S-a deschis cel mai mare centru de transfuzii din România. 300 de persoane vor să doneze zilnic sânge doar în Capitală
0Colecta de sânge a crescut cu 12% în 2013 , insuficient faţă de nevoile spitalelor. Totuşi, din cei 300 de donatori zilnici, jumătate sunt excluşi pentru că au diverse probleme de sănătate. Anunţul a fost făcut de doctorul Doina Goşa, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Bucureşti, care a adăugat că a fost deschis cel mai mare centru de transfuzii din România.
„Cel mai important pentru noi este fidelizarea donatorului, pentru că de la un donator fidel noi facem trei produse - eritrocite, plasmă şi tromobocite. Dar, din păcate, problema pe care o avem este aceea că jumătate dintre cei care vin să doneze zilnic sunt excluşi. De exemplu, zilnic avem în jur de 300 de donatori, dar jumătate sunt excluşi pentru că au diverse probleme de sănătate”, a precizat doctorul Doina Goşa.
Potrivit acesteia, cel mai mare centru de transfuzii din ţară dispune, începând de marţi, de un spaţiu recompartimentat, renovat şi dotat cu aparatură medicală şi tehnologie informatică de ultimă oră. Concret, în 2014 au fost finalizate lucrările de modernizare ale etajului 1 al clădirii, situată pe strada Constantin Caracaş nr. 2, Bucureşti, Sector 1, unde se află zona de consultaţii de specialitate pre-donare, cabinetele medicale şi zona de analiză a sângelui post-donare.
Renovarea şi modernizarea Centrului de Transfuzii Sanguine s-a realizat în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă”.
Procesul de modernizare a centrului a început în 2012, când s-a finalizat modernizarea parterului clădirii şi au fost donate 10 computere pentru crearea unei baze de date centralizate a donatorilor de sânge. CTS funcţiona într-o clădire ce nu mai fusese renovată din 1952, încă de la înfiinţare. Valoarea investiţiei se ridică până în prezent la 154.000 de euro. Proiectul va continua prin realizarea băncii de produse sanguine.
5.000 de români donează sânge lunar, la nivel naţional
În România donează lunar aproximativ 5.000 de persoane, ceea ce înseamnă că aproximativ 2% din populaţie donează sânge.
Conform legii în vigoare, în România donatorii de sânge au dreptul să primească la cerere şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, reducere de 50 la sută la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.
În Europa este încurajată donarea benevolă de sânge. În România, în 2013, peste 5.000 dintre donatorii programului „O şansă pentru viaţă” au renunţat la bonurile de masă sau le-au donat.
„Avem cam jumătate din donatori fiedelizaţi. În 2013 am avut recoltate 46.000 unităţi de sânge şi jumătate au fost de la donatori fidelizaţi. Am început să implementăm cu paşi mici donatrea benevolă de sânge, dar până acum am reuşit să avem doar 10 la sută dintre donatori voluntari”, a mai spusn managerul Centrului de Transfuzie Bucureşti.
Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a dona
Pentru o putea dona sânge, voluntarul trebuie să completeze sincer un chestionar care curpinde întrebări cu privire la starea sa de sănătate (de exemplu, dacă are o afecţiune de inimă ori o boală cu transmitere sexuală). De asemenea, se fac câteva teste rapide, precum măsurarea glicemiei şi tensiunii arteriale. Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească un donator:
- să aibă peste 18 ani, dar nu mai mult de 62 de ani.
- greutatea nu trebuie să fie sub 50 de kg.
- să nu aibă boli de piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer sau TBC.
- nu se donează sânge de către persoanele care au făcut tratamente stomatologice în ultimele şase luni sau care au suferit o intervenţie chirurgicală.
- nu se permite donarea de sânge persoanelor care fac sex neprotejat.
- hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg pot dona sânge.
- între donări ar trebuie să treacă minimum 60 de zile. Acest interval de timp este necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia.
- nu se bea alcool cu cel 48 de ore înainte de donare.
- nu se consumă grăsimi în ziua anterioară donării, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor.
Pe aceeaşi temă:
O nouă campanie de donare de sânge organizată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti
Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti organizează campania de donare de sânge „Donează Sânge! Fii Erou!”. Cei interesaţi mai pot merge joi şi vineri în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină — UMF „Carol Davila”, şi marţi şi miercuri, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pentru a dona sânge.
Cadouri pentru copii din donare de sânge
Militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” donează sânge timp de zece zile în cadrul campaniei „În sprijinul aproapelui".
Donatorii de sânge: puţini, dar stau la coadă pentru recoltare
Dintre toate ţările europene, doar Albania stă mai prost decât noi la numărul de donatori. Chiar şi în aceste condiţii, puţinele persoane care fac acest gest trebuie să aştepte ore în şir pentru a dona.