Retrospectiva anului în Sănătate: cardul de sănătate obligatoriu, medicamente mai ieftine şi salarii majorate pentru cadrele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii au ameninţat că vor ieşi în stradă FOTO Adevărul
Medicii au ameninţat că vor ieşi în stradă FOTO Adevărul

Introducerea obligatorie a cardului de sănătate, reducerea preţului la medicamente şi introducerea terapiei fără interferon s-au numărat printre noutăţile aduse în sistemul sanitar în 2015. Acest an a stat şi sub semnul inaugurărilor, dar a fost greu încercat din 30 octombrie, când a avut loc tragedia de la Colectiv, soldată, în timp, cu 63 de morţi şi zeci de răniţi.

În a doua săptămână a lui ianuarie, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a inaugurat Centrul de donare transfuzională de la Spitalul Universitar. La conferinţa de presă a promis că va redeschide punctele de colectă în marile spitale.

Pe 27 ianuarie a inaugurat Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Institutul Fundeni, modernizat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, printr-o investiţie totală de 2,9 milioane de lei. Totodată, a fost modernizată şi secţia de ATI a Centrului, secţie ce cuprinde 22 de paturi.

Scandal între producătorii de medicamente şi oficialii din Sănătate

Între timp au avut loc o serie de întâlniri între ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, iar oficialii au prezentat Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România 2015-2020. Însă nu doar sindicaliştilor li s-au făcut promisiuni, ci inclusiv pacienţilor cu afecţiuni cronice, cărora li s-a transmis că vor beneficia de programe şi tratamente inovatoare, prin introducerea în lista de noi medicamente a unor molecule scumpe.

În februarie, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a anunţat că vor fi eliminate unele medicamente din lista de compensate şi gratuite, iar spre final de lună CNAS a solicitat firmelor de medicamente ca până pe 10 martie 2015 să reducă preţurile la produsele din portofoliu, astfel încât acestea să fie mai mici sau cel mult egale cu preţurile aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

În lunile de vară, pacienţii au fost privaţi de anumite medicamente, asta pentru că farmaciile nu se aprovizionau iar producătorii şi distribuitorii de medicamente nu au dorit să aplice noul preţ impus de Ministerul Sănătăţii. Abia în toamnă, situaţia s-a stabilizat, dar specialiştii în sănătate publică şi cei din industria farma atrag atenţia că lipsa majoră de medicamente se va vedea în primul trimestru din 2016.

Unitatea de Arşi de la Floreasca, inaugurată dar nefolosită

Luna martie a venit cu constituirea Registrului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi la nivelul Ministerului Sănătăţii şi cu promisiunea că Ministerul va continua programele demarate în 2014, destinate rezolvării marilor urgenţe din sectorul intraspitalicesc.

Astfel, după foarte mulţi ani a fost inaugurată Unitatea de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Unitatea, care dispunea de aparatură de ultimă generaţie, a rămas nefolosită din lipsa personalului medical. Suma investită a fost de 4 milioane de euro, însă răniţii de la Colectiv nu au putut fi trataţi în această unitate, cu toate că ea dispune, printre altele, de un aparat unic în România, care realizează o presiune crescută a oxigenului şi oxigenează ţesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un „rinichi” artificial, dar şi un sistem de telemedicină.

Luna iulie le-a adus părinţilor dreptul la o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. În luna august, Ministerul Sănătăţii a alocat 244 milioane de lei pentru programele destinate îngrijirii celor mai grave cazuri internate în spitale.

Cardul de sănătate, obligatoriu din septembrie

De la 1 septembrie, cardul de sănătate a devenit obligatoriu, fiind unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Dacă iniţial problema a fost aceea că unii pacienţi nu şi-au primit cardul de sănătate, după ce a devenit obligatoriu, cardul le-a dat bătăi de cap şi medicilor şi pacienţilor.

Asta pentru că sistemul a fost blocat de mai multe ori, iar pacienţii au fost trimişi acasă de doctori. Potrivit oficialilor, economiile făcute prin introducerea cardului urmau să fie semnificative şi permiteau majorarea salariilor întreg personalului medical, care s-a coalizat pe Facebook, hotărât să pună halatele în cui.

Medicii au ameninţat pe Facebook că pun halatele în cui

Concret, un grup pe Facebook a reunit nu mai puţin de 30.000 de medici, dispuşi să facă grevă în sistem şi să blocheze întreaga activitate medicală. În stradă, însă, au ajuns doar 10 - 15 doctori, nemulţumiţi de banii puţini pe care îi primesc. Speriaţi de faptul că un astfel de conflict ar putea degenera, autorităţile au anunţat că de la 1 octombrie, lefurile întreg personalului medical se majorează cu 25%.

Tot din economiile făcute în sistemul de sănătate, oficialii au anunţat că vor introduce terapia fără interferon, pentru pacienţii cu hepatită C în stadii avansate. După ce au amânat de mai multe ori introducerea noii medicaţii, 700 de dosare au fost verificate de comisia de specialitate, iar primii pacienţi au început deja terapia cu noua moleculă.
 
Tragedia Colectiv, piatra de încercare pentru sistem

30 octombrie aduce cea mai grea piatră de încercare pentru sistemul medical românesc- incendiul de la Colectiv.

După 3 zile de la incident, Ministerul Sănătăţii, cu picatura, incepe sa ofere informatii privind starea pacienţilor internaţi în urma incidentului din 30 octombrie 2015, informatii  privind costurile transportului şi al tratamentului pacienţilor transferaţi la clinici din străinătate.

În urma tragediei, după demisia Guvernului, la minister este schimbata conducerea. Patriciu Achimaş Cadariu a preluat mandatul de ministru al Sănătăţii pe 18 noiembrie, după demisia Guvernului Ponta. El l-a înlocuit pe Nicolae Bănicioiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite