Totul despre miei: cât costă şi de unde-i iei
0Ziarul „Adevărul“ vă prezintă care este situaţia în ceea ce priveşte vânzarea mieilor în pieţele din ţară, câţi bani trebuie să vă pregătiţi şi la ce variante trebuie să vă aşteptaţi atunci când vă hotărâţi să vă cumpăraţi un miel.
ALBA Un kilogram de carne de miel se cumpără în piaţă şi la abator cu preţul de 22 – 25 de lei. Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii poate fi comercializată atât la faţa locului, cât şi în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar, aparţinând de primăriile din judeţ.
ARAD Crescătorii de ovine din judeţ au la dispoziţie doar două pieţe pentru a-şi vinde carnea proaspătă: Piaţa Catedralei şi Piaţa Mihai Viteazul. Dacă în supermarket carnea de miel se vinde şi cu 28 de lei kilogramul, în pieţe, preţul este de 22 de lei kilogramul.
BACĂU Preţurile în Piaţa Centrală din Bacău variază între 18 şi 23 de lei şi în tot judeţul doar două abatoare sunt autorizate pentru sacrificat miei. În magazine, cel mai ieftin preţ este de 22 de lei kilogramul.
BIHOR A început vânzarea mieilor în Piaţa Ioşia din Oradea, singurul loc autorizat pentru sacrificarea mieilor şi iezilor. Ciobanii cer 15 lei pe kilogramul de miel viu. La un miel de 15 kilograme, rămân 8 – 9 kilograme de carne, spun ciobanii.
BISTRIŢA-NĂSĂUD În Bistriţa există doar un punct de sacrificare a mieilor, amenajat în piaţa de pe strada Tărpiului. O altă alternativă sunt crescătorii din judeţ, care-şi expun marfa pe internet şi aşteaptă clienţii în propria ogradă. Punctul de sacrificare se va deschide pe 1 mai şi va rămâne deschis patru zile.
BRAŞOV Mieii sunt deocamdată un produs greu de găsit la Braşov. În supermarket se vinde doar miel de import, cu 30 de lei kilogramul. De luni, în cele şase pieţe din oraş au fost amenajate standuri pentru producători, dar deocamdată sunt goale.
CARAŞ-SEVERIN Preţul de vânzare al cărnii de miel în pieţele reşiţene este de 25 de lei pe kilogram. Dacă în Piaţa Reşiţa Nord, ţăranii se plâng că nu prea au mers vânzările, în Piaţa Reşiţa Sud, comercianţii spun că au fost mulţumiţi de numărul mare de clienţi. Ţăranii au de vânzare şi miei vii, la preţul de 12-13 lei kilogramul.
CONSTANŢA În pieţele Constanţei, municipalitatea a impus un preţ denumit „corect“: 25 de lei kilogramul de carne de miel. Măcelăriile musulmane fac însă diferenţierea pe categorii de carne, oscilând cu preţurile între 15 şi 30 lei pe kilogram.
CLUJ În Cluj-Napoca se găsesc puncte de sacrificare a animalelor în cele cinci pieţe importante din oraş: Mihai Viteazul, Flora, Zorilor, IRA şi Hermes. De asemenea, miei vii se pot cumpăra din târgurile de animale din judeţ, de la Huedin, Câmpia Turzii, Turda şi Gherla. În halele din Piaţa Mihai Viteazul, carnea de miel tăiat se vinde cu sume cuprinse între 25 de lei şi 28 de lei kilogramul. De pe internet, clujenii pot cumpăra miei vii la 15 lei kilogramul şi la 25 de lei kilogramul de carne de miel
gata tăiat.
DOLJ Preţul la carnea de miel a explodat înainte Paşte. „Este tipic la noi, românii, ca, înaintea unei mari sărbători, preţurile să sară, în loc să scadă, ca să se bucure de mâncarea tradiţională cât mai multă lume. Nu este normal ca pentru un kilogram de miel să plătim 20 de lei. Anul acesta de Paşte vom găti carne de curcan“, a spus Ion Militaru, din Craiova.
IAŞI Crescătorii de ovine spun că numărul de capre, oi, iezi sau miei este mult mai redus anul acesta comparativ cu sezonul trecut, din cauza preţului crescut al furajelor. Dacă ar fi să cumpere direct de la producători, ieşenii ar putea ieşi la 15 lei kilogramul de miel tăiat şi chiar la 10 lei kilogramul de miel viu. La ied, kilogramul tăiat costă 20 de lei, iar cel viu în jur de 12 lei. În pieţe şi în magazine, preţurile la miel variază între 18 şi 25 de lei.
MARAMUREŞ În pieţele din Baia-Mare, primii vânzători au apărut marţi, urmând ca zilele viitoare tot mai mulţi crescători să-şi prezinte marfa în spaţiile special amenajate. Ca şi anul trecut, crescătorii vor putea să vândă carnea de miel în târgul alimentar, la ieşirea din municipiu. Deocamdată, preţul variază între 12 şi 16 lei kilogramul. Pe internet, maramureşenii pot găsi carne de miel la preţuri între 8 şi 12 lei kilogramul.
NEAMŢ Oferta de miel sau ied se încadrează în preţuri cuprinse între 17 şi 20 de lei pentru un kilogram de carne. La Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, preţurile sunt stabilizate la 20 de lei kilogramul. În Piaţa Bistriţa, din cartierul Precista, zeci de oameni s-au înscris deja pe tabele, cu bani daţi avans comercianţilor.
PRAHOVA Fermierii din Prahova au scos marfa la vânzare şi pe internet. Un kilogram de miel cumpărat de pe internet costă 15 lei în viu şi 20 de lei sacrificat, spre deosebire de marfa din cea mai mare piaţă din Ploieşti, unde costă 25 de lei. În trend este şi carnea de oaie de Camerun, care poate fi procurată de la ferma unui iranian stabilit de câţiva ani la Floreşti. Este o carne bogată în vitamina B, cu puţin colesterol şi gust apropiat cărnii de vânat. Un kilogram de carne costă între 35 şi 40 de lei.
SATU MARE Singurul punct autorizat de sacrificare din Satu Mare este, şi anul acesta, Piaţa de Vechituri. Anul trecut, înainte de Paşte, au fost sacrificaţi aproximativ 1.000 de miei. Preţurile diferă de la caz la caz.
SĂLAJ Crescătorii de oi din judeţ au sacrificat din timp animalele la abatorul cooperativei, urmând ca, vineri şi sâmbătă, două tiruri frigorifice să ducă o parte dintre carcase în două oraşe din judeţ – Jibou şi Cehu Silvaniei.
SIBIU Preţul unui kilogram de miel la carcasă este de 25 de lei. Singura piaţă din municipiul Sibiu unde se vând miei este cea de la Cibin. În nordul judeţului, la Mediaş, funcţionează un punct de sacrificare autorizat.
IALOMIŢA În Piaţa Agroalimentară din Slobozia sunt patru ţarcuri special amenajate unde se comercializează în viu mieii de Paşte. Preţul unui miel de Bărăgan în viu este de 12 lei, iar tăiat poate ajunge la 25 de lei.
TIMIŞ În Timişoara există un singur punct de sacrificare, în Piaţa „Badea Cârţan“. Punctele de sacrificare deschise în Timiş se află în localităţile Duboz, Lugoj, Şemlacu Mare, Dragşina, Remetea Mare, Foeni, Dudeştii Vechi, Valcani şi Iecea Mare. Mielul viu se vinde cu 16 lei kilogramul, pe când un miel deja tranşat costă între 20 şi 25 de lei kilogramul.
TULCEA Comercianţii autorizaţi vând un miel dobrogean cu 29 de lei pentru un kilogram. Singura piaţă autorizată pentru comercializarea mieilor de Paşte este Piaţa Sfântu Gheorghe din municipiu.
VASLUI Mieii pe care producătorii îi vând în pieţele vasluiene se dau doar la carcasă, la preţul de 25 de lei kilogramul.
VRANCEA Până sâmbătă, 4 mai, Administraţia Pieţelor din Focşani a pus la dispoziţia crescătorilor de animale 100 de tarabe pentru comercializarea mieilor de Paşte. Preţul unic practicat este de 25 de lei pe kilogram.
Vânzări slabe, la târgul de miei din Bucureşti
Singurul târg din Capitală de unde se pot cumpăra miei şi iezi vii, la ora prânzului, este vizitat de un număr mic de oameni. Dacă în anii precedenţi se sacrificau în jur de 1.300 de animale pe zi, anul acesta doar 300-400 de miei şi iezi sunt asomaţi şi tranşaţi în Piaţa Apărătorii Patriei. În jur de 30 de ţarcuri sunt ticsite cu animalele aduse din toate colţurile ţării. Ionuţ este unul dintre producătorii care participă la târgul de miei din acest an şi a venit din Teleorman. Comerciantul a adus la târg o mică parte din „averea“ pe care o are, pentru că în fiecare dimineaţă la ora 6.00 primeşte „marfă nouă“, în funcţie de vânzări. Din cauza lipsei de interes a cumpărătorilor, producătorul s-a hotărât să mai lase din preţ, sperând ca, prin această metodă, să atragă cât mai mulţi clienţi. De la preţul cel mai des întâlnit în târg, cel de 25 de lei pentru un kilogram de carne, Ionuţ a renunţat la aproape cinci lei. Nu este singurul comerciant care a recurs la o asemenea metodă. După ce cumpărătorul hotărăşte ce animal doreşte, mielul este asomat în abatorul din piaţă. Asomatorul este o cască metalică în interiorul căreia este prins capul animalului ce urmează să fie sacrificat şi care anesteziază simţurile animalului. Înainte de a ieşi din piaţă, fiecare animal este verificat, din nou, de un medic veterinar pentru a se asigura că a fost sănătos. Târgul rămâne deschis până pe 4 mai. (Cristina Răduţă)
CUM SĂ ALEGI MIELUL
Ovinele au incisivi numai pe maxilarul inferior. Ficatul de miel are patru lobi, iar cel de câine – şase. Grăsimea de miel este tare, uscată, sfărâmicioasă şi albă. Carnea de miel este cu atât mai deschisă la culoare cu cât animalul este mai tânăr. Carnea de câine este de culoarea roşu-închis.