STUDIU Jumătate din români suferă de hipertensiune. Câţi români au murit din cauza bolilor de inimă în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani suferă de hipertensiune. Aşa arată rezultatele celui mai recent studiu făcut de Societatea Română de Hipertensiune.

Potrivit studiului SEPHAR, numărul celor care suferă de hipertensune arterială a crescut faţă de anul 2012. Dacă atunci incidenţa bolii era de 40,5%, noul studiu indică faptul că ea a ajuns la 49,5%, un procent care îi îngrijorează pe medici.

Cercetarea mai arată că prevalenţe peste media naţională s-au înregistrat în Vest (58,3%), Sud-Vest (53,2%), Bucureşti-Ilfov (51,9%) şi Nord-Vest (50,7%). Pe de altă parte,  zone cu prevalenţe mai scăzute sunt: Centru (47,4%), Sud (46,7%), Nord-Est (46,6%), Sud-Est (44,3%), subliniază studiul.

Medicii atrag atenţia că hipertensiunea arterială este asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în ţara noastră, care în 2014 s-au ridicat la 2.547.912.

Consumul de sare, printre cele mai mari din Europa

O problemă, punctează specialiştii, e consumul ridicat de sare din România. Asta pentru că românii consumă 12 grame de sare pe zi, în condiţiile în care consumul indicat este de cinci-şase grame. Dieta nesănătoasă contribuie şi ea la apariţia hipertensiunii.

"Oamenii nu sunt atenţi la cum arată, la cum mănâncă. Sunt obezi, consumă multă sare. Pentru prima dată în România măsurăm consumul de sare. Pentru că românii mănâncă peste 12 grame pe zi. Avem nevoie de cinci, maximum şase grame pe zi. Dacă nu vor face activitate fizică, şi nu de performanţă, să nu ajungă la 30 de ani să aibă cu 40 de kilograme în plus, să nu mănânce multă sare, pentru că în zece ani vor fi candidaţi la accident vascular coronarian sau accident vascular cerebral", a spus prof. dr. Maria Dorobanţu.

Un popor needucat şi bolnav nu va face niciodată performanţă, a adăugat Dorobanţu, precizând că un consum de sare în exces poate duce, printre altele, la hipertensiune, acesta fiind cauza multor boli.

La rândul său, academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte, medic primar specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, a spus că, din analizele efectuate, la mulţi pacienţi cu diabet s-a constatat un consum exagerat de sare.

„Diabetul a crescut progresiv, consecinţa globalizării, care impulsionează consumul alimentar. Multe produse au preţuri mici şi sunt tentante. Acestea sunt blindate cu substanţe care să ajute la păstrarea gustului şi a culorii. Este vorba despre aditivii alimentari, nimeni nu a testat să vadă ce se întâmplă cu ei în timp în organism. Aceşti aditivi alimentari conţin şi multă sare. Cred că a venit timpul să fim mai atenţi la acest consum excesiv de sare, care se găseşte în produsele cu aditivi”, a spus academicianul Constantin Ionescu Târgovişte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite