Sinistratii mai au de asteptat pana cand Guvernul le va recunoaste pagubele
0Ploile cazute in ultima saptamana continua sa faca victime. A noua persoana decedata este o fetita de noua ani din Botosani, care a murit inecata in apele umflate de ploi ale torentului.
Ploile cazute in ultima
saptamana continua sa faca victime. A noua persoana decedata este o fetita de noua ani din Botosani, care a murit inecata in apele umflate de ploi ale torentului. Inundatiile continua sa faca ravagii in aproape toata tara, doua treimi din judete fiind in acest moment afectate intr-o anumita masura. Bilantul este pe zi ce trece mai dramatic. Cei loviti de urgia apelor vor trebui insa sa mai astepte pana cand Guvernul va trimite ajutoare, si asta numai dupa evaluarea pagubelor, programata pentru inceputul saptamanii viitoare. Oamenii au fost nevoiti sa-si paraseasca pentru o vreme casele, 1.143 de persoane fiind evacuate din 407 localitati afectate de ploi. Apele au distrus 142 de locuinte si au avariat alte 1.159, din care doua stau sa cada.
Drumurile Romaniei, din nou sub ape
Ploile continua sa produca pagube materiale si la nivelul infrastructurii. Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, opt kilometri de drumuri nationale sunt sub ape, la care se adauga alti 134 de kilometri de drumuri judetene, 606 kilometri de drumuri comunale, precum si 16 kilometri de strazi. Numarul podurilor si podetelor avariate ajunsese ieri la aproape 700. Calea ferata a devenit impracticabila pe ruta Piatra Olt - Sibiu, dupa ce 1.500 de metri cubi de stanci si pamant au cazut de pe versanti, in dreptul localitatii Caineni. Autoritatile sperau ieri sa restabileasca circulatia in zece ore, existand insa si riscul inchiderii circulatiei rutiere. Apele au intrerupt si alimentarea cu energie electrica a 321 de localitati din judetele Botosani, Neamt, Iasi si Bacau.
Viiturile au distrus o ferma de melci din judetul Cluj
Prefectura Cluj a dat publicitatii un ultim bilant al urmarilor ploilor abundente cazute in noaptea de miercuri spre joi si in cursul zilei de joi. Potrivit acestuia, 38 de localitati au fost afectate, 25 de case au fost inundate, dintre care trei au suferit pagube insemnate, 376 de fantani nu mai au apa potabila. Apa a inundat patru kilometri de drum national, 11 kilometri de drum judetean si 9,5 de drum comunal, precum si 1.940 de hectare de terenuri agricole. Viiturile au distrus o ferma de melci in comuna Geaca si un atelier de tamplarie in comuna Dabaca, iar un grajd a ars din temelii in comuna Petrestii de Jos, dupa ce a fost lovit de trasnet. In satul Jurca, comuna Recea Cristur, 15 familii cu peste 25 de copii au ramas izolate din cauza distrugerii unui podet.
Inundatiile au scos la iveala jaful din paduri
Mafia lemnului controleaza tot fluxul, de la gater pana la vapor
Zeci de functionari sau administratori de gatere vor ajunge in tribunale pentru exploatare necorespunzatoare a lemnului, a declarat recent ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Autoritatile de control au intocmit peste doua sute de dosare penale pe numele unor functionari sau administratori ai unor firme care se ocupa cu taierea si debitarea lemnului, dupa verificarea a jumatate din gaterele despre care se stie ca functioneaza in Romania. Ministrul Blaga a subliniat ca pagubele existente in judetele afectate de inundatiile din acest an au fost generate de exploatarea masiva necorespunzatoare. Reprezentantii structurilor implicate in control au identificat, in intreaga tara, 7.797 de gatere.
Reprezentantii autoritatilor au verificat, pana in data de 15 august, jumatate din ele. in urma controalelor au fost intocmite 230 de dosare penale, fiind constatate 410 infractiuni, cele mai multe fiind incalcari ale Codului Silvic, dar si evaziuni fiscale sau incalcari ale legilor privind transporturile. Suma totala a amenzilor date se ridica la 28,79 miliarde de lei vechi. Totodata, au fost confiscate 3.716 metri cubi de lemn, in valoare de 32,88 miliarde de lei vechi. iar 97 de firme au fost inchise temporar. "Din pacate sunt prinsi in actiuni ilegale si primari, si padurari, dar si alti cetateni care, prin obligatiile pe care le au, ar trebui sa se opuna unor astfel de actiuni. Dorim sa initiem un control privind provenienta masei lemnoase pentru ca am sesizat ca aceiasi patroni taie lemnul, il debiteaza, il transporta in port si au propriile vase cu care il transporta mai departe, in special in tarile arabe", a spus ministrul Vasile Blaga. Pana in prezent, au fost intocmite 24 de dosare penale pentru primari, functionari sau administratori de societati, alti 46 fiind amendati cu aproape un miliard si jumatate de lei. in baza aceluiasi ordin interministerial, autoritatile de control au verificat 1.033 din totalul celor 1.142 de balastiere identificate in Romania. Si in acest caz au fost intocmite 24 de dosare penale pentru diverse persoane implicate in exploatari de acest gen, alte 43 fiind amendate cu peste un miliard si jumatate de lei.
Armata, alaturi de populatia sinistrata
Forte si mijloace din cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN) actioneaza in prezent pentru ajutorarea sinistratilor, diminuarea si inlaturarea efectelor inundatiilor. La Maracineni, 65 de genisti din Buzau construiesc rampa de acces de la unul din podurile militare si incearca sa recupereze elemente refolosibile de la podul care a fost avariat in urma ultimei viituri. Misiuni asemanatoare au executat, in judetele Dolj, Galati, Botosani.
Avand in vedere inrautatirea vremii si prognozele meteorologice pentru zilele urmatoare, seful Statului Major General a ordonat ca toate fortele si mijloacele disponibile din cadrul unitatilor militare sa fie pregatite pentru interventie in zonele afectate, la cererea organelor administratiei publice locale. Aceste actiuni se vor desfasura concomitent cu indeplinirea misiunilor de catre subunitatile aflate in serviciul de lupta, desfasurarea rotirii trupelor participante la operatii in afara teritoriului national, executarea activitatilor in poligoane si tabere de instructie.