Supereroii României. Preoţi, afacerişti, corporatişti: oamenii-îngeri care trăiesc doar pentru a-i ajuta pe cei mai necăjiţi din jurul nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IT-istul Daniel Someşanu (Cluj-Napoca), Ionel Pascu (Vaslui) şi preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda (Mehedinţi) sunt doar trei dintre supereroii care îşi dedică viaţa ajutându-i pe ceilalţi
IT-istul Daniel Someşanu (Cluj-Napoca), Ionel Pascu (Vaslui) şi preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda (Mehedinţi) sunt doar trei dintre supereroii care îşi dedică viaţa ajutându-i pe ceilalţi

Copii abandonaţi şi oameni aflaţi la ananghie, care nu au ce să pună pe masă sau cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, se găsesc la orice pas. „Adevărul“ vă prezintă poveştile superoilor dintre noi care, cu discreţie, dedicare şi perseverenţă, fie că este vorba despre preoţi, oameni de afaceri, IT-işti, străini sau oameni simpli, le întind o mână de ajutor celor aflaţi în nevoie.

Mulţi supereroi nu se află la televizor sau în peliculele holywoodiene. Locuiesc printre noi, îşi sacrifică viaţa şi fac minuni pentru ajutorarea celor aflaţi în situaţii disperate. Nu cer nimic în schimb şi nici nu vor să fie celebri. Ei sunt adevăratele exemple în cadrul unei societăţi.

Mureş. Dan Maşca, omul de afaceri mureşean care susţine copiii în situaţii dificile: „Nu are nicio vină un copil că se naşte într-o familie care acum este bătută de soartă“

Ana trăia în ghenă. Andrei era gata să rămână corigent la matematică. Ei şi alţii ca ei au primit o mână întinsă. Nu pentru azi, ci şi pentru mâine. Dan Maşca este un cunoscut om de afaceri mureşean iniţiator a numeroase proiecte pentru comunitate. El şi echipa sa derulează un program de mentorat pentru a salva cât mai mulţi copii aflaţi în situaţii delicate. De la educaţie, cultură la politică şi societate civilă, Dan Maşca consideră că orice om poate face ceva pentru comunitatea în care trăieşte. Conduce propria firmă de IT, software, web design etc., dar derulează şi o multitudine de proiecte pentru comunitate şi a făcut din aceasta un mod de viaţă.

superoii dintre noi

Braşov. Florin Cătănescu este îngerul păzitor al orfanilor daţi afară din centrele de plasament

Bărbatul de 37 de ani, din Braşov, a reuşit acolo unde statul a dat greş. Florin a fost abandonat la naştere. A trăit prin orfelinate, dar a reuşit să îşi facă un rost. Acum, scopul lui în viaţă este să îi ajute pe tinerii care părăsesc centrele de plasament. Şi-a vândut chiar şi maşina pentru a revona clădirea în care locuieşte alături de tinerii pe care îi ajută. Florin Cătănescu se luptă de mai bine de un deceniu pentru tinerii orfani. Ştie ce înseamnă să nu ai părinţi, să nu ai ce pune pe masă şi nici un pat în care să poţi dormi noaptea. A fost abandonat la naştere şi a crescut în orfelinat. Nu şi-a plâns de milă, şi-a găsit serviciu şi a decis să lupte pentru tinerii care la 18 ani sunt daţi afară din centrele de plasament. Florin Cătănescu a reuşit acolo unde statul român a eşuat. A înfiinţat Asociaţia „Un Pas spre Viitor“, a alergat după sponsori, a bătut la uşile autorităţilor locale şi a reuşit să facă un centru în care să locuiască tinerii care ies din centrele de plasament.

superoii dintre noi

Mehedinţi. Alexandru Stănciulescu-Bârda, preotul care oferă pâine enoriaşilor de la Malovăţ

Un mare iubitor al neamului său, doctor în teologie şi scriitor, Alexandru Stănciulescu-Bârda este un important paremiolog, prin tot ceea ce face dovedindu-se o personalitate enciclopedică. Este autorul a peste 30 de cărţi, a peste 1.500 de articole şi studii publicate în diverse ziare şi reviste din ţară şi străinătate.
Pentru credinţa şi sârguinţa cu care păstoreşte din 1979 Parohia Malovăţ  (judeţul Mehedinţi) este iubit de întreaga comunitate. Preotul a fost întotdeauna alături de cei aflaţi la necaz, iar ajutoarele Parohiei s-au îndreptat spre familiile nevoiaşe ori de câte ori a fost nevoie. În plus, credincioşii care participă duminica la slujbă pleacă acasă cu câte trei pâini, iar cei mici primesc dulciuri. În felul acesta, preotul a reînviat un vechi obicei al creştinismului, al agapelor.

