Studenţii medicinişti şi cei de la Politehnica bucureşteană produc viziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De circa o săptămână, în şase laboratoare ale facultăţii de medicină, studenţii de la UMF ”Carol Davila” şi cei de la Politehnică produc echipamente de protecţie 3D împotriva infectării cu Covid-19.

Peste 5.000 astfel de viziere au fost donate deja unităţilor medicale din Bucureşti. Recent, capacitatea de producţie  a crescut la aproximativ 1.000 de astfel de echipamente în fiecare zi, potrivit unui comunicat al UMF ”Carol Davila”. 

Studenţii – 60 la număr – muncesc prin rotaţie şi au la dispoziţie 55 de imprimante 3D care funcţionează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling). 

Proiectul se va derula pe toată perioada crizei generată de COVID-19 şi va fi coordonat şi monitorizat de către rectorul UMF “Carol Davila”, prof.dr. Viorel Jinga, precum şi de decanul Facultăţii de Medicină a UMFCD, prof.dr. Cătălin Cârstoiu.

,,Studenţii vor să ajute şi îşi pun la dispoziţie timpul, energia şi aptitudinile pentru a le oferi protecţie viitorilor lor colegi din sistemul medical.În contextul actual, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti realizează toate demersurile disponibile pentru  sprijini activitatea personalului medical şi auxiliar din spitale, expuşi in permanenţă riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Medicii aflaţi în prima linie sunt mentorii noştri, prietenii noştri sau chiar familia noastră şi asta ne motivează şi mai mult să muncim pentru ei. Ne dorim să acoperim cât mai multe cereri. Astfel, vom pune la dispoziţie, pe paginile de social media ale SSMB, precum şi pe site-ul ssmb.ro, un formular electronic prin care se pot face solicitări pentru viziere”- potrivit lui Adrian Păun, coordonatorul voluntarilor SSMB.

Asamblate manual

Dispozitivele sunt alcătuite din două piese separate, ramă şi ecran protector, asamblate manual. Rama vizierei este alcătuită integral din PLA/PETG/PET iar ecranul protector este un film PVC. 

Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturile Flügge potenţial contaminate cu COVID-19. 

Protecţia mucoaselor conjunctivale, nazale şi bucale reprezintă o parte constitutivă a măsurilor de precauţie standard împotriva virusurilor cu transmitere aeriană (precum şi în contextul epidemiologic actual). 

“Deşi printarea 3D nu este o metodă de producţie în masă, în contextul epidemiologic actual, când soluţiile, resursele sunt limitate, această tehnologie oferă o metodă alternativă de producţie a dispozitivelor de protecţie, medicale sau de altă natură. Acest lucru este posibil datorită mobilizării extraordinare a comunităţii printarii 3D, ce a demarat multe proiecte pe această temă, dar mai ales a modului open source în care a ales sa împărtăşească rezultatele acestor proiecte. Doresc să mulţumesc finanţatorilor (Lucian Matasaru compania One United Properties,BASF Romania), conducerii UMF Carol Davila, echipei SSMB, care au făcut acest proiect posibil şi tuturor voluntarilor (UMFCD, UPB) care au contribuit zi de zi la buna desfăşurare a acestui proiect. Este cu adevărat o plăcere să vezi cum în astfel de momente, fără a urmări recompense materiale, o echipă multidisciplinară se formează pentru a îndeplini o misiune comună.”- dr. Eduard Liciu, preşedinte AMRB 3D.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite