Râsul, mai molipsitor decât gripa!
0Mirela Dădăcuş
Râsul este o terapie simplă, care ne revigorează fizic şi psihic fără prescripţie medicală sau efecte secundare. Recunoaşteţi, nu puţine au fost momentele în care v-aţi molipsit de râsul unei persoane din jur. Vă molipsiţi mai repede de sunetul râsului decât virusul gripal, vin să confirme şi cercetătorii. Lăsând la o parte faptul că vă îmbunătăţeşte starea de spirit, râsul este benefic pentru inimă, plămâni şi muşchi, dar şi pentru sistemul nervos şi endocrin.
De ce este obligatoriu să râzi?
Elimină stresul: este una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a stresului, deoarece reduce nivelul hormonilor "responsabili" cu instalarea stresului (epinefrina şi cortizolul).
Protejează inima şi reglează nivelul tensiunii arteriale: 15 minute de râs, zilnic, au un efect benefic asupra sistemului circulator, similar exerciţiilor fizice.
Întăreşte sistemul imunitar: celulele T (limfocite) din organism, care luptă împotriva infecţiilor, devin mai active atunci când o persoană râde. Râsul creşte nivelul imunoglobinei tip A şi B. În timp ce imunoglobina A protejează sistemul respirator împotriva viruşilor, bacteriilor şi a altor microorganisme, cea de tip B furnizează anticorpii.
La fel de bun ca şi aerobicul: atunci când râzi, inhalezi mai mult oxigen şi organismul tău se simte revigorat. Cercetătorii au descoperit că un minut de râs este echivalent cu 10 minute de vâslit. De aceea, râsul este recomandat mai ales persoanelor sedentare.
Îmbunătăţeşte starea de spirit: cei care suferă de anxietate, depresie sau insomnie pot apela la terapia prin râs, o metodă eficientă a detensionării nervilor. De exemplu, s-a constatat că 10 minute de râs ar putea echivala cu trei ore de somn odihnitor.
Terapie exotică
Cercetările efectuate de specialiştii din Australia au dovedit că descărcarea psihomotorie prin râs favorizează apariţia unor biocurenţi la nivelul scoarţei cerebrale, asigurând deconectarea de la stres. În Australia şi Noua Zeelandă, combinarea râsului cu expunerea la soare a dus la externarea a 40% din bolnavii nevrotici din sanatoriile în care au fost efectuate testele. Pe de altă parte, în India există în prezent peste 500 de cluburi în care oamenii se întâlnesc să... râdă.
Sfaturi utile
Cu toţii avem momente în care sănătatea este în impas... Însă optimismul şi umorul ne ajută să trecem mai uşor şi poate mai repede peste boală. Important este ca, în tot ce facem, să avem un zâmbet pe buze. Fie că ne plimbăm desculţi prin iarbă, urmărim un răsărit de soare sau ne plimbăm copiii prin parc, nu trebuie să uităm să zâmbim. Avem nevoie de râs pentru a ne menţine sănătatea. În plus, este dovedit faptul că un zâmbet reprezintă calea cea mai scurtă între doi oameni.