superoii dintre noi

Călăraşi. „Mama“ imperiului Aldis, recunoscută pentru mărinimia sa: „A dărui înseamnă a primi, indiferent că ai mult sau puţin“

Cea mai bogată femeie din Bărăgan este recunoscută pentru mărinimia sa. Nu o lasă inima să vadă oameni în suferinţă sau la nevoie. Deşi nu face paradă din acest lucru, Alina Naghi se simte un om împlinit atunci când dăruieşte.

superoii dintre noi

Trecută printr-o tragedie cumplită în urmă cu aproape 4 ani când soţul său, George Naghi, fondatorul imperiului Aldis a sfârşit fulgerător într-un accident nautic pe braţul Borcea, Alina(57 de ani) a găsit puterea să se reinventeze. Rănită şi ea în accident, cei doi se aflau la o plimbare cu barca pe Dunăre, văduva “regelui mezelurilor” şi-a revenit spectaculos.

Vaslui. Baciul Ionel, un ciobanul stabilit în Austria, le dă lecţii de omenie românilor: taie betoane şi se implică în campanii umanitare

Ionel Pascu (34 ani), din Bârlad, stabilit în Austria în urmă cu 10 ani, dă lecţii de omenie românilor. Învăţat să muncească din copilărie şi să aprecieze banii adunaţi, bărbatul face gesturi de o omenie cum rar întâlneşti. Ionel Pascu se implică în campanii umanitare pe cont propriu şi împarte ajutoare familiilor nevoiaşe, în special celor cu copii. De mai bine de doi ani, de câte ori vine acasă, îşi umple remorca maşinii cu lucruri donate de austriceci şi pe traseul de la Arad până la Bârlad opreşte la casele dărăpănate şi le împarte bunurile adunate. „Am văzut un caz la televizor care m-a impresionat, un copil care îşi dorea de Crăciun o bucată de pâine. M-a revoltat. Sârbii din Austria sau oameni de alte naţii îi ajută pe cei rămaşi acasă. Noi de ce nu am putea să ne ajutăm“, a povestit, pentru “Adevărul”, Ionel Pascu.

superoii dintre noi

Olt. Preotul Marin Bica salvează sufletele celor uitaţi de stat şi societate

Într-o ţară în care statul îţi lasă impresia că nu-i pasă de locuitorii său, aproape că ai tendinţa să treci cu vederea gesturile românilor care fac ceva pentru semeni, fără a aştepta nimic în schimb. Unul dintre aceştia este Marin Bica, un preot din Slatina. De ani de zile, el are grijă de mai multe persoane cu handicap din capitala Oltului, majoritatea fiind copii. Pe scurt, face ceea ce, în orice altă ţară civilizată, ar trebui să facă statul.

superoii dintre noi

Părintele Marin Bica poate că nu s-ar fi încumetat la o asemenea muncă de Sisif dacă nu ar fi avut el însuşi un copil cu dizabilităţi. Acest fapt l-a făcut pe părintele menţionat să vadă cu alţi ochi viaţa şi să conştientizeze cu adevărat ce înseamnă greutăţile cu care se confruntă o familie ce are în cadrul său o persoană cu handicap.

„Dumnezeu e bun, dar e şi drept”, spune acesta acum. Dar tocmai acest lucru a reprezentat “declanşatorul” care l-a motivat să demareze un demers la care foarte puţini s-ar fi încumetat. Căci nu este deloc uşor să înfiinţezi şi să te zbaţi să ai grijă de trei centre pentru recuperarea şi reintegrarea în societate a persoanelor cu handicap fizic şi psihic.

Botoşani. Oamenii care ajută fără să ceară nimic: preotul milostiv, tânăra care face minuni caritabile şi orfanii care dăruiesc speranţă săracilor

În judeţul Botoşani, sunt oameni pentru care o viaţă simplă, fără grijă şi fără prea multă implicare, nu este suficient. Sunt oameni, adevăraţi eroi ai zilelor noastre, care peferă să-şi sacrifice timpul, cariera sau hrana de zi cu zi, pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în impas. Deşi sunt un exemplu pentru toţi ceilalţi, aceşti oameni evită lumina relectoarelor şi preferă să îşi vadă liniştiţi de munca lor caritabilă fără să ceară nimic în schimb.

superoii dintre noi

„Doar a-ţi fi milă nu este de ajuns, ci trebuie să-ţi faci milă cu dânşii”. Aceasta este deviza unui preot din comuna Călăraşi. Ioan Pădurariu, este un preot tânăr care slujeşte de 10 ani în comună şi practică milostenia fără să se gândească la sine sau la propria bunăstare. Practic, părintele din comuna Călăraşi, cu banii strânşi a pus pe picioare o mică fermă la el acasă, cu porci, vaci, oi şi păsări, pe care a numit-o „Arca lui Noe”.

Alba. Neamţul care creşte copii orfani la Sebeş. Matthias Müller a lăsat Germania pentru a face voluntariat în România

Un neamţ stabilit de 15 ani în judeţul Alba, care se ocupă de creşterea şi educarea a zeci de copii din România, orfani sau din familii cu probleme sociale grave. Un număr de 150 de copii şi-au legat destinul de Matthias Müller, fost bancher în Germania.

superoii dintre noi

Povestea a început în urmă cu 15 ani, când Matthias Müller a ajuns pentru prima data în România, într-o misiune de voluntariat. Înainte să vină la noi în ţară, a luat legătura cu o familie din Berlin, tocmai cei care puseseră piatra de temelie a unei Case de copii în Petreşti, lângă Sebeş, judeţul Alba, în care funcţionează acum o parte din Centrul „Casa Creştină pentru Copii Săraci“. „M-au rugat să mă ocup eu de ceea ce începuseră dânşii aici, la Petreşti. A fost o provocare pentru mine. Nu cunoşteam limba română. Nu ştiam mentalitatea oamenilor. În scurt timp, însă, mi-am dat seama că este exact ceea ce căutam“, povesteşte Matthias Müller, cel care coordonează activitatea Centrului.

Arad. Beniamin Dragoş, medicul care i-a învăţat pe locuitorii Caraibelor să intervină în caz de tsumani, cutremure, erupţii vulcanice

Arădeanul Beniamin Dragoş este unul dintre voluntarii români care a participat la un proiect prin care învăţa voluntari din zona Caraibelor să intervină în caz de dezastre naturale.

image

Datorită experienţei sale în voluntariat, în activităţi umanitare şi de protecţie civilă, Beniamin Dragoş a fost recrutat într-o echipă de voluntari europeni. Arădeanul spune că a făcut iniţial un stagiu de pregătire de cinci zile, la Roma, iar mai apoi a plecat în zona Caraibelor, şi anume în Barbados şi Grenada.

„Am făcut parte dintr-o echipă de instructori care a organizat două sesiuni de training pentru 20 de voluntari locali, câte zece de pe fiecare insulă. Scopul acestor sesiuni de training a fost de a creiona echipe care să poată interveni în caz de dezastre: tsunami, alunecări de teren, cutremure, erupţii vulcanice. Voluntarii de pe insule au fost instruiţi pe diverse teme, precum: suport psihologic de bază, cum să facă faţă unei situaţii de urgenţă, acordarea primului ajutor de bază. Sarcina mea a fost să îi învăţ suportul vital de bază”, a declarat Beniamin Dragoş.

Bistriţa. Vasile Rus, preotul care a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă pentru comunitatea pe care o păstoreşte

Într-o era în care timpul este totul şi în care suntem prea ocupaţi să dăm înapoi comunităţii în care trăim, un preot din Bistriţa-Năsăud a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă. Ultima sa „ispravă” a fost ecologizarea malurilor râului Someş şi conştientizarea pericolului adus de deşeuri.

superoii dintre noi

De mai bine de 10 ani, preotul Vasile Rus încearcă să-l aducă pe Dumnezeu în sânul comunităţii pe care o păstoreşte. Acest lucru nu se face doar prin slujbă şi rugăciune, ci si prin multe fapte bune. Exemplul dat de preot a fost încet, încet urmat de credincioşi care s-au mobilizat şi au schimbat viaţa celor aflaţi în nevoie. Prima care a beneficiat de ajutorul preotului a fost Anuţa Maria, o femeie de 70 de ani cu probleme psihice din Nepos. Aceasta nu avea pe nimeni în sat şi locuia într-o căsuţă sărăcăcioasă.

Cluj. IT-istul care dă de mâncare familiilor nevoiaşe: „Până nu te implici în proiecte umanitare nu trăieşti cu adevărat”

Mai bine de un an, inginerul IT Daniel Someşanu împreună cu prieteni şi voluntari gătesc în fiecare sâmbătă, în casa unor clujeni mărinimoşi, mâncare pentru familiile nevoiaşe. Someşanu spune că până la 43 de ani a trăit doar pentru el, dar acum caută satisfacţiile sufleteşti.

superoii dintre noi

Pe Bulevardul Muncii, într-o casă simplă de la marginea Clujului, se petrece câte o minune la fiecare sfârşit de săptămână: 122 de sărmani primesc o masă caldă şi pâinea cea de toate zilele. Şi nu doar mâncare, ci şi câte o vorbă bună. Mai bine de un an, inginerul IT Daniel Someşanu împreună cu prieteni şi voluntari gătesc în fiecare sâmbătă, în casa unor clujeni mărinimoşi, mâncare pentru familiile nevoiaşe. „Acum, când sunt sărbătorile, au mai multă nevoie de noi“, spune Daniel Someşanu, un bărbat de 44 de ani, cu o voce caldă. Pentru el şi ceilalţi din filiala clujeană a Asociaţiei Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare, nu contează că e sărbătoare sau nu, la sfârşit de săptămână e regulă:  îşi dedică timpul celor mai puţini norocoşi decât ei.

Maramureş. Preotul care dă de mâncare săracilor şi îi învaţă pe şomeri meşteşugurile tradiţionale

Nu există băimărean care să nu fi auzit de bisericuţa de lemn de lângă Spitalul Judeţean. Sunt mulţi cei care îi trec pragul zilnic pentru a vorbi cu Dumnezeu în liniştea pe care ţi-o dă un lăcaş de cult. Însă puţini sunt cei care ştiu că acolo funcţionează o asociaţie care poartă numele singurului sfânt al Maramureşului. O asociaţie care face viaţa mai uşoară pentru mulţi maramureşeni. Baia Mare are o singură bisericuţă de lemn. Acolo a luat naştere acum mai bine de 10 ani cea mai complexă asociaţie de ajutorare a celor nevoiaşi din Maramureş. Persoane sărace, cu handicap, neajutorate, bolnavi, bătrâni şi copii, familii monoparentale, cu toţii au acum o şansă datorită Asociaţiei Filantropice "Iosif Mărturisitorul" condusă de părintele Vasile Fodoruţ. 

supereroii dintre noi

Femeia - preot care are grijă de năpăstuiţi. Cum a renăscut un sat aproape mort după ce Irma Molnar a ajuns acolo

Are grijă de zeci de copii orfani sau săraci din toată ţara şi, de câţiva ani, se îngrijeşte şi de bătrânii pe care familiile nu îi pot întreţine. Irma Molnar este femeia - preot de al cărei nume se leagă renaşterea unei comunităţi.

supereroii dintre noi

La începutul anilor 90, Jebucu era un sat care părea înscris pe drumul ireversibil al dispariţiei. Depopularea şi îmbătrânirea populaţiei, cauzate şi asociate cu lipsa oricărei perspective de a-ţi asigura, pe plan local, un rai de decent, au fost condiţiile pe care le-a găsit acolo Irma Molnar, o femeie - preot reformat ajunsă în Sălaj tocmai din Mureş. A primit postul de preot în Jebucu pentru că nici un preot  bărbat nu îl voia, iar asta a fost - după cum aveau să-şi dea seama mai târziu- şansa locuitorilor din sat.

Un preot din localitatea constănţeană Amzacea hrăneşte în fiecare zi 40 de copii ortodocşi şi musulmani

Părintele Dădârlad îşi aduce aminte că în anul 2008 era profesor de religie la şcoala din localitatea constănţeană Amzacea. În postul Paştelui, l-a întrebat pe un băieţel ce-şi doreşte cel mai mult de ziua lui şi acesta i-a răspuns simplu: "Vreau să mănânc". Preotul a fost iniţial contrariat de răspunsul micuţului, aşa că a întrebat şi alţi copii. Toţi i-au răspuns că nu vor jucării, ci vor de mâncare. Preotul a reuşit să convingă un om de afaceri italian care investeşte în zonă să-l ajute la ridicarea unei cantine sociale.

La acest articol au contribuit: Ana Gajdo, Simona Suciu, Corina Macavei, Ionela Stănilă, Sabina Ghiorghe, Mugurel Manea, Cosmin Zamfirache, Dorin Ţimonea, Bogdan Iancu, Bianca Sara, Florina Pop, Dragoş Hojda, Alina Pop, Adrian Boioglu. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite