Sărbătoarea care aduce numai necazuri, dacă nu o respecți. Ce e interzis cu desăvârșire

0
Publicat:

Despre o sărbătoare prăznuită de români se spune, în credința populară, că aduce numai necazuri, dacă nu o respecți. Rusaliile, celebrate după Paște, ar fi niște babe urâte și rele, care aduc suferință celor care le nesocotesc puterile.

Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile de la Paște FOTO Adevărul
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile de la Paște FOTO Adevărul

În tradițiile românești se spune că Rusaliile nu sunt altceva decât niște babe rele, care vin fie în formulă de 3, fie în formulă de 7 și zboară prin văzduh. Sunt asemănătoare ielelor și este mare păcat să lucrezi de ziua lor, relatează click.ro 

În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. 

 Se spune că cei luați din căluș se îmbolnăvesc rapid și numai călușarii îi pot tămădui

Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, să pună la porţile caselor ramuri verzi de tei, plantă despre care se spune că alungă duhurile rele.

Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște, iar creștinii duc la biserică crenguțe de nuc și de tei, le sfințesc, apoi le pun la icoanele din casă sau chiar la porțile/ușile caselor lor, pentru ca necazurile să îi ocolească.

Citește articolul complet pe click.ro

Paștele este sărbătorit în acest an pe 16 aprilie

Creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele din 2023 pe 16 aprilie. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și nu are o dată fixă. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325 la Niceea.

Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri”, potrivit crestinortodox.ro.Anul acesta, creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele pe 16 aprilie.

Postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului începe spre sfârșitul acestei luni, pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite