pentru cel de-al doilea proiect ce urmăreşte modernizarea fermelor, Paraschiv încă nu a primit un răspuns.
Pentru 2009, el estimează o scădere cu cel puţin 20% a afacerilor. Cât despre profit, Paraschiv speră să-l obţină şi atât. Nu se mai gândeşte la o sumă. Îl conving de asta şi rezultatele din prima jumătate a anului, când profitul a fost cu cel puţin 30% mai mic decât cel obţinut în perioada similară a anului trecut.
Profit mai mic, somn mai dulce
Cu cifrele în faţă şi cu gândul la o soluţie pentru problemele din companii, tânărul antreprenor pare că alege calea cea mai uşoară: concediul. Este un paradox: într-un an greu trebuie să munceşti mai mult, nu să te plimbi.
Însă, Paraschiv are şi o explicaţie: „Dacă stai mai mult la muncă, faci vânzări mai mari, dar creşte şi riscul de neîncasare. Poate ar fi mai bine să iau modelul vesticilor, care nu mai stau atât de mult la birou“, spune el. „Profitul este mai mic, dar somnul devine mai dulce“, conchide Paraschiv.
Cu gândul la achiziţii
Deşi ultima achiziţie, activele de la Oltchim, îi dă în continuare bătăi de cap, Paraschiv susţine în continuare că 2009 este un an de achiziţii şi nu de vânzare.
„Mi s-a făcut o ofertă să preiau firme din industria alimentară care au datorii la noi şi încă mă mai gândesc la ce mutare o să fac”, spune Paraschiv. Grupul de firme condus de familia Paraschiv cuprinde şi o reţea de 45 de magazine ce se găsesc în marile oraşe din sudul ţării.