Săptămâna începe cu o grevă de avertisment de două ore în sistemul sanitar. Vineri va fi grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua săptămâna începe cu o grevă de avertisment de două ore în sistemul sanitar (luni între orele 9:00 şi 11:00) şi este de aşteptat ca nemulţumirile din ultimele luni ale angajaţilor din sistem să culmineze, vineri, cu o grevă generală. Medicii nu vor participa, cel mai probabil, la grevă, pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării şi de noul regulament al sporurilor.

Cei care urmează să întrerupă lucrul sunt categoriile de salariaţi care spun că veniturile lor au scăzut, în special asistente medicale şi infirmiere. La spitalele unde va fi grevă, este de aşteptat ca angajaţii nemulţumiţi să iasă în curţile unităţilor sanitare, la proteste. Pe perioada grevei, activitatea va fi asigurată în proporţie de cel puţin 33%. 

Medicii nu vor participa, cel mai probabil, la grevă, pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării şi de noul regulament al sporurilor. Salariile medicilor nu au scăzut, ci au crescut în cele mai multe cazuri - de la majorări cu câteva procente până la dublări de venituri. Totuşi, este posibil ca unii dintre medici să se solidarizeze cu colegii lor asistenţi şi infirmieri sau să nu îşi poată desfăşura normal activitatea pe durata protestului acestora. 

La grevă vor lua parte categoriile de angajaţi din sistemul sanitar care susţin că veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării şi in special a plafonării sporurilor la 30%: asistente medicale, infirmiere, angajaţi din medicina de laborator, biologi, chimişti, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic şi socio-administrativ). Angajaţi din sănătate consultaţi de HotNews.ro susţin că există cazuri în care asistentele şi infirmierele au pierdut 1.000 - 1.400 de lei din salariu, arată hotnews.ro.

Activitatea în spitale pe durata grevei trebuie asigurată în proporţie de cel puţin o treime, potrivit contractului colectiv de muncă. 

În Capitală, greva de avertisment ar urma să fie organizată la toate spitalele de urgenţă - Universitar, Floreasca, Sf. Ioan, Pantelimon, Bagdasar, institute - Parhon, Paulescu, Matei Balş, Victor Babeş. Personalul medical din şcoli, grădiniţe şi creşe nu va face grevă, în timp ce la spitalele din subordinea Primăriei, angajaţii vor purta banderole în semn de solidaritate, dar nu vor face grevă, a explicat, pentru HotNews.ro, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti. 

În ţară sunt aşteptate întreruperea lucrului la spitalele de urgenţă (spitalele judeţene), precum şi la spitalele cu specializări afectate de plafonarea sporurilor - oncologie, pneumologie etc.

Principala nemulţumire a sindicatelor şi a angajaţilor din sistem o reprezintă noua lege a salarizării şi noul regulament care prevede plafonarea sporurilor, contestatarii acestora susţinând că în urma aplicării lor s-au creat "haos", scăderi salariale pentru unele categorii de angajaţi şi numeroase inechităţi în sistem.

O ultimă rundă de negocieri, în încercarea de a opri greva generală, va avea loc marţi între sindicaliştii din sănătate şi Guvern. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite