Video Românii nu mai îndrăgesc grădinile zoologice. Șirul de incidente uluitoare care le-a știrbit popularitatea

0
0
Publicat:

Mai populare în comunism, multe grădini zoologice din România au ajuns adesea comparate de activiștii pentru protejarea animalelor cu „închisori”. Astfel, percepția românilor s-a schimbat, cu timpul, iar unele grădini zoo se pregătesc să renunțe la animalele mari.

Boxa ursului, între timp, decedat de bătrânețe, de la Zoo Hunedoara. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Boxa ursului, între timp, decedat de bătrânețe, de la Zoo Hunedoara. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Numeroase grădini zoologice din România au fost înființate în perioada comunistă, o epocă în care românii aveau mult mai puține opțiuni de petrecere a timpului liber și acces limitat la surse de informare.

Vederea animalelor în cuști putea reprezenta atunci o opțiune de petrecere a weekendului, însă mulți români nu o mai consideră de actualitate. În ultimele decenii, popularitatea multor grădini zoologice a scăzut, chiar și în ciuda unor investiții menite să îmbunătățească traiul animalelor și experiența vizitatorilor.

Câteva grădini zoologice din România, cum sunt cele din Târgu Mureș (video: Adevărul), Brașov, Băneasa, Sibiu, Oradea și Reșița au rămas destinații turistice apreciate, însă față de alte grădini zoologice din România, lipsite de investiții ample, percepția românilor s-a schimbat cu trecerea timpului. 

Dacă în trecut grădinile zoo erau adesea privite ca zone de agrement exotice, în prezent numeroase petiții online — semnate de mii de români — cer desființarea unora dintre ele, descriindu-le drept „închisori de animale”.

Boxele din fier și beton „moștenite” din comunism, spațiile reduse în care viețuitoarele sălbatice se învârt apatic, carnivorele mari ținute în singurătate, unele de mai multe decenii, susțin reclamațiile asociațiilor care cer sprijin pentru animale.

De la grădină zoologică la parc cu animale

Înființată la începutul anilor ‘70, în Pădurea Chizid, grădina zoologică din Hunedoara va renunța treptat la animalele mari pentru a deveni un parc, cu specii mai „prietenoase” cu vizitatorii.

Unele exemplare de urs și leu au murit, după mai multe decenii în care au trăit aproape numai în captivitate. Altele au fost transferate altor grădini zoo și rezervații ori se pregătește mutarea lor.

„Pe fondul înmulţirii sesizărilor venite din partea persoanelor care susţin că locul animalelor (mai ales al animalelor sălbatice) nu e la Zoo, dar şi în condiţiile în care, în general, grădinile zoologice nu mai deţin efective de animale îndeajuns de numeroase astfel încât să se poată face schimburi între unităţile de acest fel, Primăria Hunedoara a decis să renunţe treptat la animalele de talie mare, în special prin transferarea lor la grădini zoologice mai mari”, anunță Primăria Hunedoara.

Potrivit reprezentanților instituției, grădina zoologică din Hunedoara va deveni o zonă de relaxare, cu animale de talie mică, unde părinţii şi copiii să poată interacţiona cu ele, dar şi cu locuri de joacă şi divertisment în natură.

Val de incidente în grădinile zoologice din România

Alături de condițiile reclamate de români cu privire la grădinile zoologice, de lipsa investițiilor ample în modernizarea infrastructurii lor, de costurile de întreținere a carnivorelor mari și numeroasele incidente petrecute în ultimii ani în zoo-parcuri le-au șubrezit popularitatea, alimentând nemulțumirile românilor. Iată câteva dintre cele mai notabile.

În aprilie 2025, un căprior de la Grădina Zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova a murit după ce a înghițit resturi aruncate de vizitatori.

„Este vorba despre ambalaje de plastic aruncate de vizitatori în țarcul unde se afla căpriorul. Reamintim vizitatorilor Grădinii Zoo că este strict interzis să hrănească animalele! Produse precum pufuleți, popcorn, vată pe băț pot cauza animalelor grave probleme digestive și nu numai”, a transmis Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RADPFL) Craiova.

În decembrie 2024, un angajat al Grădinii Zoologice din Pitești a fost ucis de un tigru, după ce intrase în țarcul acestuia pentru a face curățenie. Bărbatul nu ar fi respectat protocoalele de siguranță, care prevedeau evacuarea animalelor în țarcul exterior. Tigrul a sărit la el și l-a mușcat, iar rana din zona capului i-a fost fatală.

În iulie 2024, o ursoaică a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureș, sărind gardul, și a ucis trei căprioare și un emu.

În iunie 2024, un tânăr de 18 ani din Călărași a fost reținut de polițiști după ce a furat un lemur de la Grădina Zoologică din localitate. Animalul a fost găsit în viață, legat de picioare, fără leziuni, dar traumatizat.

În februarie 2024, mai mulți bivoli, aflați în perioada de împerechere, s-au luat la bătaie, au rupt gardul țarcului de la Grădina Zoologică din Galați, aflată în Pădurea Gârboavele, și au părăsit locul. Evadarea bivolilor a produs spaimă unui grup de vizitatori, însă, în cele din urmă, animalele au fost recuperate.

Vizitatorii au intrat „în gura” animalelor

Și în 2023 au fost semnalate mai multe incidente grave la zoo. O fetiță de nouă ani a fost mușcată de un lup în Grădina Zoologică din Dumbrava Sibiului. Ea a ignorat avertismentele și a introdus mâna prin gardul de protecție, fiind rănită la palmă.

La Zoo Bârlad, un alt vizitator a fost mușcat de picior de un tigru bengalez, după ce – fiind sub influența băuturilor alcoolice – a băgat piciorul în cușca tigrului.

La aceeași grădină zoologică, o tânără de 17 ani a fost mușcată de urs în timp ce încerca să-și facă un selfie cu acesta. Adolescenta a sărit peste gardul de protecție și s-a apropiat de gardul care împrejmuia adăpostul ursului. A fost atacată, iar prietenul ei, care i-a sărit în ajutor, a fost și el mușcat de urs.

În anii trecuți, alte incidente s-au petrecut la grădinile zoologice. În Hunedoara, un turist i-a rupt un corn unui căprior. Și tot aici, doi tigri au ieșit din cușcă, stârnind panică în rândul angajaților. În Târgu Mureș, o femelă tigru a fost împuşcată după ce a evadat, în 2011, din grădina zoologică.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite