Seria "Haiducii": Actorii care ne lipsesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În seria „Florin Piersic - Haiducii” apar mari actori români care nu mai sunt printre noi. Colea Răutu, Marga Barbu şi Toma Caragiu au rămas în memoria cinefililor şi prin rolurile din „Haiducii”.

Cele patru filme din seria „Haiducii” - „Pintea”, apărut în 1976, „Haiducii lui  Şaptecai” (1970), „Zestrea domniţei Ralu” (1972) şi „Săptămâna nebunilor” (1971), mai sunt disponibile doar săptămâna aceasta alături de ziarul „Adevărul” şi revista „Adevărul magazin de duminică”.

Pachetul ce include cele patru DVD-uri şi un box de colecţie cadou costă doar 19,99 lei. Cunoscută sub numele de Marga Barbu, Marga Butuc s-a născut la 24 februarie 1929 la Ocna Şugatag, în judeţul Maramureş, şi s-a stins din viaţă anul acesta, la 31 martie. Una dintre cele mai frumoase şi cu sex-appeal absolvente de teatru ale generaţiei anilor ‘50 , ea a jucat în seria „Haiducii” rolul hangiţei Anita.

Marga Barbu s-a mutat împreună cu familia în Bucureşti după ce a împlinit 14 ani şi a început să ia cursuri de dans. Mama ei făcuse balet la Viena şi fusese angajata Operei Române. În urma unei vizite medicale, doctorii au descoperit că suferea de o boală cardiacă şi că trebuie să se opereze, dar şi să renunţe la dans.

Actriţa a povestit mai târziu că această veste a devastat-o şi că a încercat chiar să se sinucidă. A urmat însă o perioadă mai bună, iar Marga Barbu s-a înscris la cursurile mai multor facultăţi, printre care cele de actorie şi filosofie. În cele din urmă a ales actoria, declarând la vremea respectivă: „Aşa a fost să fie, să mă fac actriţă. Dar nu regret, pentru că meseria de dansatoare e scurtă, epuizantă şi nu aş fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parcă predestinat în viaţă: şi întâlnirea cu soţul meu, şi cariera de actriţă”.

A urmat cursurile Institutului de Teatru şi Film din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1950, şi s-a măritat cu actorul Constantin Codrescu, de care a divorţat însă pentru a fi împreună cu marea ei dragoste, scriitorul, pamfletarul, gazetarul şi romancierul Eugen Barbu. Acesta a fost autorul scenariilor mai multor filme în care a jucat soţia lui, printre care seria filmelor „Mărgelatu” sau „Haiducii”. Printre cele mai cunoscute producţii în care a apărut Marga Barbu se numără „Zestrea domniţei Ralu” (1970), „Ultimul cartuş” (1973), „Bietul Ioanide” (1979), „Domnişoara Aurica” (1985) sau „Colierul de turcoaze” (1985). Ultimul film în care a jucat este „Lacrima cerului”, realizat în 1989.

Colea Răutu, fotbalist la Uzinele Mociorniţa

Regretatul actor Colea Răutu s-a născut la 28 noiembrie 1912 în Limbenii Noi, judeţul Bălţi, care astăzi se află în Republica Moldova. Pe numele său real Nikolai Rutkovski, Colea Răutu a urmat cursurile Colegiului „Regele Ferdinand” din Chişinău, apoi Liceul militar la Bălţi. Mare iubitor de fotbal, Răutu a făcut parte din echipa Uzinelor Mociorniţa.

image

Actorul Toma Caragiu a murit lacutremurul din 1977

După ce a terminat liceul, s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, iar în 1929  a intrat în teatru ca figurant. Debutul său a avut loc pe scena Teatrului de Revistă Cărăbuş, în 1934. După mai muţi ani de figuraţie la Teatrul de Operetă, Răutu a devinit invitat permanent al Teatrului Naţional Bucureşti, iar mai târziu a fost angajat de Teatrul Giuleşti, pe a cărui scenă a apărut timp de peste 15 ani.

În cinematografie a debutat în 1954, odată cu filmul „Desfăşurarea”, regizat de Paul Călinescu. Colea Răutu a apărut în peste 70 de filme româneşti, printre care cele mai cunoscute sunt „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Fraţii Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea”, „Duelul”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Răpirea Fecioarelor”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Ştefan cel Mare”, „Ultima noapte de dragoste” sau „Săptămâna nebunilor”.

Toma Caragiu, iubitor de comedii

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi actori români, Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925 în Ploieşti, judeţul Prahova. Cu o bogată activitate în teatru, televiziune şi cinematografie, Caragiu a interpretat cu precădere roluri de comedie, însă criticii l-au considerat întotdeauna excelent în cele dramatice.

Cu origini aromâne şi greceşti, Toma Caragiu s-a simţit atras de teatru încă de mic. El este ales să joace în trupa de teatru a Liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, însă în acelaşi timp îşi dezvoltă şi pasiunea pentru jurnalism, scriind pentru revista instituţiei.

image

Colea Răutu a jucat în peste 70 de filme

După liceu urmează cursurile Facultăţii de Drept, pe care le abandonează însă, pentru a se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa. Debutul său în teatrul bucureştean are loc în 1948, pe scena Studioului Teatrului Naţional din Piaţa Amzei, în rolul unui scutier din piesa „Toreadorul din Olmado”, regizată de Ion Sahighian.

În acelaşi an, la 1 mai, este angajat de Teatrul Naţional. Un mare iubitor al cinematografiei, el joacă în numeroase filme. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără cele din peliculele „Buzduganul cu trei peceţi”, „Casa de la miezul nopţii”, „Mastodontul”, „Trei scrisori secrete”, „Actorul şi sălbaticii”, „Ciprian Porumbescu”, „Dragostea începe vineri”, „Săptămâna nebunilor”, „Actorul şi sălbaticii”, „BD la munte şi la mare”, „Răzbunarea haiducilor” sau „Brigada Diverse intră în acţiune”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite