Sarea-n bucate, pericol pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de sare la români depăşeste de două ori doza recomandată, atât la mâncarea gătită, cât şi la produsele din comerţ. Specialiştii spun că ne expunem astfel la boli de inimă sau de rinichi.

Românii sunt campioni europeni la consumul zilnic de sare. Concret, ei consumă 12 grame de sare pe zi, în loc de 5 grame, cât ar trebui. Specialiştii atrag atenţia că lipsa educaţiei şi obsesia pentru gustul tradiţional sărat aduc cu sine o serie de probleme medicale, de la insuficienţă cardiacă la boli grave de rinichi şi obezitate. Mai mult, pentru a estompa fenomenul, medicii susţin că este necesar un cadru legislativ prin care să fie controlat nivelul de sare al produselor de pe piaţă.

„Solniţa nu trebuie să mai fie pe masa românului. Este greu să schimbi anumite obieceiuri, mai ales când ele sunt legate de plăcerea de a mânca, dar oamenii trebuie să înţeleagă că un consum exagerat favorizează, printre altele, apariţia obezităţii, a hipertensiunii arteriale şi a bolilor de rinichi. Indirect, folosirea exagerată a sării creşte pofta de mâncare”, a explicat profesorul Nicolae Hâncu, medic nutriţionist şi membru de onoare al Academiei Române.

„Sarea ascunsă”

Potrivit medicului Hâncu, foarte puţini români sunt familiarizaţi cu conceptul de „sare ascunsă” care se regăseşte în cele mai multe produse de pe piaţa românească.

„Ai impresia că mănânci corect, dar nu este aşa. Sarea ascunsă există în mezeluri, în şuncă, în pâine, în murături, în măsline şi în mâncarea semipreparată. Reglementarea consumului de sare prin lege ar fi de bun augur pentru că i-ar obliga pe producătorii de alimente şi pe cei din industria restaurantelor să fie mai responsabili, nu să fie interesaţi strict de vânzări”, a completat Hâncu.

Consumul de sare a venit ca un bulgăre de zăpadă

La rândul său, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, arată că reglementarea nivelului de sare din alimentaţie nu ar soluţiona situaţia în care a ajuns România la ora actuală.
 
„Consumul de sare a venit ca un bulgăre de zăpadă. Comparativ cu alte state europene, noi stăm foarte rău, e o situaţie specifică Europei de Est. Totuşi, consumul exagerat de sare explică indicatorii alarmanţi de obezitate şi de boli de inimă din ultimii ani”, a explicat Mierlea.

O altă problemă, spune specialistul, e legată de etichetarea neconformă a produselor care întră în magazinele din ţară. „Nu toţi producătorii trec pe etichetă compoziţia produsului. Este nevoie de campanii de conştientizare, de educare şi de monitorizare, mai ales în învăţământul preşcolar, pentru că de acolo trebuie să începem”, a punctat Mierlea.

Spoturile de la televizor, ineficiente

Legat de spoturile difuzate la televizor, care îi informează pe oameni asupra riscurilor la care se supun în condiţiile în care consumă sare sau zahăr în exces, specialiştii arată că acestea nu mai sunt luate în seamă de populaţie.
 
„Au aceeaşi formă de şapte ani, dar ar trebui adaptate an de an, deja nu mai au niciun efect asupra celor care le văd”, a conchis profesorul Hâncu.

Probleme cauzate de consumul exagerat de sare

Medicii arată că un consum excesiv de sare stă la baza multor afecţiuni, agravate de retenţia de apă. Printre acestea se numără: insuficienţa cardiacă, hipertensiune arterială, hipertrofie ventriculară stânga, afecţiuni ale rinichilor, pietre la rinichi, edem, cancer gastric,osteoporoză, accident vascular cerebral,obezitate.

Sfaturile medicilor pentru populaţie

Consumul de pâine ar trebui să fie moderat, susţine profesorul Nicolae Hâncu. Acesta recomandă o serie de trucuri pe care le putem folosi pentru a reduce consumul exagerat de sare din alimentaţia zilnică. „Spre exemplu, în salată, în loc de sare putem adăuga oţet balsamic sau oţet de mere. Este foarte sănătos. De asemenea, mâncărurile le putem condimenta pentru a le da gust, sunt fel şi fel de combinaţii mult mai sănătoase”, a explicat nutriţionistul.

Acesta a adăugat că alunele, nucile şi seminţele trebuie consumate fără sare. „Un pumn de alune cu sare echivalează cu doza de sare pe două zile”, a spus Hâncu.

Potrivit medicului, trebuie evitate alimentele foarte sărate precum murăturile, măslinele, mezelurile, telemeaua, conservele. De asemenea, medicii nu recomandă mâncare tip fast food şi susţin că populaţia ar trebui să renunţe, treptat, la alimentele procesate.

„Există unele produse care au conţinut mai sărac în sare. Pe acelea trebuie să le consumăm”, a explicat profesorul Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, care a recomandat autorităţilor să creeze un cadru legislativ de prevenţie a bolilor cardiovasculare şi de reducere a mortalităţii cauzate de această patologie şi să îl pună în practică.  

Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Concret, 50% dintre aceştia nu ştiu că au tensiune arterială crescută, arată statisticile furnizate de World Hypertension League.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite