Securiştii îi blamează pe profesori
0Federaţia Educaţiei Naţionale a depus, ieri, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), o listă cu peste 100 de persoane, care activează în învăţământ pentru a
Federaţia Educaţiei Naţionale a depus, ieri, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), o listă cu peste 100 de persoane, care activează în învăţământ pentru a afla dacă acestea au colaborat cu fosta Securitate. În dosarul înaintat Consiliului apar funcţionari şi demnitari din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, precum şi inspectori şcolari generali şi adjuncţi. Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ne-a vorbit despre acest demers.
- Există securişti în fruntea învăţământului românesc?
- Plecând de la faptul că se duce o strategie profesionistă împotriva profesorilor eu cred că există securişti în fruntea învăţământului românesc. Această strategie nu poate fi aplicată decât cu oameni din structurile de conducere ale MEdC, oameni obişnuiţi cu asemenea practici şi strategii. Nu oricine se pricepe să facă asta şi nu oricine se pretează la aşa ceva. Prin această strategie foarte bine elaborată, profesorii sunt blamaţi şi culpabilizaţi încontinuu, la grămadă, pentru ca ei să nu-şi mai poată cere drepturile. Această strategie nu poate fi pusă în practică decât cu profesionişti. Eu nu spun că nu sunt profesori care trebuiau daţi afară de 10 ani din învăţământ, că nu sunt profesori care nu sunt corupţi, dar toate acestea nu pot fi generalizate, iar profesorii nu trebuie transformaţi în ţapi ispăşitori ai unui management catastrofal. Ministrul Hărdău, de când a venit la conducerea Ministerului Educaţiei, nu a făcut nimic pentru ca legile să fie aduse la zi. Din cauza legislaţiei sunt posibile asemenea situaţii. Legislaţia este incompletă, este depăşită. Ministrul în loc să se ocupe cu aceste lucruri, se ocupă cu ce a învăţat el probabil când era şef de cămin, cu delaţiunea, cu asmuţitul unora împotriva altora. Le spune studenţilor: "Domne, să-i zdrobim pe profesori!". Este inacceptabilă chestiunea aceasta. Hărdău este artizanul principal al acestei politici de blamare la grămadă a profesorilor ca să nu mai venim noi să cerem o nouă lege a salarizării, să nu cerem salarii mărite. Toată opinia publică este asmuţită acum şi o să zică: "Ce mai vor şi ăştia care fură?". Când subiectele pentru toate examenele s-au vândut din Ministerul Educaţiei de către şefi din MEdC, ce-a făcut domnul Hărdău pentru a stopa acest fenomen, nici măcar măsuri administrative nu a mai luat, zicând că nu mai are rost, că e tardiv... să se ocupe Parchetul de ei.
- Pe ce criterii i-aţi selectat pe cei de pe lista înaintată CNSAS?
- Pe lista pe care am înaintat-o CNSAS-ului i-am trecut fără excepţie pe toţi cei care ocupă funcţiile prevăzute de lege, despre care noi putem cere informaţii. Nu i-am exceptat pe unii şi nici nu i-am trecut în mod excepţional pe alţii. Nu bănuim a priori pe nimeni, dar vrem să ştim dacă există asemenea personaje pentru ca ele să fie făcute publice.
- Dezvăluirea celor care au făcut poliţie politică este cea mai arzătoare problemă a învăţământului românesc?
- Sunt foarte multe probleme în învăţământ, iar aceasta este la fel de importantă. Atât timp cât profesionişti din interiorul sistemului duc o politică de defăimare şi de blamare generalizatoare a unei categorii profesionale cu scopul evident ca aceasta să fie împiedicată de a-şi mai cere drepturile, este clar şi evident că lucrul acesta este făcut de persoane care au obişnuinţa unor asemenea practici. Avem probleme legate de cadrul legal. Domnul Hărdău a reuşit, în sfârşit, să pună placa de mormânt pe tot ceea ce înseamnă reforma sistemului educaţional. Descentralizarea a fost stopată şi blocată, tot ce era element de reformă nu mai funcţionează şi nu mai este încurajat. Nimeni în Ministerul Educaţiei nu mai are preocupări în direcţia reformei. Sistemul este blocat, managementul este catastrofal, numirile în funcţii se fac pe criterii exclusiv politice sau de clientelism de gaşcă, prin pseudoconcursuri şi acelea trucate pentru că s-au specializat în asemenea practici.
- Începe şcoala în septembrie?
- Rămâne de văzut dacă mai începe anul şcolar, având în vedere tot ceea ce se întâmplă. Oricum, dacă el va începe la data programată, va începe sub nişte auspicii foarte proaste, cu o echipă care conduce ministerul aflată într-o evidentă poziţie de paralelism cu problemele învăţământului. Este deplorabil ceea ce se întâmplă. Niciodată, şcoala românească nu a arătat atât de rău.
Lista cu funcţionarii Ministerului Educaţiei înaintată CNSAS
FUNCţIA NUME
Ministru Mihail HĂRDĂU
Secretar de stat (preuniversitar) Dumitru MATEI
Secretar de stat (superior) Dumitru MIRON
Secretar de stat (cercetare) Anton ANTON
Secretar de stat (minorităţi) Gabriela P