Studenţii protestează sâmbătă faţă de situaţia Institutului Cantacuzino, ai cărui angajaţi nu şi-au primit salariile de 3 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii Universităii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti vor protesta sâmbătă, în faţa Intitutului Cantacuzino, de la 14:30. La evenimentul anunţat pe Facebook, aproape 500 de persoane şi-au exprimat inenţia de a veni la protest.

"Pentru a doua oară în ultima lună, noi, studenţii medicinişti, ieşim în stradă pentru a forma un lanţ uman în jurul Institutului Cantacuzino. Este al doilea semnal pe care îl lansăm autorităţilor care TREBUIE să se ocupe de acest Institut. Acest semnal este şi împotriva celor care duc prin nepăsare sau rea-voinţă la închiderea Institutului Cantacuzino. Dorim funcţionarea Institutului în cele mai bune condiţii, În vederea îndeplinirii celor patru scopuri principale pentru care a fost creat: diagnostic şi intervenţie în sănătate publică, producţie, cercetare, învăţământ. Îi invităm alături de noi pe toţi studenţii medicinişti, pe cei de la Inginerie Medicală, Biologie, Chimie (şi alţii), medici, personal medical care conştientizează importanţa institutului, pe angajaţii Institutului, care încă rezistă în ciuda condiţiilor grele la care sunt supuşi şi pe milioanele de români care au beneficiat de produsele institutului, de la analize medicale, vaccinuri româneşti, până la produsele Cantastim, Polidin", este mesajul postat pe Facebook de studenţi.

Proteste au mai fost şi la mijlocul lunii martie, când peste 300 de angajaţi ai Institutului Cantacuzino au protestat în faţa Guvernului împreună cu studenţii medicinişti.

Salariaţii spun că nu şi-au primit lefurile de trei luni şi că nu există nicio perspectivă optimistă în cazul instituţiei, deşi unitatea a trecut încă din septembrie anul trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei.

Situaţia de la Cantacuzino, analizată de Camera Deputaţilor

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a analizat situaţia Institutului Cantacuzino. Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a declarat că doreşte găsirea unei soluţii „fără să ne minţim”, arătând că Institutul Cantacuzino este într-o situaţie gravă, având datorii importante şi conturile blocate. Potrivit acestuia, institutul a avut an de an un management defectuos.

Politicienii caută vinovaţi pentru situaţia de la Institut

Deputaţii din Comisia de sănătate au spus că sunt dispuşi să se alăture efortului de salvare a Institutului Cantacuzino, dar au întrebat de ce nimeni nu a fost vreodată pedepsit pentru situaţia în care a ajuns institutul şi cine are în prezent interesul ca vaccinul antigripal să nu fie produs în România.

De asemenea, deputaţii au sugerat că ar fi necesară elaborarea unui plan comun, cu Ministerul Sănătăţii, pe o perioadă de 10 ani.

Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare

Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare şi, dacă în urma acestui raport, Consiliul Concurenţei îşi dă avizul, Ministerul Finanţelor Publice nu are nicio reţinere pentru ştergerea tuturor datoriilor, a spus secretarul de stat din MFP Attila Gyorgy.

Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a spus că studiul de audit a început deja de o săptămână şi ar trebui încheiat în patru săptămâni, însă compania care îl face a anunţat că încearcă să finalizeze până la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul caută soluţii pentru situaţia de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite