Românii îl prăznuiesc duminică pe Sfântul Dimitrie cel Nou. Programul pelerinajului din Capitală

0
Publicat:

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotirorul Bucureştiului, este sărbătorit în fiecare an la 27 octombrie. Cu acest prilej, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au organizat unul dintre cele mai mari pelerinaje. Aflaţi programul complet al acestuia.

Pelerinaj la sfintele moaşte. Foto Facebook/Calin Novacescu
Pelerinaj la sfintele moaşte. Foto Facebook/Calin Novacescu

Între 20 şi 28 octombrie, Bucureştiul a s-a transformat în capitala ortodoxiei române, zeci de mii de pelerini din toată ţara venind să se închine la moaştele sfinte, cu prilejul a două mari sărbători ale creştinătăţii: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit la 26 octombrie, şi Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, prăznuit duminică, 27 octombrie.

Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au organizat unul dintre cele mai mari pelerinaje din Capitală, la Catedrala Patriarhală, acolo unde credincioșii pot veni să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, dar și la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Dreptului Lazăr, aduse din Cipru. Moaștele sunt depuse pentru închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei.

„Bucuria pelerinajului din acest an prilejuită de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, va fi sporită de aducerea din Grecia a Icoanei Maicii Domnului Panaghia Soumela şi a Icoanei Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (aduse de către IPS Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei)”, a anunţat Patriarhia Română.

Programul pelerinajului la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

Duminică, 27 octombrie 2024

8:30-12:30 - distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de vară;

9:30-12:30 - Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, și ierarhii Sfântului Sinod, precum și un sobor de preoți și diaconi, la Altarul de vară;

17:00-21:30 - slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de vară. Programul pelerinajului pentru luni,

Luni, 28 octombrie

9:30-12:30 - Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală;

16:00-18:00 - slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.

Sfintele moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.

Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov

Născut în secolul al XIII-lea, într-un sat din sudul Dunării, pe teritoriul Bulgariei de astăzi, Dimitrie a fost un păstor cu o credință profundă în Dumnezeu, care a ales calea ascetismului și s-a retras într-o peșteră pentru a se dedica rugăciunii și contemplării divinității. 

Simțindu-și sfârșitul aproape, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, aidoma unui sicriu, și s-a rugat până când sufletul său s-a înălțat la ceruri. Trupul său a rămas ascuns privirii lumii, acoperit de apele râului Lom, până când, după o perioadă îndelungată, o fetiță chinuită de o boală grea a avut o vedenie divină: Sfântul Dimitrie i-a apărut în vis și i-a promis vindecarea dacă părinții ei îi vor găsi trupul și îl vor scoate din apă. Așa au fost descoperite moaștele sale neputrezite, spre uimirea și bucuria tuturor. Vestea despre minunea petrecută s-a răspândit cu repeziciune, iar Dimitrie a fost canonizat, devenind un simbol al credinței și al puterii divine, conform crestinortodox.ro.

Iniţial, moaștele Sfântului Dimitrie au fost duse în satul său natal, Basarabi, unde au făcut numeroase minuni, ajutându-i pe cei care se rugau cu credință. Apoi, în 1774, într-o perioadă marcată de conflicte și epidemii, au fost aduse la București şi așezate în Catedrala Patriarhală, devenind un punct de referință spirituală pentru români. De-a lungul secolelor, credincioșii s-au rugat Sfântului Dimitrie pentru ocrotire, sănătate și ajutor în nevoi, iar numeroasele mărturii despre minunile săvârșite au întărit credința și evlavia față de acest sfânt.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfinte Cuvioase Părinte Dimitrie, cel ce ai bineplăcut lui Dumnezeu cu viața ta curată și cu rugăciunile tale neîncetate, nu mă uita pe mine, robul tău (numele), ci mijlocește pentru mine înaintea Tronului Ceresc. Izbăvește-mă de necazuri și de boli, de ispite și de cursele vrăjmașului, și mă întărește în credință, nădejde și dragoste. Amin.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite