Tunul Palas, în ilegalitate de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările pe şantierul Palas continuă în viteză, chiar şi fără autorizaţii legale
Lucrările pe şantierul Palas continuă în viteză, chiar şi fără autorizaţii legale

Lucrările la controversatul ansamblu imobiliar din centrul Iaşiului se apropie de final după ce, în 2010, judecătorii au declarat proiectul ilegal.

Controversele în cazul proiectului imobiliar Palas din Iaşi, întins pe 12 hectare de teren din domeniul public şi finanţat de milionarul Iulian Dascălu, continuă cu refuzul oficialilor Primăriei de a pune în aplicare două decizii definitive şi irevocabile ale magistraţilor.

La 18 noiembrie anul trecut, Curtea de Apel Oradea a declarat proiectul ilegal şi oprirea lucrărilor, anulând trei hotărâri ale Consiliului Local (CL) Iaşi, din 2004 şi 2005, prin care aleşii au votat asocierea în participaţiune cu firma Iulius Group, aparţinând lui Dascălu.

În 2005, consilierii i-au dat lui Dascălu, fără licitaţie, terenul din Centrul Iaşiului, lângă Palatul Culturii, pentru a ridica un ansamblu imobiliar. Magistraţii de la Oradea au stabilit şi că decizia aleşilor locali de a trece terenul din domeniul public în cel privat a fost ilegală.

Primarul: „Palas trebuie să continuie!"

La un an după sentinţa judecătorilor, oficialii Primăriei refuză să o pună în aplicare şi să anuleze contractual de asociere cu Iulius Group, oprind lucrările. „Palas trebuie să continue! Am cerut revizuirea dosarului, contractual e în vigoare", a declarat primarul Iaşiului Gheorghe Nichita (PSD).

Proiectul imobiliar se ridică în spatele Palatului Culturii din Iaşi



Asocierea a fost atacată, în 2006, de omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu. Milionarul a dat în judecată CL, contestând asocierea cu firma lui Dascălu şi trecerea terenului din domeniul public în cel privat. După decizia magistraţilor orădeni, reprezentanţii Primăriei au apelat la diverse tertipuri pentru a nu închide şantierul.

Edilii au iniţiat două demersuri: o cerere de revizuire, care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, şi o contestaţie la Curtea de Apel Cluj. Aceasta din urmă a fost suspendată la începutul acestei luni pe motiv că Primăria nu are dreptul juridic să ceară anularea hotărârii luate la Oradea. „E clar că nimeni nu vrea să oprească lucrările. Hotărârea judecătorească definitivă nu este pusă în aplicare de cei de la Prefectură, Primărie până la Inspectoratul de Stat în Construcţii", a spus omul de afaceri Dănuţ Prisecariu.

Prefectul aşteaptă să fie sesizat

Singurul demers făcut de edilii ieşeni a fost trecerea înapoi a terenului din domeniul privat în cel public. Chiar şi aşa, asocierea cu Iulius Group rămâne ilegală. „Cererea de revizuire nu are efecte asupra punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Revizuirea poate fi solicitată în cazul unei erori grave a instanţei sau dacă au apărut noi probe", a spus Cătălin Bălan, profesor în Drept Administrativ la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi. 

Dragomir Tomaşeschi, prefectul Iaşiului, cel care ar fi trebuit să atace în contencios administrativ o parte din autorizaţiile de construcţie date de Primărie pentru Palas, nu a făcut până acum acest lucru. Este vorba despre acele autorizaţii care permit ridicarea a cinci imobile la mai puţin de 100 de metri de Palatul Culturii şi de vestigiile Curţii Domneşti. În iulie anul acesta, Corpul de Control al Guvernului a verificat legalitatea afacerii dintre CL şi Iulian Dascălu.

Inspectorii au stabilit că toate actele emise în baza contractului de asociere sunt nule. Verificările Corpului de Control au venit după ce magistraţii Curţii de Apel Iaşi au stabilit că lucrările în zona protejată de lângă Palatul Culturii sunt ilegale. „Nu am primit nicio adresă oficială prin care sunt notificat să atac în instanţă aceste autorizaţii", a spus Tomaşeschi.

Dascălu a anunţat că ansamblul va fi inaugurat totuşi în aprilie 2012. „Considerăm că este cea mai mare investiţie din zona Moldovei, 260 de milioane de euro, care va aduce firme internaţionale mari la Iaşi şi locuri de muncă", a declarat milionarul.

Dascălu, dator cu 1,3 milioane de € la primărie

În baza contractului cu Primăria, Iulius Group s-a obligat să plătească la bugetul local o redevenţă anuală de 430.000 de euro, din care nu a achitat nimic. Conform contractului, Dascălu a beneficiat de o perioadă de graţie, de trei ani, până să achite redevenţa.

Această perioadă a expirat în august 2010, datoriile către CL Iaşi ridicându-se acum la 1,3 milioane de euro. Din acest motiv, municipalitatea a dat în judecată, toamna trecută, Iulius Group pentru recuperarea datoriilor, însă procesul nu s-a terminat. 

Proiectul imobiliar se ridică în spatele Palatului Culturii din Iaşi
info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite