STUDIU În ce condiţii locuiesc românii. Un sfert dintre conaţionali nu au baie sau duş în casă
0Românii trăiesc înghesuiţi în una sau două camere, iar în multe cazuri acestea sunt într-o stare avansată de deteriorare şi sunt lipsite de confort locativ, potrivit unui studiu realizat de IRSOP şi Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), care mai arată că 32% dintre români nu au baie sau duş în locuinţă.
Potrivit studiului citat, dintr-un total de 7.470.000 de gospodării, câte există în România, 16% se confruntă cu probleme grave precum deteriorări, igrasie, scurgeri şi lumină insuficientă. De asemenea, 40% dintre casele şi blocurile din oraşe au nevoie de reparaţii, iar 52% dintre acestea sunt considerate urgente.
Totodată, românii nu trăiesc doar în locuinţe deteriorate, ci stau şi înghesuiţi. Un procent de 46,5% locuiesc în una sau două camere, iar lucrurile stau mai rău în mediul urban, unde procentul ajunge la 57%.
O altă problemă de care se lovesc românii este cea a confortului locativ: 33,4% (8,5% dintre cei care trăiesc în mediul urban şi 34% dintre cei care trăiesc în mediul rural) nu au grup sanitar, 32% nu au baie sau duş în interiorul locuinţei şi între 3 şi 19% din totalul gospodăriilor sunt afectate de zgomot, poluare şi promiscuitate.
„Românii trăiesc prost din punct de vedere locativ. În spatele cifrelor se află oameni şi probleme grave cu care aceştia se confruntă. Am trecut prin experienţa crizei şi nu ne aşteptăm la rezolvări spectaculoase ale situaţiei locative în ţara noastră. Românii trebuie să-şi planifice, cu resursele puţine, investiţii în zona locativă, iar acest lucru începe să fie vizibil”, a declarat Carmen Schuster, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.
Petre Dătculescu, directorul IRSOP Market Research & Consulting, a precizat că din 2008 nu s-au mai investit bani pentru îmbunătăţirea locativă, însă în 2015 a crescut procentul celor au planuri în acest sens.
„De la debutul crizei, în 2008, s-a observat o stagnare în a investi bani pentru îmbunătăţirea locativă. Dar în 2015 s-a întâmplat ceva: a crescut procentul celor care au planuri locative. 68% dintre români vor ca în următorii 5 ani, să facă îmbunătăţiri locative, dintre care 37% vor să le facă în următoarele 12 luni. Românii încep să se gândească la modalităţi de a-şi rezolva problemele ce ţin de locuinţe în viitor, ceea ce înseamnă o restartare a situaţiei locative”, a precizat Dătculescu.
Potrivit lui Petre Dătculescu, în România nu există, în afară de creditul Bauspar, un sistem de economisire-creditare în sistem colectiv care să includă şi copiii. Părinţii pot încheia contracte în numele copiilor, iar astfel sunt respectate drepturile familiilor cu minori în întreţinere.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Economisirea şi creditarea în sistem colectiv - Model sustenabil pentru îmbunătăţirea confortului locativ” din cadrul Forumului Bancar Român, eveniment cu tradiţie în România. Tema ediţiei din acest an a fost „Final de criză, viitor fără probleme?”.