Stomatologii protestează: ”Tăierea fondurilor a pus capac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii dentişti protestează faţă de măsura Ministerului Sănătăţii de a tăia fondurile alocate asistenţei medicale dentare. Mai precis, scoaterea stomatologiei din bugetul sănătăţii pe 2013 înseamnă că atât copiii, cât şi persoanele defavorizate nu vor beneficia de gratuitate la stomatolog începând din această lună.

„E o situaţie unică, nu este corect şi nu e nici demn faţă de pacienţi şi faţă de medici. Asta vine peste umilinţa ultimilor ani când, invocându-se criza financiară, procentul alocat asistenţei dentare a scăzut constant. Măsura asta a pus capac”, a declarat profesorul Ecaterina Ionescu, preşedintele organizaţiei profesionale.

La începutul acestei săptămâni, medicii dentişti au fost notificaţi de casele de sănătate cu care se aflau în relaţie contractuală că nu vor primi bani pentru următoarea perioadă a anului 2013. Măsura i-a luat prin surprindere pe stomatologi, care susţin că repercusiunile vor fi simţite, în primul rând, de pacienţi.

80% din români au probleme dentare

„S-a motivat că stomatologia nu este «rentabilă». Mă înspăimântă cuvântul ăsta. Şi din cauza dinţilor se moare, un abces netratat poate avea consecinţe dramatice asupra pacientului. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care studiile arată că 80% din români au probleme dentare şi că din punct de vedere al patologiei buco-dentare, România este pe ultimul loc în Europa şi este singura ţară care nu alocă suficienţi bani medicinei dentare”, a explicat doctorul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti (CMDB).

Potrivit legii bugetului, pe 2013 a fost alocată suma de 13 milioane de lei pentru asistenţa medicală dentară, faţă de 57,8 milioane lei cât s-au primit în 2012. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat reducerea fondurilor, motivând că „bugetul este unul limitat”.

”Cronica unei morţi anunţate”

Profesorul Alexandru Petre, preşedintele Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice din România (UNAS), spune că ţările dezvoltate din Europa alocă 8% din bugetul sănătăţii stomatologiei. „Această anulare a fondurilor este cronica unei morţi anunţate. Având în vedere că la noi procentul era de 0,2% nu mă surprinde cu nimic tăierea definitivă a fondurilor”, a declarat Alexandru Petre.

Un studiu realizat de Ipsos Marketing arată că 80% dintre români au probleme dentare, apariţia cariilor fiind cea mai frecventă afecţiune. Mai precis, igiena dentară se rezumă, în cea mai mare parte, la spălatul pe dinţi. Studiul relevă că patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar trei din zece au respiraţia urât mirositoare. 

Costurile tratamentelor dentare

Costul unei plombe pentru copii poate varia între 30 şi 80 de lei, în timp ce o plombă pentru adulţi poate varia între 70 şi 150 de lei. 

O obturaţie de canal pentru adulţi, cu tot tratamentul inclus, poate ajunge chiar şi la 1.000 de lei, iar o igienizare completă, care cuprinde detartraj şi periaj, costă circa 200 de lei. 

Categoriile defavorizate şi copiii nu vor mai beneficia de consultaţii gratuite la medicul stomatolog până la sfârşitul anului 2013, după ce Ministerul Sănătăţii a redus la aproape un sfert fondurile pentru asistenţa medicală stomatologică.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că decizia de a reduce fondurile pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013 a fost luată de Ministerul Sănătăţii. „Este vorba de o decizie politică, pe care ministrul Sănătăţii şi-o asumă”, se arată într-o informare a CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite