"Sunt musulman, nu terorist, ci poet"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul terorist de la 11 septembrie nu a schimbat numai viaţa americanilor şi a europenilor, ci şi pe cea a musulmanilor din lumea întreagă. Cum au văzut ochii unui musulman Gemenii newyorkezi

Atacul terorist de la 11 septembrie nu a schimbat numai viaţa americanilor şi a europenilor, ci şi pe cea a musulmanilor din lumea întreagă. Cum au văzut ochii unui musulman Gemenii newyorkezi în flăcări şi cum nine/eleven i-a schimbat viaţa după 2001, povesteşte poetul iordanian Munir Mezyed.
- Când am văzut la televizor imaginile cu primul avion care a lovit clădirea WTC mi-am spus
este, cu siguranţă, un film, unul prost. În America se fac mereu filme
. Am fost şocat să aflu că imaginile sunt reale şi că autorii atacului terorist sunt arabi, musulmani ca mine. Nu am înţeles nici astăzi de ce şi în numele cui au trebuit să moară trei mii de nevinovaţi.
- A schimbat unsprezece septembrie ceva în viaţa dumneavoastră?
- Mi s-a întâmplat ca pe stradă lumea să-mi strige lucruri urâte şi umilitoare pentru că sunt musulman. În China, un kioskar s-a mirat când i-am spus că vin din Orientul Mijlociu şi că totuşi nu sunt terorist, ci poet. Prietenii mei arabi care trăiesc în SUA sunt frustraţi când văd la televizor discursuri politice care induc ideea că Islamul înseamnă terorism. Dar nu pot să îi condamn pe cei care cred că toţi arabii sunt terorişti pentru că la televizor oamenii îl văd pe Bin Laden, care vorbeşte în numele tuturor musulmanilor. Din televizoarele oamenilor se aud rar mesaje de reconciliere şi îndemnuri la iubire.
- Atacurile de la WTC au dat startul luptei împotriva terorismului. Mulţi musulmani susţin că este un război îndreptat împotriva lor.
- Îmi displace felul în care unii dintre arabi se victimizează, spunând că toată lumea e împotriva lor la fel de mult cum unii îi pun pe toţi musulmanii în categoria fanaticilor criminali. Susţin lupta declarată de SUA acestui flagel. Terorismul nu este doar un pericol la adresa americanilor sau a creştinilor, ci şi a musulmanilor. El nu are religie şi nici rasă şi să nu uităm că primele victime ale teroriştilor au fost chiar musulmani, în Egipt, în Iordania, acum în Irak şi Afganistan. Arabii care susţin că omoară în numele Islamului sunt pur şi simplu nişte criminali, nimic mai mult. Aşa cum creştinismul vorbeşte despre dragoste şi iertare, aşa o face şi Islamul. "Pe timp de război nu omorî un om bătrân, nu tăia un copac, nu ucide un tânăr neînarmat sau vreo femeie", sunt lucruri scrise în Coran, lucruri pe care un musulman trebuie să le respecte. Consider că terorişti nu sunt numai cei care omoară, ci şi politicienii din lumea întreagă care, prin discursuri populiste, îi motivează pe ignoranţi să ucidă. Nu numai pe arabi, ci şi pe creştini.
- Invadarea Irakului este deci justificată în contextul luptei împotriva terorismului?
- Lupta împotriva terorismului este justificată, dar nu cred că are nimic de a face cu invadarea Irakului. Un război nu aduce decât alt război după sine. Dintr-un război nimeni nu iese învingător. Mahomed spune că răul poate fi învins numai prin dragoste. Isus spune să-ţi iubeşti duşmanul. Cred că ar trebui să ne uităm mai bine unii la alţii, pentru că s-ar putea să aflăm că de fapt nu suntem duşmani. Pentru un poet, un război, oricare ar fi el, înseamnă iadul pe pământ.

Poetul iordanian Munir Mezyed a locuit cinci ani în America. După ce a călătorit prin lumea întreagă, a ales să trăiască în Europa pentru că pământul este aici mai "fertil" pentru vers. Viaţa în SUA se mişcă prea "alert" pentru un om care şi-a făcut din poezie o religie, explică Mezyed. Trăieşte de mai bine de un an în România, unde a publicat mai multe volume de lirică în limbile engleză şi arabă. Poemele sale din volumele "Capitol din Biblia poezie", "Love and Hate" povestesc despre dragoste şi ură şi scormonesc la rădăcina cuvintelor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite