S-ar putea modifica legea privind obţinerea cetăţeniei de către străinii căsătoriți cu români. Care sunt principalele schimbări
0Modificările la legea privind acordarea cetăţeniei în România pentru străinii căsătoriţi cu români a ajuns în Senat.
Potrivit proiectului legislativ care ajuns la Senat, străinii căsătoriți cu români ar putea cere cetățenia română dacă mariajul este înregistrat în registrele noastre de stare civilă de cel puțin 10 ani, indiferent unde îşi au domiciliul. Până acum, obţinerea cetăţeniei era condiţionată de locul în care solicitantul are reşedinţa.
Noua iniţiativă legislativă prevede că cetățenia română poată fi obținută, la cerere, de cetățenii străini, dacă aceştia sunt căsătoriți cu cetățeni români de cel puțin 10 ani, fără să conteze unde au locuit în acest timp, scrie ProTV.
În prezent, cetățenia română se poate acorda, la cerere, dacă cetățeanul străin domiciliază pe teritoriul român de cel puțin cinci ani de la data căsătoriei cu cetățeanul român.
Rămân neschimbate regulile care se referă la cunoașterea limbii române, a noțiunilor de cultură, a prevederilor Constituției și a imnului național. Cetățenia se acordă în baza unui dosar și a unui interviu susținut ulterior în fața oficialilor Autorității de Cetățenie. Apoi, în termen de 3 luni de la data comunicării ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, se depune jurământul de credinţă faţă de România.
Aproximativ 5,7 milioane de cetățeni români ar fi stabiliți în străinătate, în marea lor majoritate în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Statele Unite ale Americii, potrivit datelor oficiale care se referă la persoanele înregistrate în respectivele țări. Acestea sunt, însă, relative, pentru că încă există destul de mulţi români care nu și-au reglementat situația juridică în statul în care locuiesc, mai ales că în stalele membre ale Uniunii Europene acest lucru nu este obligatoriu.
Vă reamintim faptul că România oferă, de asemenea posibilitatea de redobândire a cetăţeniei în cazul în care părinţii, bunicii sau străbunicii au fost cetăţeni români, însă, odată cu anexarea forţată a Basarabiei şi a Bucovinei la Uniunea Sovetică, le-a fost ridicată cetăţenia română.