Regele şi râmele
0Românii sunt văzuţi de politicienii pe care i-au ales numai ca o adunare de plătitori de taxe.
În zilele de Sărbători, ziarul „Adevărul" a luat decizia să publice pe prima pagină mesajul Regelui Mihai. În general, perioada trecerii dintre ani nu este foarte generoasă pentru presa scrisă. Cititorii au cu totul alte preocupări decât să vadă ce mai scrie prin ziare. Cu atât mai puţin să urmărească un mesaj fără nimic senzaţionalist, plictisitor pentru mulţi. Nu mare a fost mirarea ca mesajul regal să stârnească un interes major. Să fi devenit românii monarhişti peste noapte? Nu e cazul.Să fi ajuns bătrânul rege un personaj celebru ca un star rock printre foştii săi supuşi? Greu de crezut. Să fi promis monarhul creşterea lefurilor, neimpozitarea pensiilor şi scăderea preţului la benzină? Nu, nici măcar atâta. Şi atunci, de unde atâta interes?
În primul rând, Regele i-a felicitat pe români. Pe cei care au continuat să muncească în ciuda greutăţilor, pe cei care au făcut performanţă economică, pe cei din agricultură, dar şi pe cei din universităţi, din aparatul public, din armată. Nu a spus că unii sunt leneşi, că alţii stau cu mâna întinsă la stat, că graşii s-au căţărat în spinarea slabilor. Mesajul regal nu a vorbit nici despre râme, nici despre porumbei, nu a indicat nici măcar cine sunt duşmanii poporului.
În al doilea rând, Regele Mihai a vorbit despre viitor, deşi ar fi avut de spus atâtea lucruri despre trecut. Este surprinzător ca un nonagenar să se refere la viitor într-o societate care dezbate doar trecutul, dar nu construieşte nimic pentru prezent.
În al treilea rând, mesajul se referă la încredere, la altruism în viaţa publică, la etică şi la respect. Sunt cuvinte care au dispărut din vocabularul oamenilor politici autohtoni.
La urma urmelor este un mesaj care aduce aminte de valori într-o societate care le-a pierdut cu desăvârşire. Românii nu mai sunt demult priviţi de conducătorii lor în calitate de cetăţeni. Românii sunt consideraţi numai plătitori netrebnici de taxe şi de impozite, o adunare nerecunoscătoare, bună să-i dai atenţie doar atunci când votează.
Obişnuiţi să fie trataţi fără respect, oamenii au văzut că pot primi şi un altfel de mesaj. Uitaseră. De aici interesul pentru vorbele Regelui.
Din păcate, cu un mesaj nu se face reforma, nu a statului, ci a modului în care sunt trataţi românii de cei pe care i-au ales.
Cât l-ar fi costat pe premierul Boc să le mulţumească oamenilor pentru că au avut de îndurat măsurile draconice de austeritate ale anului 2010? Nimic. De ce nu dă preşedintele un mesaj de speranţă şi de respect pentru profesorii, pentru pensionarii, pentru oamenii de afaceri care au îndurat cu stoicism efectele unei crize economice despre care se spunea, până mai ieri, că nu există?