SONDAJ Cine poartă vina în tragedia bebeluşilor din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi aproape întreaga ţară a aflat de tragedia micuţilor ţintuiţi la pat de sindromul hemolitic uremic, declaraţiile contradictorii date de oficiali i-au făcut pe români să arate cu degetul spre Ministerul Sănătăţii şi spre Direcţia de Sănătate Publică Argeş, instituţii pe care le consideră principalele vinovate pentru valul de îmbolnăviri cu E.coli.

Principalii vinovaţi în cazul îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş, soldate cu trei decese în rândul bebeluşilor infectaţi cu agresiva bacterie E.coli sunt reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Cel puţin aşa arată cel mai recent„Barometru de opinie publică – Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Adevărul.

Concret, întârzierea cu care au fost identificate cauzele îmbolnvărilor precum şi declaraţiile contradictorii venite din partea oficialilor din Sănătate s-au reflectat în răspunsurile celor peste 1.000 de respondenţi care au răspuns chestionarelor. Mai exact, aceştia afirmă că Ministerul Sănătăţii nu a gestionat corespunzător problema bebeluşilor infectaţi cu E.coli.

În ceea ce priveşte Direcţia de Sănătate Publică Argeş, reprezentanţii autorităţii sanitare se fac vinovaţi de tragedie în opinia a 18,6% din români, în timp ce spitalele din judeţ, care nu au anunţat valul de îmbolnăviri cu E.coli sunt vinovate în ochii a 16,8% din români.

Şi părinţii sunt responsabili de îmbolnăvirile în lanţ

Pe scurt, 55% din români sunt de părere că instituţiile aparţinând sistemului medical sunt responsabile de cele întâmplate în Argeş. Sondajul realizat la comanda ziarului „Adevărul” arată că 8,7% din români învinovăţesc firma Lactate Brădet pentru valul de îmbolnăviri din Argeş, asta pentru că producătorul local a fost acuzat oficial de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, că ar fi comercializat produse care au dus la îmbolnăvirile în lanţ din judeţ.

Cercetarea INSCOP subliniază însă că în opinia a 7,6% din români şi părinţii se fac vinovaţi de această tragedie. Medicii au şi arătat, de altfel, că cel puţin în două cazuri, bebeluşii nu au primit hrană adecvată pentru vârsta lor.

Celebre sunt deja cazurile „Sărmăluţă” şi „Supiţă”, doi copilaşi care au fost aduşi în urmă cu două săptămâni la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, unde au fost nevoiţi să facă dializă pentru a-şi reveni. Asta după ce au fost hrăniţi la doar câteva luni cu sarmale şi supă cu carne.

Peste 90% din români au auzit de tragedia bebeluşilor

Nici Guvernul nu a scăpat de criticile celor care au răspuns la sondaj. Mai exact, 4,3% din români sunt de părere că oficialii din Guvern poartă o mare responsabilitate în acest caz. La coada clasamentului se situează unităţile sanitare din Bucureşti care i-au preluat pe micuţi, respectiv Spitalul „Marie Curie” şi Institutul „Matei Balş”. Ministerul Agriculturii poartă o responsabilitate în opinia a 0,4% din respondenţi.

 „Trebuie remarcat de asemenea că un procent ridicat dintre respondenţi alege varianta <<nu ştiu>> sau nu răspund (21,3%)”, notează cercetătorii INSCOP. Potrivit acestora, confuziile şi controversele din jurul cazului bebeluşilor din Argeş stau la baza unor astfel de răspunsuri. Cercetarea, derulată în perioada 21 - 28 martie 2016, arată 93% din români au aflat despre situaţia bebeluşilor din Argeş şi despre sindromul hemolitic uremic (SHU).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite