Surprizele din topul aeroporturilor din România. Iașiul întrece Timișoara și suflă în ceafa Clujului

0
Publicat:

Anul 2023 aduce modificări în clasamentul aeroporturilor din România. O aerogară a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de pasageri, reuşind să depăşească, la acest capitol, aeroportul din Timişoara pentru al doilea an la rând.

Aeroportul Otopeni SURSĂ Arhiva Adevărul
Aeroportul Otopeni SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform statisticilor oferite de Asociaţia Aeroporturilor din România, pe parcursul anului trecut, aproape 25 de milioane de pasageri au beneficia de serviciile aerogărilor din ţară. Astfel, este vorba despre o creştere cu aproximativ 17% faţă de 2022.

Suprize în clasamentul anului 2023

Cifrele ne arată că, în 2023, pe primul loc s-a aflat tot Otopeniul (Aeroportul Internațional Henri Coandă București-Otopeni,) cu un număr de 14.622.263 de pasageri.

Pe poziţia a doua se află aeroportul din Cluj-Napoca, cu un număr de 3.240.750 de pasageri.

Surpriza o reprezintă Aeroportul Internaţional Iaşi, care a reuşit să depăşească, pentru al doilea an la rând, Timişoara în acest clasament, înregistrând un număr record de pasageri: 2.338.377. În 2023, aeroportul din Timişoara a înregistrat 1.354.859 pasageri.

Cum perioada în care lumea a fost afectată de pandemia de Covid-19 nu este considerată a fi relevantă pentru traficul aerian din România, Asociaţia Aeroporturilor din România anunţă că anul 2023 a fost mai bun decât anul 2019.

„Ne bucurăm să constatăm că în România traficul de pasageri a recuperat puternic, astfel că am depășit valorile înregistrate înainte de pandemie. Spre comparație, traficul aerian din Europa va atinge probabil valorile din anul 2019 abia la sfârșitul acestui an", a precizat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și managerul Aeroportului Internațional Avram Iancu de la Cluj-Napoca.

Investiţiile au condus la creşterile semnificative

Conform conducerii Asociaţiei Aeroporturilor din România, investiţiile care au fost făcute de aeroporturile din ţară au avut un rol important în obţinerea acestor rezultate.

,,În ultimii ani, majoritatea aeroporturilor din România au derulat proiecte importante de investiții. Au fost construite noi terminale, au fost extinse și modernizate cele existente, s-a lucrat la extinderea unor piste, căi și platforme de rulare și au fost achiziționate echipamente moderne de securitate. Toate aceste investiții ne vor permite să procesăm în condiții optime un număr tot mai mare de pasageri", a adăugat preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România.

Totodată, se aşteaptă creşteri constante de trafic în următorii ani.

,,Ne așteptăm ca valorile de trafic să crească constant și estimăm că în anul 2040 pe aeroporturile din România vom depăși 50 de milioane de pasageri”, a încheiat David Ciceo.

Scăderi pe rutele interne

Comparând datele de trafic înregistrare de aeroporturile din România în ultimii doi ani, se poate observa că în anul 2023 numărul pasagerilor pe rutele interne a scăzut cu opt procente față de anul 2022, ajungând la 1.821.052 de persoane transportate. În același timp numărul pasagerilor pe rutele externe a cunoscut o creștere importantă, de 19,62% în 2023 față de anul 2022.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 233.027 mișcări de aeronave, aterizări și decolări, cu 5.6% mai multe decât în anul anterior. Traficul aerian de marfă a scăzut însă cu 5.7%: în anul 2023 pe aeroporturile din România au fost transportate 50.786 tone de marfă, comparativ cu 53.877 în anul 2022.

SURSA Asociația Aeroporturilor din România
SURSA Asociația Aeroporturilor din România
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite