Sondaj INSCOP: Care sunt preferințele muzicale ale românilor și cât s-au schimbat în ultimii 10 ani

0
Publicat:

Românii își îndreaptă tot mai mult atenția către muzica autohtonă, potrivit unui sondaj recent, realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Conform acestor date, aproape trei sferturi dintre români preferă muzica românească, în detrimentul celei străine.

Preferințele muzicale ale românilor, diferite față de acum 10 ani FOTO Shutterstock
Preferințele muzicale ale românilor, diferite față de acum 10 ani FOTO Shutterstock

Cifra marchează o creștere de peste 10% față de cea înregistrată în urmă zece ani. Într-o lume în care influența muzicii internaționale pare să domine, această schimbare de preferințe este semnificativă.

Întrebați ce gen muzical preferă, 74.8% dintre români au optat pentru muzica românească, în timp ce doar 19.3% au ales muzica străină. Prin comparație, în anul 2013, 32% dintre români alegeau muzica străină și 64.2% preferau muzica autohtonă.

„Muzica românească a câştigat în popularitate, trei pătrimi din populaţie declarând că preferă mai mult muzica românească, comparativ cu două treimi care declarau acelaşi lucru în 2013. Doar o cincime declară că preferă mai mult muzica străină, comparativ cu o treime care declarau acelaşi lucru, în urmă cu 10 ani”, spune Remus Ştefureac, director general al INSCOP Research.

Preferințe muzicale, în funcție de alegerile politice

De asemenea, sondajul scoate în evidență și o corelare a preferințelor muzicale cu cele politice ale respondenților. Votanții PSD și AUR preferă în proporție de peste 86% muzica românească, în timp ce alegătorii PNL optează în proporție de 71% pentru acest gen muzical. În cazul votanților USR, procentul este de 54.4%.

Pe lângă factorii politici, preferințele muzicale nu par să difere semnificativ între femei și bărbați, cu 79% dintre femei și 71% dintre bărbați care au ales muzica românească.

În funcție de categoriile de vârstă, cei mai mulți ascultători de muzică autohtonă se regăsesc în grupurile de 45 - 59 de ani (80%) și de peste 60 de ani (85%).

Sondajul a relevat și că educația și locația geografică au un impact asupra preferințelor muzicale. Cei cu educație primară aleg în proporție de 91% muzica românească, în timp ce în rândul persoanelor cu educație superioară procentul scade la mai puțin de jumătate. Doar 44% dintre ei optează pentru această categorie. În plus, muzica românească este mai populară în mediul rural (86%) decât în București (48%).

Creșterea interesului pentru muzica autohtonă poate fi considerat un semn al aprecierii și mândriei pentru valorile culturale locale și pentru artiștii de la noi din țară

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite