Spitalele de pediatrie sunt pline de copii cu boli contagioase. Am uitat de igienă după pandemie
0Măsurile de restricție impuse de pandemie au dus la reducerea semnificativă a multor agenți patogeni a căror transmitere este facilitată de mâinile murdare și de nerespectarea etichetei tusei și strănutului.
Din martie 2022, odată cu ridicarea acestor restricții, am uitat cu totul de acele reguli elementare care ne protejau sănătatea: spălatul mâinilor, dezinfectatul suprafețelor, purtatul măștilor. „Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit «bunele» obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală“, subliniază conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina de socializare a „Spitalului Virtual pentru Copii“.
Scarlatina poate evolua foarte grav
Potrivit acestuia, în ultimele săptămâni, foarte mulți copii au ajuns la spital, fiind diagnosticați cu infecție produsă de streptococul beta-hemolitic de grup A (GAS). Infecția cu acest germen de un anumit tip duce la apariția scarlatinei, o boală contagioasă care poate evolua foarte grav. În istoria modernă a României, există povestea tragică a fiicei regelui Carol I, care a murit de scarlatină la vârsta de 4 ani.
Infecțiile cu GAS – deci și scarlatina – sunt foarte frecvente primăvara, mai spune medicul pediatru. „Faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut. Ea are erupție aspră la palpare, pe piele, mai ales pe corp și, mai rar, pe față, ce se descuamează ușor, febră mare și limbă zmeurie. Întâi apar depozitele albicioase, iar la dispariția progresivă a acestora, limba rămâne zmeurie“, detaliază specialistul.
Scarlatina este tratabilă, astfel că nu există niciun motiv de panică pentru că nu a fost identificată nicio tulpină de GAS rezistentă la peniciline, mai spune conf.dr. Mihai Craiu: „Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generație. Practic, nu există tulpini rezistente. Trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul“.
Scarlatina se transmite pe cale respiratorie, prin intermediul picăturilor emise de o persoană infectată atunci când tușește, strănută sau vorbește.
Reguli imprimate de familie
Deși mulți le asociază cu pandemia, spălatul pe mâini, purtarea măștii, aerisirea frecventă a încăperii, dezinfectarea suprafețelor, strănutul în pliul cotului sunt reguli de igienă care ne mențin sănătoși oricând. „Pandemia le-a impus cu mai mare fermitate din cauza pericolului îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, virus care a generat atâtea decese și atâta suferință. Ce am observat după ce am început să respectăm cu mai mare seriozitate aceste măsuri este că nu ne-am mai îmbolnăvit de alte boli. O serie de infecții – începând cu gripa și virozele respiratorii – și ajungând acum la ce spunea conf.dr. Craiu, la infecția cu streptococ beta-hemolitic de grup A, toate acestea s-au remis, unele au dispărut chiar, cel puțin aparent. Ce motivare mai bună poți să ai ca să respecți aceste reguli elementare de igienă până la urmă decât că respectându-le nu te îmbolnăvești?“, subliniază prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Minimul efort al unei persoane de a face protecția mecanică a tusei și a strănutului, adaugă expertul, la cei cei din jur răspund la fel, asigură o protecție în ambele sensuri: „Dacă respecți igiena mâinilor îți protejezi propria sănătate, în același timp și sănătatea altora cu care ești la masă sau în altă situație de conviețuire socială în care având mâinile igienizate protejezi pe cei din jur cu care împarți un aliment sau un obiect. Lucrurile sunt elementar de simple”.