Trei spitale regionale vor fi construite cu bani europeni până în 2020. Unde vor funcţiona şi de ce au fost alese acele zone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei spitale mari urmează să fie construite cu bani europeni în următorii ani în Craiova, Iaşi şi Cluj. Aşa a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a precizat că miliardul de euro care va intra în sistemul de sănătate va intra în infrastructură spitalicească, screening, cercetare şi pregătire de personal.

„Am reuşit să punem la punct un Acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de un miliard de euro. În cadrul acestui acord, vom avea alocări pe infrastructură, screening, cercetare şi pregătire de personal. Dar cea mai importantă investiţie din cadrul acordului, şi totodată prioritatea noastră, este construirea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, exclusiv din fonduri europene. Putem spune, în sfârşit, că vom construi spitale”, a declarat Nicolae Bănicioiu pentru Mediafax.

Potrivit ministrului, zonele pentru construcţia unor spitale a fost aleasă ţinând cont de vechimea unităţilor existente şi de adresabilitate. Totodată, pe lângă cele trei spitale mari care urmează să fie construite, o serie de spitale judeţene şi orăşene vor fi reabilitate, subliniază ministrul Sănătăţii. De altfel, oficialul a menţionat că va cumpăra şi angiografe în valoare de 25 de milioane de euro, aparatură ce va fi amplasată în unităţile medicale din ţară.

„Când dai angiograf unui spital, atunci are obligaţia să pregătească şi personal pentru a-l folosi”, a declarat Bănicioiu.

Peste 1.200 de posturi din Sănătate, deblocate

Pentru ca sistemul să poată funcţiona, Ministerul Sănătăţii a deblocat şi peste 1.200 de posturi, peste 1.000 dintre ele fiind în spitale mari şi mici. De asemenea, au fost deblocate posturi şi la nivelul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică.

„De fapt, fiecare unitate sanitară poate să facă cerere pentru deblocare de posturi, dacă acestea sunt deja bugetate. Până la data de 14 august 2014, am aprobat 1.189 de posturi pentru unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii, dintre care 1.023 pentru spitale sau unităţi fără paturi şi 106 pentru serviciile de ambulanţă”, a precizat Nicolae Bănicioiu.

Program de tratament pentru atacul vascular, din toamnă

Din toamna acestui an, şapte spitale vor fi incluse în programul pentru tratament al atacului vascular cerebral, program prin care se doreşte să se intervină în timp util, la doar câteva ore de la producerea AVC-ului, astfel încât rata mortalităţii să scadă.

„Pentru ultima parte a anului, cea mai mare grijă a Ministerului Sănătăţii este deblocarea programului de accident vascular cerebral (AVC), deschiderea unei unităţii de Stroke, pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale, şi a programului de traumă, după exemplul programului de infarct miocardic, care a dus la reducerea mortalităţii de trei ori”, a spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, până acum, cea mai mare alocare de bani a fost pentru secţiile de anestezie şi terapie intensivă.

120 de dosare depuse pentru reactualizarea listei de medicamente

În ceea ce priveşte reactualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a explicat că până în prezent au fost depuse 120 de dosare.

„Procesul pentru evaluarea dosarelor continuă aşa cum am planificat. Am avut chiar la începutul săptămânii o discuţie cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe tema actualizării listei. Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei, care sunt acum în evaluare”, a spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în paralel, are loc evaluarea pentru excluderea unor medicamente de pe lista de compensate şi gratuite.

„În paralel, mergem şi cu evaluarea listei existente pentru excluderea unor produse. Aşa cum am spus, din acest an, în premieră, lista medicamentelor va rămâne deschisă, astfel încât vom putea introduce oricând medicamente noi şi totodată vom putea exclude acele produse care nu îşi mai dovedesc eficacitatea”, a mai spus Bănicioiu.

Pe aceeaşi temă:

Ministerul Sănătăţii: „Asistenţii medicali şi moaşele se vor pensiona la 65 de ani!”

Asistenţii medicali şi moaşele se vor putea pensiona la 65 de ani. Aşa arată Ordonanţa de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

VIDEO Pensionată la termen, dată afară cu poliţia din Spitalul Râmnicu Sărat

Pensionarea la termen fără posibilitatea de prelungire a contractului de muncă pentru asistenţii medicali aruncă în haos sistemul sanitar şi îi pune pe cei vizaţi în situaţii jenante. La spitalul municipal din Râmnicu Sărat pensionarea la termen a determinat conducerea instituţiei să apeleze la poliţie pentru a determina o angajată să înţeleagă că nu mai lucrează.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite